TIFLOTECHNIKA

Juozas DAUNARAVIČIUS

KANADIETIŠKOS BALTOSIOS LAZDELĖS


Jau penkeri metai, kai Lietuvoje daugelis neregių naudojasi Kanados firmos "Ambu Tech" vientisinėmis ir sulankstomomis baltosiomis lazdelėmis. Apie šių lazdelių privalumus esu rašęs "Mūsų žodyje" 1999 metais ketvirtajame numeryje. Dabar jau iš patirties galima teigti, kad šios lazdelės pasiteisino. Jos stiprios, išvaizdžios, patogios, prieinamos kainos. Kaip trūkumus galima paminėti, kad lazdelės šiek tiek sunkokos, nes gaminamos iš aliuminio ir metalo lydinio. Tą ypač akcentuoja jaunesnio mokyklinio amžiaus bepradedantys savarankiškai vaikščioti neregiai. Galime tik apgailestauti, kad mokiniai dabar nesinaudoja brailio lentelėmis ir grifeliais, todėl daugelio rankų pirštai bei riešas nėra pakankamai tvirti.

Baltoji lazdelė su keičiamais angaliaisIš penkių rūšių antgalių labiausiai pasiteisino tik vienas - ritinio formos riedantis į šalis (angliškai "Roller Tip"), tai vieningai pažymėjo daugelis apklaustųjų, kadangi su šiuo antgaliu baltoji lazdelė lengviau "slysta" vis dar nelygiuose mūsų miestų ir miestelių gatvių šaligatviais ar įvairiais takais. Plastmasinis antgalis yra sandariai įspraustas į lazdelės vidų ir lengvai pakeičiamas, kai sudyla.

Kanados firmos "Ambu Tech" baltoji lazdelė neregiui gali tarnauti 1 - 2 metus, aišku, jeigu lazdele naudojamasi kiekvieną dieną, nes jos ilgaamžiškumas priklauso nuo kliūčių. Per vienerius metus susidėvi keletas antgalių. Tačiau jeigu baltoji lazdelė neregiui tarnauja kaip buto interjero detalė, ji tikriausiai "nesuges" ir per ilgesnį laiką.

Vasarą Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos dėka į Lietuvą vėl atkeliavo baltųjų sulankstomų lazdelių siunta iš firmos "Ambu Tech" - tai jau trečia kanadietiškų lazdelių karta Lietuvoje. Pirmą sykį jos buvo nupirktos 1998 m. , o jau 2000 m. iš Kanados 60 baltųjų lazdelių mums nupirko Stokholmo (Švedija) "Brankyrka" Liūtų klubo nariai. Jomis dabar naudojasi Antano Jonyno vidurinės bei Kauno silpnaregių internatinės mokyklų neregiai mokiniai.

Svarbiausia, kad nupirktos pakankamai tvirtos ir populiariausių dydžių baltosios lazdelės - tai 115 cm ir 120 cm bei kitų dydžių. Noriu tik priminti, kad lazdelė parenkama pagal neregio ūgį arba žingsnio ilgį. Vertikaliai pastatyta ji būtinai turi siekti žmogaus krūtinkaulį.

Šios lazdelės yra klasikinės - su kilpa, rankena ir antgaliu. Ant rankos, kurioje laikome baltąją lazdelę, galime užmauti jos kilpą, taigi lazdelė niekur nuo mūsų nepabėgs. Vienas iš rankenos šonų ne apvalus, o lygus, nes ant jo yra dedamas smiliaus pirštas, kuris stumia baltąją lazdelę norima amplitude. Visos lazdelės susideda iš keturių dalių (segmentų arba narelių), jų skersmuo - po 13 mm. Didžioji dalis baltųjų lazdelių nudažytos balta spalva ir padengtos fluorescencine juosta, o pusė apatinės narelio dalies nudažyta raudona kontrastinga spalva (nepakeičiamas dalykas iškritus sniegui). Visa tai įspės vairuotojus bei praeivius, kad jie nebūtų abejingi savarankiškai keliaujantiems akliesiems.

