TIFLOTECHNIKA

Henrikas STUKAS

KELIONĖ Į VOKIETIJĄ


Šių metų spalio 15-18 dienomis Vokietijos Diuseldorfo parodų centre vyko tarptautinė neįgaliųjų slaugymo ir reabilitacijos paroda - "REHACare International".

Apie šią parodą ir joje eksponuotas kompensacinės technikos naujoves "Mūsų žodžiui" pasakoja Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro tarybos pirmininko pavaduotojas Sigitas Armonas, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas Vitas Purlys bei Lietuvos aklųjų sporto federacijos prezidentas Raimondas Šimkus.

 

"REHACare International" paroda Vokietijoje rengiama kas dveji metai. Tai viena stambiausių tokio pobūdžio parodų pasaulyje. 2001 m. parodą aplankė daugiau nei 48 tūkstančiai lankytojų. Šiemet "REHACare" rengėjai parodai skyrė 70 tūkstančių kv. m. ploto. Joje dalyvavo 800 kompanijų iš 28 šalių. Viena iš pagrindinių šiais metais vykusios parodos temų - projektavimas, statyba, gyvenimas.

Įvairių pasaulio šalių firmos, gaminančios kompensacinę techniką žmonėms su negalia, demonstravo, kaip su ja galima palengvinti neįgalaus žmogaus gyvenimą. Parodoje buvo įrengtas visiškai automatizuotas kambarys, pritaikytas žmonėms su judėjimo negalia. Kurčnebyliams buvo pasiūlytas įtaisas, palengvinantis bendravimą su aplinkiniais. Tai nešiojamas dviekranis minikompiuteris, kurio vienoje pusėje - klaviatūra, kur neįgalusis renka tekstą, o kitoje pusėje - ekranas, kur regintysis gali jį perskaityti. Didelio susidomėjimo sulaukė parodoje demonstruoti komunikatoriai. Komunikatorius - tai aparatas, kuriame kurčiasis užsiprogramuoja norimas pasakyti frazes, o įtaisas jas ištaria. Kompiuteriu dirbantiems suparalyžiuotiems žmonėms parodoje buvo pristatyta mokslininkų sukurta burna valdoma pelė bei kiti išradimai.

Visi parodoje demonstruoti eksponatai buvo suskirstyti į tam tikras kategorijas: kasdieninė pagalba, šeima ir mityba, asmeninė priežiūra ir higiena, mobilumas, komunikacija, statiniai ir gyvenamieji namai, saugumas ir kontrolės prietaisų sistemos, pedagogika, išsilavinimas ir tolesnės pratybos, darbovietė ir profesija, fizinės treniruotės, fizinė terapija ir ergoterapija, ortopedinė pagalba, slauga ir medicininė priežiūra, asmeninei apsaugai skirti drabužiai ir medikamentai, laisvalaikis, sportas ir poilsis, kelionės, asociacijos, organizacijos ir gydymo įstaigos, papildomos paslaugos.

"REHACare International" apsilankiusio S. Armono nuomone, tokios parodos yra itin svarbios: "Šiais laikais neįkainojamas turtas - informacija. O kur jos rasi, jeigu ne Diuseldorfe. Čia susirinko pačios garsiausios kompensacinę techniką gaminančios firmos. Parodoje firmos neprekiavo, o tik demonstravo pagamintas naujoves. Parodos akcentas - intelektualus produktas neįgaliajam. Štai neregiams ir silpnaregiams pritaikytos įvairios kompiuterinės programos, mokomosios priemonės, brailio spaudos naujienos, įvairūs garsiniai orientyrai bei mobiliojo ryšio telefonai. Juos pradėjo gaminti ispanai. Čia buvo demonstruojami bandomieji pavyzdžiai".

Ekspozicija domisi LASUC kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas V.Purlys (kairėje)LASUC kompiuterių technikos taikymo skyriaus vedėjas Vitas Purlys džiaugėsi: "Man buvo labai įdomu bendrauti su kompiuterinės technikos, pritaikytos neregiams bei silpnaregiams, gamintojais. Priežastis labai paprasta - mes į parodą atvykome ne tuščiomis. Daug parodoje pristatomų vadinamų naujienų mums buvo žinomos. Kai ką mes jau patys esame pasigaminę, todėl su firmų atstovais galėjome diskutuoti kaip lygiaverčiai partneriai. Užsieniečius sudomino mūsų technologijos. Apsikeitėme adresais ir susitarėme dėl tolesnio bendradarbiavimo. Kalbant apie knygų brailio raštu leidybą reikėtų pasidžiaugti naujovėmis. Parodoje buvo pristatytas patobulintas įrenginys, spausdinantis tiesiai iš popieriaus rulono. Vietoje nestovi ir spausdintuvų brailio raštu gamintojai. Parodoje jie pristatė spausdintuvą, kuris ne tik spausdina brailio raštu, bet prireikus ir nuspalvina paveiksliukus. Buvo siūlomos ir įvairios paveiksliukų spausdinimo programos. Šioje srityje mes irgi turime kuo pasidžiaugti. Silpnaregio kompiuterininko Sergejaus Mecho sukurta kompiuterinė programa nė kiek nenusileidžia analogiškoms užsienyje sukurtoms programoms. Parodos naujiena - įtaisas neregių vaikų suvokimui ugdyti. Tai 30 cm skersmens plastikinis staliukas. Ant jo dedami maži daiktai, prie kurių tvirtinamos mikroschemos. Neregiui vaikui paspaudus kompiuterio klavišą, pasigirsta liečiamo daikto pavadinimas".

Parodoje sportinės tiflotechnikos pasigedo LASF prezidentas R.ŠimkusLASF prezidento Raimondo Šimkaus nuomone, sportui, ypač neregių, buvo skirta mažai vietos: "Naujienų nebuvo. Daugiausia parodoje buvo eksponuota Lietuvos aklųjų ir silpnaregių nekultivuojamoms sporto šakoms pritaikytos sporto įrangos. Štai kad ir neregiams pritaikytas šautuvas. Neregys sportininkas pagal garso aukštumą šaudo į taikinį. Kuo garsas aukštesnis, tuo ir šūvis tikslesnis. Kita sritis - serfingas (neregių buriavimas). Serfingo įranga labai brangi. O su šaškėmis bei šachmatais susijusios naujovės parodoje apskritai nebuvo eksponuojamos. Tik kataloguose galima buvo rasti šių žaidimų pavyzdžių. Tiesa, parodoje buvo neregiams pritaikyti domino, žaidybinės kortos bei kiti stalo žaidimai," - įspūdžiais dalijosi R. Šimkus.

Parodą aplankiusios Lietuvos delegacijos narių nuomone, į Vokietijos Diuseldorfo parodų centrą vykta ne veltui. Užmegzti kontaktai su baltųjų lazdelių gamintojais. Tai viena iš Čekijos firmų. Čekų siūlomi gaminiai yra labai kokybiški ir pigesni nei kitų firmų.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]