NEREGYS IR VISUOMENĖ

Gemutė PADRIBONIENĖ

ABEJOJU, AR AŠ TAI GALIU?


Ši netradicinė paroda, kurią galima liesti rankomis, kaip tai daro neregiai, čia, judriausioje mūsų Parlamento galerijoje, tikiuosi, atvers akis ne vienam mūsų Seimo nariui ir svečiui. Aklųjų švietimo 75-mečiui skirta paroda, manau, privers susimąstyti įstatymų kūrėjus: kiek valios, pasiryžimo, pagaliau lėšų reikia mokslo siekiantiems neregiams.

Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko 
pavaduotojas Gintaras Steponavičius

 

Čia, Parlamento galerijoje, mes įpratę matyti solidžias žinomų kultūros ir meno meistrų parodas. Jos savo rimtumu, išbaigtumu net šaldo sielą, o ši neregių ir silpnaregių vaikų rankdarbių ekspozicija - tarsi pirmoji pavasario ir gėrio kregždė. Ji sušildo ir dvasią, ir kūną. Šie vaikų darbeliai į mūsų rūmus atnešė labai daug gerumo. Kartu tai kirbantis nerimas ir galbūt net gėda mums - sveikiesiems, visų išrinktiesiems. Mes kartais čia, Seime, būname silpnesni, net neįgalūs dvasine prasme. Šie neregių rankų darbai ir švietimo kelias per 75-erius metus mus, įstatymų leidėjus, įpareigoja dvasiniam įgalumui.

Lietuvos Respublikos Seimo etikos ir 
procedūrų komisijos narė Dalia Teišerskytė

 

Esu sužavėtas ir prisipažįstu tvirtai: iki šios dienos niekada nepagalvojau, kad neregiai gali sukurti tokius kūrinius, kuriuose tiek daug jausmo, minties ir net filosofijos. Ši diena man džiugiausia Parlamente per visą kadenciją. Man tai naujo pasaulio, kuris egzistuoja šalia, atradimas. Nuoširdžiai sakau - gyvenimo pažinimo brangi pamoka.

Lietuvos Respublikos Seimo užsienio reikalų 
komiteto pirmininkas Jonas Čekuolis

 

Paroda pavadinta "Ir aš tai galiu". Ilgai mąsčiau ir pati sau prisipažinau: "Abejoju, ar aš tai galėčiau?" Kaip tas lygias eglutes pirštais apčiuopia ir išsiuvinėja nereginti mergaitė? Kiek susikaupimo, valios, stiprybės, atsakingumo jai prireikia? Panašiai ir mes, Seimo nariai, taip atsidavę, mąstydami apie kiekvieną Lietuvos žmogų, turėtume kurti įstatymus - dirbti savo darbą. Yra ko pasimokyti iš kruopštaus nereginčio vaiko! Tokios ir panašios mintys buvo išsakytos ir kitų Seimo narių apie parodą "Ir aš tai galiu", spalio 21 dieną atidarytą Lietuvos Respublikos Seime, Parlamento galerijoje. Ekspozicijoje - Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro auklėtinių meninės kūrybos darbai. Vaikus rankdarbių moko ir ekspoziciją parengė mokytoja ekspertė Giedrė Rečiūnienė. Kartu eksponuota ir Lietuvos aklųjų bibliotekos parengta kilnojamoji paroda, skirta Lietuvos aklųjų švietimo 75-mečiui.

Parodą atidarė Seimo pirmininko pavaduotojas, aklųjų globėjas G. Steponavičius

Parodą atidarė Seimo pirmininko pavaduotojas, aklųjų globėjas Gintaras Steponavičius. Kai gausus būrys svečių ir Seimo narių apžiūrėjo parodą, savo tik ką išleistą publicistikos knygą "Noriu būti gyvenimo dalininkas" pristatė poetas ir žurnalistas Alvydas Valenta. Jis įteikė ir padėkojo knygos leidybą parėmusiam G. Steponavičiui. G. Steponavičius pavadino A. Valentos knygą tvirtu pagalbos pečiu artimam ne tik tarp neregių, bet ir atviroje visuomenėje.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]