MŪSŲ SVEČIAI

Ramutė GELAŽANSKIENĖ

UŽDERĖJO SVEČI!


Ruduo - metas, kai surenkame per vasarą augintą derlių, skaičiuojame viščiukus, džiaugiamės geru derliumi. Lietuvos moterų su negalia bendrija šį rudenį sulaukė gausaus svečių pulko. Rugsėjo 4 - 6 dienomis pas mus viešėjo kunigas iš Lenkijos Opolės miesto Henrikas Pavliukas, kuris su moterų organizacijos narėmis dirba nuo 1996 m. suteikdamas galimybę organizacijos moterims pailsėti ir pasigydyti Lenkijos neįgaliųjų reabilitacijos centre, esančiame Mendzywodzie prie Baltijos jūros. Šiame reabilitacijos centre gydosi ir neįgalieji iš Lenkijos, Pietų Ukrainos bei mūsiškiai iš Lietuvos. Vienos pamainos poilsis bei gydymas - 14 dienų. Kelialapio kaina vienam asmeniui - 750 Lt. Šią vasarą ten pabuvojo 5 organizacijos narės. Kitą vasarą planuojama sudaryti galimybę išvykti 20 - 25 žmonėms. Mūsų organizacijos narėms poilsis ir gydymas nemokamas, tad reikia įvertinti, kokį indėlį į mūsų organizaciją įneša kunigas Henrikas Pavliukas. Kadangi šis centras yra prie Lenkijos - Vokietijos sienos, kiekvienai grupei organizuojama ekskursija į Vokietiją bei keletas ekskursijų po pačią Lenkiją.

Mūsų moterys, norėdamos atsidėkoti, kunigui surengė priėmimą Vilkpėdės bendruomenės socialinių paslaugų centre, papasakojo apie organizacijos veiklą, planus. Kadangi dauguma mūsų organizacijos narių yra moterys su regėjimo negalia, papasakojome kunigui apie LASS organizaciją, jos veiklą, tikslus, apie tai, kokį indėlį į mūsų organizaciją įneša LASS, visapusiškai mus remdama. Susitikime su kunigu dalyvavo LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių tarybos pirmininkas S. Bilevičius.

Šoka “Aspazija”Rugsėjo 5 d. dalyvavome šv. Mišiose, kurias kunigas laikė Aušros Vartų koplyčioje. Tik spėjome išlydėti svečią iš Lenkijos, telefono skambutis iš Rygos - atvažiuoja "Aspazija". Mūsų kolegės, pas kurias lankėmės gegužę, susiruošė vizito į Lietuvą. Mat gavo iš Švedijos paramą ir užduotį įtraukti Lietuvos moteris į labai jau Europoje populiarius senjorų šokius. Tokie šokių kolektyvai jau yra Estijoje ir Latvijoje, Skandinavijos šalyse. Jie dalyvauja tarptautiniuose festivaliuose ir mūsų draugai labai norėtų, kad mes įsijungtume į tokį kolektyvą. Rugsėjo 20 dieną priėmėme mūsų viešnias įmonės "Liregus" salėje, kur suruošėme šiokias tokias vaišes, nes iš kelionės moterys buvo ir praalkusios, ir ištroškusios. Čia jos susitiko su mūsų organizacijos narėmis bei Skroblų gatvės mikrorajono gyventojais. Turėjome galimybę pabendrauti, dar kartą pasižiūrėti jų šokių, buvome pakviestos kartu pašokti.

Šokome ir, sakytume, visai neblogai. Kolegės pasiūlė savo šokių vadovės paslaugą - bent keletą kartų suorganizuoti seminarą pradedantiesiems. Tik štai kokia bėda: noras yra, o finansų - ne. Tačiau, jeigu labai pasistengsime ir norėsime, tai ir finansavimą susirasime.

Po pasišokimo viešnias pavežiojome po patį nuostabiausią pasaulyje miestą - mūsų Vilnių. Aplankėme "Akropolio" pramogų centrą, kėlėmės į Gedimino pilį. Daugelis viešnių Vilniuje buvo pirmą kartą ir negalėjo nesižavėti panorama, atsiveriančia nuo pilies. Viena iš viešnių, vasarą atostogavusi Šveicarijoje, pareiškė, jog kitais metais būtinai atvyks į Vilnių.

Pavargusios fiziškai, pasisotinusios dvasiškai, palydėjome viešnias į LASS "Zelvos" poilsiavietę nakvynės.

Kadangi į ten nuvykus jau buvo tamsu ir svečiai buvo gerokai pavargę, dar šiek tiek pabendravome ir, palinkėjusios gero poilsio, išvykome į Vilnių. Rytą viešnių laukė dar vienas siurprizas. Jos tiesiog buvo apstulbintos, išvydusios poilsiavietės grožį, mėtė į ežerą monetas - tikėjosi čia dar kada nors sugrįžti.

Rugsėjo 21 d. viešnios iš Rygos, mūsų moterų lydimos, vyko į Trakus, kur Trakų bendruomenės centre koncertavo. Čia jos pasirodė su puošniais drabužiais, skrybėlaitėmis ir baltomis pirštinaitėmis - tikros ponios, tikros senjoros. LASS Trakų rajono ir Elektrėnų miesto pirmininkė Dovilė Sabaliauskaitė svečiams suorganizavo nemokamą ekskursiją į Trakų pilį.

Susitikimas buvo šiltas, prasmingas. Trakų bendruomenės centre, kalbant mūsų tautietei Birutei, gyvenančiai Rygoje ir dalyvaujančiai "Aspazijos" veikloje, apsiverkėme ir mes, ir viešnios. Mūsų svečiai buvo maloniai nustebinti, kad LASS sugebėjo išsaugoti ir išlaikyti savo turtą per tokį sunkų nepriklausomybės laikotarpį.

Viešnios džiaugėsi apsilankiusios Lietuvoje, žavėjosi krašto grožiu, žmonių nuoširdumu ir sakė norinčios dar kartą apsilankyti.

Na, o mūsų moterys, belaukdamos svečių, pakrikštijo savo kolektyvą Beatričės vardu. Taigi bus "Beatričė".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]