MEDICINA

 

ŠIS TAS APIE AKINIUS BEI JŲ MADAS


Akiniai, vos prieš kelis šimtmečius atlikę protezo funkcijas, jau XX a. tapo neatsiejama žmogaus gyvenimo dalimi. Akiniai traktuojami labai įvairiai. Vieniems jie padeda maskuoti fizinius trūkumus, kitiems - tai aksesuaras, išraiškos priemonė, tretiems - įvaizdžio formavimo elementas. Pastaraisiais dešimtmečiais radikaliai pasikeitė požiūris į pačius akinius bei į juos nešiojančius žmones. Dažnai akiniai - tam tikras pranašumas. Neretai į optikas išsirinkti akinių užsuka jaunuoliai, kurių regėjimas yra labai geras. Paklausus, kam jiems akiniai, teigia, jog jie būtini įvaizdžiui formuoti.

Apie akinių madas, pasirinkimo įvairovę, jų priežiūrą "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti vienos iš Vilniaus optikų pardavėja konsultantė Neringa Kibickienė.

Taigi kaip pasirinkti madingus bei praktiškus akinius?

Akinių mados iš tikro yra. Pirkėjas, rinkdamasis akinius, trokšta, kad jie būtų ir madingi, ir patogūs. Dažnai pirkėjų norų neįmanoma patenkinti. Kam akiniai yra būtini, tas į madas mažiausiai kreipia dėmesį. Žmonės, turintys didelių regėjimo problemų, šioje srityje labiau išprusę - žino, kad akinius reikia rinktis atsižvelgiant į regėjimą. Tokie žmonės ne visada gali paisyti mados. Akinių madų vaikosi tie, kuriems jų mažiausiai reikia. Ypač paisoma madų renkantis akinius, apsaugančius nuo saulės. Tokių akinių mados keičiasi kiekvieną sezoną. Jų įvairovė labai didelė, įvairiausios spalvinės gamos bei formos.

Šiuo metu populiariausi mažesni nei prieš dešimt ar penkerius metus akiniai. Mažėja ir lęšio dydis bei veidą dengiantis akinių plotas.

Dabartiniai akiniai - subtilesnių konstrukcijų, mažiau pastebimi. Akiniai gaminami iš plastmasės - plastikiniai, ir metalo - metaliniai. Metalinis rėmas subtilesnis, laibesnis, gležnesnis. Plastikas masyvesnis. Plastikiniai akinių rėmai arba tinka, arba ne. Jų reguliuoti negalima. Plastikinių rėmų pranašumas - didelė spalvų gama , o metalinių - tai, kad juos galima reguliuoti.

Dažnai pirkėjai pageidauja berėmių akinių arba turinčių dalinę rėmo konstrukciją. Silpnaregiams rekomenduojama rinktis tik įrėmintus akinių lęšius. Tai stabili, tvirta ir patikima konstrukcija. Berėmiai akiniai labai trapūs.

Nepatartina skubėti perkant akinius, reikėtų pasitarti su optikoje dirbančiomis pardavėjomis konsultantėmis, kurios patars, padės išsirinkti. Pardavėjos konsultantės pirmiausia išklauso kliento pageidavimų bei norų. Išsiaiškinama, kur dirba žmogus, kam jam reikalingi akiniai, už kokią sumą nori pirkti. Gavusios šią informaciją, pardavėjos konsultantės pasiūlo akinius. Kiek žmonių, tiek skonių. Kartais pažvelgus į žmogaus nešiojamus akinius galima pasakyti, kurioje srityje jis dirba. Dalykinį darbą dirbantys žmonės, verslininkai renkasi klasikinius neįmantrios, paprastos formos akinius. Tai gali būti ir akiniai be rėmelių su kukliomis balto ar geltono metalo kojelėmis. Verslininkai renkasi tik garsių firmų akinius.

Scenos, meno pasaulio žmonėms neegzistuoja kaina bei mada. Jie akinius renkasi vadovaudamiesi tik savo nuomone. Jiems reikia ir įspūdžio, ir įvaizdžio, ir spalvos. Jų pasirinkimas dažnai prieštaringas. Pasitaiko, kad pardavėjų konsultančių akimis, menininko pasirinkti akiniai jam visai netinka. Menininkai nebijo rinktis šokiruojančių spalvų akinius.

Akinių rinkimąsi lemia ir pirkėjo amžius. Moksleiviai bei studentai pageidauja metalinių nedidelių, stačiakampio formos akinių. Jaunuolis renkasi ir plastikinius rėmelius, nes jie spalvingesni. Be to, plastikiniai akinių rėmeliai pigesni. Senyvo amžiaus žmonės renkasi masyvius, tvirtus, didelius akinius. Vyresnio amžiaus ponios renkasi plastikinius, ramių spalvų akinius.

Išsirinkus tinkamos formos akinių rėmus, neapsieinama be lęšių. Optikos siūlo plastikinius bei stiklinius lęšius. Kurie geresni? Ir vieni, ir kiti turi privalumų bei trūkumų. Pagrindinis stiklinio akinių lęšio privalumas - kieta medžiaga. Stiklas mažiau braižosi ir yra atsparesnis nei plastikas. Trūkumas - stiklas dužus. Dar vienas faktas: daugelis poliklinikose dirbančių oftalmologų rekomenduoja būtent stiklinius lęšius. Kokių paskatų vedini, nežinau. Tik spėju, jog tai iš senų laikų atkeliavusi tradicija. Plastikinio akinių lęšio privalumas - lengvumas. Plastikas nedūžta. Tokie lęšiai rekomenduojami vaikams, jaunimui, studentams. Žmonėms su regos negalia aktualus lęšio storumas. Prie minusinių dioptrijų dominuoja stikliniai akinių lęšiai. Stiklą lengviau ploninti nei plastiką. Turint dideles pliusines dioptrijas geriausias plastikas. Jį irgi galima ploninti, aišku, tik ne tiek kiek stiklą. Nuo plius iki minus keturių dioptrijų ir stiklą, ir plastiką galima lengvai paploninti. Ir stikliniai, ir plastikiniai lęšiai gerai saugo akis nuo saulės.

Įsigijus akinius, svarbi jų priežiūra. Keli patarimai.

- Akinius užsidėkite ir nusiimkite abiem rankom.

- Nemėtykite ir neatsisėskite ant akinių.

- Akinius dėkite lęšiais į viršų.

- Laikykite juos specialiuose dėkluose.

- Neužmirškite valyti akinių. Tai galima padaryti ant akinių užlašinus lašelį indų ploviklio ir juos pakišus po tekančiu šaltu vandeniu. Galima juos atnešti į optiką, kur akiniai bus išvalyti ultragarsinėje vonelėje.

- Pastebėję diskomfortą atneškite akinius į optiką. Čia meistrai juos sutvarkys, prireikus pakoreguos lęšių centrus.

- Akinius šluostykite specialiomis servetėlėmis. Jos nebrangios, nebraižo lęšių.

Saugokite ir tausokite savo bičiulius - akinius!

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]