TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

DRABUŽIŲ ATNAUJINIMAS IR RESTAURAVIMAS


Dažnai po vasaros išsitraukę žieminius drabužius pastebime, kad jie susiglamžę arba juos apgadinusios kandys, taigi būtina juos šiek tiek pakeisti. Kai kurias vietas ar detales galime pataisyti pačios.

Pirmiausia apžiūrėkime, kaip drabužiai atrodo, išpurtykime, išvėdinkime, išlyginkime. Vilnonius drabužius lyginame per ploną, drėgną medvilninį audinį (marlę) lygintuvu su garais. Lyginant per audinį drabužiai neblizgės ir nesudeginsime audinio, ypač, jeigu jo sudėtyje yra sintetinio pluošto.

Jei jūsų mėgstamą drabužį "pagražino" kandys, neskubėkite išmesti - aišku, jei nesugadino visai.

Drabužį padeda restauruoti aplikacija. Aplikacija - vieno audinio uždėjimas ant kito, jį prisiūnant paprastu kilpiniu dygsneliu. Tuo tikslu reikia tik parinkti tinkamų audinių, praverstų truputis fantazijos ir kantrybės. Svarbiausia - tinkamai suderinti medžiagų spalvas ir faktūras. Paprastai storos, putlios medžiagos drabužiai aplikuojami plonesniu audiniu - gali būti plonytė vilna, vilna su medvilne, atlasas, šilkinės juostelės ar iš jų pagamintos surauktos gėlytės. Plonesnis audinys gali būti aplikuojamas tokio pat storio audiniu, parenkant tinkamą spalvą ar audinio faktūrą. Aplikuoti galima sukneles, megztinius, sijonus ir švarkelius.

Jei mes suradom mažą skylutę ar net dėmelę, kuri neišsiskalbia ir neišsivalo, sugalvokime, kokiu motyvu norėtume papuošti savo drabužį. Atkreipkime dėmesį, ir kokioje vietoje dėsime aplikaciją. Aplikacija gali būti paprastas gėlės žiedo motyvas, trikampiai, kvadratai, apskritimai, taisyklingos ir netaisyklingos juostelės ir visos kitos mūsų parinktos formos.

Iš parinkto audinio išsikerpame norimą formą, tarkim, apskritimus, juos sukomponuojam ant drabužio, prismeigiam adatėlėmis ar pridaigstom ir apsivelkame drabužį. Pamatysime, ar patenkintos sudėliotu ornamentu. Jei viskas tinka, pridaigstome tvirčiau dideliais dygsniais. Storos medžiagos skiaučių nereikia atlenkti. Jei audinys labai plonas ar smarkiai ardosi, kraštus reikia daigstant palenkti į vidų (audinių, adatos ir siūlo storis turi atitikti). Įsiveriam į storą adatą parinktą pagal spalvą storesnį negu siuvimo siūlai siūlą (plonesnį vilnonį ar medvilninį nėrimo) ir kilpiniu dygsneliu prisiuvam apskritimą numatytoje vietoje iš gerosios drabužio pusės. Apskritimo viduryje galime prisiūti kelis didesnius dekoratyvius karoliukus ar sagutes. Taip užmaskuosime skylutę ir atnaujinsime drabužį.

Aplikuoti tinka ir servetėles, staltieses, lovatieses, virtuvines pirštines, skareles. Labai gražiai atrodo aplikacijos būdu pagaminti kilimai ir sieniniai paveikslai.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]