Baltoji lazdelė, kiek ji bekainuotų, nėra prabangos dalykas - tai būtinybė. Labai norėčiau, kad visos jos pirmiausia atitektų tiems, kurie jau vaikšto atskirais maršrutais. Tuo labiau, kad rajonuose atsakingi LASS darbuotojai tikrai pažįsta savo žmones. Nesugebančius, bet norinčius savarankiškai išmokti vaikščioti turėtų konsultuoti arba mokyti tiflopedagogai. O atvežti arba įduoti aklajam baltąją lazdelę ir pasidėti pliusiuką nėra didelis nuopelnas - tai tik didelio darbo pradžia.

Tarybiniais laikais daugelį metų ištisos neregių kartos galėjo naudotis tik vieno standartinio dydžio (1 metro) baltąja rusiška lazdele. Didžiausias dėmesys tuo metu buvo skiriamas tik aklųjų pojūčiams lavinti ir buvo visiškai ignoruojami ėjimo su baltąja lazdele technikos dalykai, bent iki šiolei jokių metodinių rekomendacijų neteko atrasti. Nieko apie tai negirdėjome ir besimokydami Leningrado A.Gerceno pedagoginiame institute, nors dar 1968 m. tarybinis mokslininkas V.Sverdlovas buvo parengęs leidinį apie aklųjų orientavimąsi erdvėje (ši knyga išversta į lietuvių kalbą), tačiau tos idėjos kažkodėl praktiškai nebuvo įgyvendintos.

Dabar vis svarbiau skirti pakankamai dėmesio ir neregio savarankiško vaikščiojimo estetinei kultūrai: kokia jo baltoji lazdelė, kaip jis su ja eina. Mokinių tėvai ir suaugusiųjų artimieji gali nesutikti, kad neregys bet kaip šlitinės su kažkokia lazda. Dar ir dabar Lietuvoje galima pamatyti aklųjų su seno pavyzdžio baltosiomis lazdelėmis, kurios praktiškai mažai kuo gali pagelbėti judriose miesto gatvėse, arba su lazdomis, išdrožtomis iš lazdyno, kai aklieji vaikšto kaip Kalėdų Seneliai.

Neturime patirties, kaip surinkti netinkamas tiflotechnines priemones iš atskirų aklųjų, silpnaregių ar jų šeimos narių pagerėjus ar pablogėjus regėjimui, mirties atveju - juk ir gyventi turime pagal finansines galimybes. Tai galėtų būti kasmetinė, tačiau jokiu būdu neįžeidžianti akcija, o skiepijanti dėmesį ir rūpestį kitam negalios ištiktam žmogui.

Viena LASUC pedagogė Kalvarijų turguje yra pastebėjusi, kad vyresnio amžiaus moteris pardavinėjo kanadietišką baltąją lazdelę kaip meškerę. Toji pasipasakojo, kad mirė draugė ir moteris padėjo sutvarkyti velionės daiktus. Supratusi, kur krypsta pokalbis, ji įsižeidė ir susilanksčiusi "meškerę" patraukė per turgų.

Antano Jonyno vidurinėje mokykloje mokiniams išduodamos kanadietiškos lazdelės ir jomis neregiai naudojasi ir per orientacijos bei mobilumo užsiėmimus, ir vežasi į namus. Neregiui paaugus, lazdelė paimama ir jam išduodama kita baltoji lazdelė, nebūtinai nauja, tačiau tvarkinga. Mokiniai įspėti, kad specialiai sugadinus baltąją lazdelę vietoje jos jie gaus vieną iš prasčiausių. Kol kas nesugadinta nė viena. Tiesa, vienam pradinukui lazdelę aplamdė užvirtęs ant jos gerokai įgėręs praeivis, neregio tėvelis deramai sureagavo ir nelaimėlis atsidūrė policijoje.

Svarbu palaikyti jaunimą, kad dėl nesugebėjimo savarankiškai vaikščioti jis nesėdėtų namuose, nepriklausytų vien nuo artimųjų norų ir galimybių. Norėčiau, kad Europos Sąjungoje Lietuvos aklieji orientacijos ir mobilumo srityje atrodytų nė kiek ne prasčiau nei kitų šalių neregiai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]