TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

PASIRUOŠKIME ŽIEMAI


Konservuodamos, marinuodamos įvairius maisto produktus, nepamirškime, kad yra dar vienas būdas paruošti kai kuriuos produktus žiemai - džiovinimas. Tai paprastas, daug pastangų nereikalaujantis būdas. Džiovinti galima įvairius vaisius, uogas, grybus, prieskonines daržoves, vaistažoles. Nuo seno Lietuvoje buvo džiovinama (vytinama) mėsa, žuvis ir laikoma ilgą laiką.

Dabar dar nevėlu susidžiovinti obuolių, kriaušių (tinka netgi laukinės kriaušės), o jeigu sode užsiliko - serbentų ar kitų uogų (džiovinti tinka netgi agrastai). Vaisius nuplaunam, nusausinam, perpjovę į keturias dalis išimam vaisiaus sėklas, sėklides ir supjaustom smulkesnėmis skiltelėmis. Visai nesvarbu, kaip bus supjaustyti. Vaisių galima nelupti, kaip žinote, vaisiaus luobelėje yra daug vitaminų. Norint džiovinti uogas, jas reikia nuplauti, perrinkti, nusausinti ir paskleisti labai plonu sluoksniu ant švaraus medvilninio rankšluosčio ar audinio, padėto ant stalo ar ant žemės, kambario kampe. Svarbu, kad mums netrukdytų. Kiekvieną dieną pavartome uogas. Obuolius ir kriaušes geriau džiovinti orkaitėje esant mažiausiai temperatūrai arba įstiklintame balkone, saulutėje. Iš džiovintų uogų būna nuostabiai skanios arbatos (vienų uogų ar maišytų su arbatžolėmis), džiovinti obuoliai ir kriaušės tinka ne tik kompotams virti, bet ir gaminant valgius. Pvz., džiovintus obuolius užpilam verdančiu vandeniu, palaikom pusvalandį, nupilam (vanduo tinka gėrimui), supjaustom, pakepiname aliejuje su svogūnais, grybais, prieskoniais ir naudojam picai. Džiovinti mirkyti obuoliai tinka įvairioms salotoms, sriuboms, mėsos gaminiams pagardinti.

Prisiskinkite petražolių, salierų, gelsvės lapų, parinkite peraugusių krapų sėklų (tiesiog sauja nusibraukite nuo žiedyno), išsiraukite kelis porus, iškaskite pasternoko, saliero šaknį - vienu žodžiu, tinka visi prieskoniniai augalai, kokius tik auginate ar iš kur gavote (raudonėlis, bazilikas, šalavijas). Prieskonines daržoves nuplaukite, nusausinkite, stambiai supjaustykite ir džiovinkite ant rankšluosčio. Šaknis nuplaukite (nelupkite), supjaustykite plonais griežinėliais, džiovinkite ant audeklo. Salierų, gelsvės, petražolių lapus galime surišti pundeliais ir padžiauti virtuveje ant kabliuko. Maloniai kvepės, puoš virtuvę ir greit išdžius. Išdžiovintas prieskonines daržoves susmulkinkite su žirklėmis, sumaišykite ir turėsite kokybišką prieskonių mišinį sriuboms ir antriems patiekalams.

Nėra vėlu prisiskinti kai kurių vaistažolių - medetkų žiedų, jaunų žemuogės, pienių, juodųjų serbentų lapų, mėtų ir melisos. Šių vaistažolių arbatos ir gydys, ir paįvairins arbatas.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]