EUROPOS LINK

Audronė JOZĖNAITĖ

7-ASIS EUROPOS AKLŲJŲ SĄJUNGOS SUVAŽIAVIMAS


Europos aklųjų sąjungos suvažiavime2003 m. lapkričio 25 - 28 dienomis Atėnuose vyko 7-asis Europos aklųjų sąjungos suvažiavimas, kuriame dalyvavo visų 44 šalių atstovai. Suvažiavimas - tai ne tik ataskaitų, naujų dokumentų, rezoliucijų, naujos valdžios rinkimo metas, bet ir puiki galimybė susitikti ir pabendrauti su senais bičiuliais, palyginti tam tikrus šalyje vykstančius procesus. Europos aklųjų sąjunga - viena aktyviausių nevyriausybinių organizacijų ne tik Europoje, bet ir pasaulyje, dirbanti įvairiose tarptautinių organizacijų darbo grupėse. Aklieji - tikri aktyvistai, puikiai mokantys ginti savo teises ir savo šalyse, ir žmonių su negalia parlamente, ir Jungtinėse Tautose. Europos žmonių su negalia forumo prezidentas - irgi aklasis.

Jau kuris laikas Europoje kalbama apie "visuomenę visiems". O tai reiškia, kad žmonės su negalia, pirmiausia aklieji ir silpnaregiai, nori dalyvauti visose gyvenimo srityse, nori patys formuoti politiką. Darbo apimtys labai didelės. Šis darbas nuveikiamas per atskiras EAS komisijas ir darbo grupes. 1999 - 2003 metų laikotarpiu tokių komisijų buvo net 14. Taupant laiką pirmą kartą suvažiavime nebuvo klausomasi atskirų komisijų pirmininkų ataskaitų. Jos buvo išsiuntinėtos anksčiau, o suvažiavime buvo leidžiama pateikti tik svarbiausius veiklos momentus ir apginti komisijos teikiamas rezoliucijas (rezoliucijos bus išspausdintos vėliau). Didesnėms diskusijoms laiko nebuvo skirta ir todėl kaip niekad anksčiau labai daug darbo ir atsakomybės buvo palikta naujajai EAS tarybai. Joje dirbs 7 žmonės iš Švedijos, Prancūzijos, Graikijos, Olandijos, Bulgarijos, Vokietijos ir Čekijos.

Europos aklųjų sąjungos prezidentu išrinktas Kolin Lou (Colin Low). Tai didelę tarptautinio darbo patirtį turintis teisininkas, dabartinis Anglijos Karališkojo aklųjų instituto pirmininkas. Tiesą sakant, jis buvo vienintelis kandidatas į šį postą, todėl suvažiavimo dalyviams savo plojimais teliko tik patvirtinti naujojo prezidento išrinkimą. Pirmuoju pirmininko pavaduotoju ir toliau liko dirbti Rusijos aklųjų sąjungos prezidentas Aleksandras Neumyvakinas, antruoju pavaduotoju - Tomaso Daniele, Italijos aklųjų sąjungos pirmininkas. Naujasis prezidentas savo pirmojoje kalboje pažadėjo ir šiokių tokių permainų - mažiau jo, kaip pirmininko, kelionių į nacionalines šalis, daugiau darbo su tarptautinėmis struktūromis bei nacionalinių organizacijų vyriausybėmis siekiant tinkamai parengti Žmonių su negalia teisių konvenciją. Pirmajame tarybos posėdyje bus svarstoma ir naujų komisijų sudėtis. Jau dabar aišku, kad Europos aklųjų sąjunga turės mažiau komisijų. Tikimasi, kad LASS pirmininkas Osvaldas Petrauskas ir toliau liks dirbti žmogaus ir socialinių teisių komisijoje, kuri, beje, vadinsis jau kitaip. Minėta komisija parengė rezoliuciją, kurioje siūloma pakeisti komisijos pavadinimą, t.y. pavadinti komisiją "Aklųjų ir sutrikusio regėjimo žmonių teisių". Šiandien kalbame ir apie žmogaus, ir apie pilietines bei socialines, ekonomines, kultūrines ir kitokias teises, todėl manoma - tikslingiau pasirinkti bendresnį pavadinimą.

Europos aklųjų suvažiavimas - tai ir puiki galimybė pabendrauti su kolegomis, pasimatyti su kaimynais, pašniukštinėti, kaip vienoje ar kitoje šalyje sprendžiami mums visiems rūpimi klausimai. Viena kita laisva minutė leido pasidairyti ir po Atėnus, kurie yra labai pasikeitę į gera. Atrodo, kad narystė Europos Sąjungoje atnešė daug naudos. Būta ir juoko! Ne vieną asamblėjos dalyvį prajuokino oficialiame suvažiavimo atidaryme socialinės ministerijos atstovo mintis, kad benamius šunis galima būtų paruošti dirbti šunimis vedliais. Atrodo, kad graikų kolegoms irgi dar daug reikia padirbėti su valdžios institucijomis.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]