SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

VICEČEMPIONO MEDALIS IR KELIALAPIS Į ATĖNUS


Pasaulio žaidynėse vilnietį J.Stoškų (dešinėje) pranoko tik Rusijai atstovavęs moldavas O.Greculas. Autoriaus nuotr.Kanados mieste Kvebeke vykusių aklųjų ir silpnaregių pasaulio antrųjų žaidynių dziudo varžybose puikiai galynėjosi Vilniaus "Šaltinio" klubo narys Jonas Stoškus. Trenerio Algio Mečkovskio auklėtinis iškovojo vicečempiono sidabro medalį ir kelialapį į kitais metais Atėnuose rengiamas XII parolimpines žaidynes.

Iki 90 kg svorio kategorijoje jėgas išmėgino 18 atletų iš 15 šalių. Tarp jų buvo tokios įžymybės kaip parolimpinių žaidynių, planetos čempionatų ir kitų prestižinių varžybų daugkartinis nugalėtojas bei prizininkas brazilas Antonio Tenorio da Silva, prieš ketverius metus vykusių analogiškų pirmųjų žaidynių laimėtojas australas Antonio Clarko, Rusijai atstovavęs praėjusių metų pasaulio čempionas moldavas Olegas Greculas ir kiti tituluoti imtynininkai.

J.Stoškus jau pirmojoje aštuntfinalio dvikovoje įrodė, kad jokie varžovų titulai jam neturi įtakos. Prieš minėtą australą A.Clarko vilnietis pasiekė gryną pergalę.

Ketvirtfinalyje ir pusfinalyje išlaikymais parteryje gulom J. Stoškaus buvo įveiktas Pietų Korėjos atstovas Ahn Yoo-Sung ir prancūzas Oliver Cugnon de Servicourt. Įtikinama pergalė prieš pastarąjį buvo vilniečio revanšas už pernai pasaulio čempionate Romoje ir šiemet Vokietijos atvirose pirmenybėse patirtus pralaimėjimus.

J.Stoškus tik finale nusileido čempionu tapusiam O.Greculai. Su šiuo moldavu galynėtis labai sunku. Jis 1995 metais buvo sveikų imtynininkų Europos vicečempionas, 1996 metais dalyvavo Atlantos olimpinėse žaidynėse.

Prieš penkerius metus O.Greculas autoavarijoje prarado regėjimą ir aklųjų bei silpnaregių varžybose debiutavo tik užpernai, kai Vilniuje vyko tradicinės tarptautinės varžybos. Tada J.Stoškus pirmą kartą pralaimėjo sveikųjų turnyruose didelį patyrimą sukaupusiam moldavui.

O.Grekulas palyginti greitai perprato sveikų žmonių ir aklųjų bei silpnaregių dziudo imtynių niuansus.

Normalaus regėjimo imtynininkai dvikovą pradeda stovėdami kokie trys metrai vienas nuo kito ir laukia progos kuo patogiau įsikibti į kimono, atlikti vieną ar kitą veiksmą.

Aklieji ir silpnaregiai iš karto vienas kitą suima už kimono atvarto ir rankovės. Labai svarbu koordinacija ir pojūtis. Veiksmai atliekami stovint, gulint, susilenkus. Būtina visą laiką jausti varžovo poziciją.

Labai svarbus dar vienas faktorius. Normalaus regėjimo imtynininkai turi galimybę per treniruotes ir turnyrus stebėti savo būsimų varžovų atliekamus veiksmus, įsitikinti, ko labiausiai reikia saugotis. Aklieji ir silpnaregiai tik iš trenerių sužino savo konkurentų pranašumus bei trūkumus.

J.Stoškus yra antros grupės invalidas. Jo regėjimas tik 4 procentai. Saulė, sniegas ar prožektoriai sporto salėje erzina vilniečio akis, dar labiau apakina, todėl atėjęs į sporto salę J.Stoškus pirmiausia įvertina apšvietimą. "Nors varžybose apšvietimas būna idealus, savo akimis nepasitikiu. Labiau susikaupiu, kai prisimerkiu. Viską lemia varžovo pojūtis," - aiškino J.Stoškus.

Aklųjų ir silpnaregių dziudo pradininkas Lietuvoje buvo sostinės treneris ir "Šarūno" klubo dabartinis prezidentas Petras Čyžius. Prieš 14 metų jis subūrė 15 vaikinų pirmąją grupę, kurioje buvo ir J. Stoškus. Prieš Atlantos parolimpines žaidynes P. Čyžius savo gabų auklėtinį patikėjo normalaus regėjimo imtynininkus rengiančiam treneriui A. Mečkovskiui. Nuo tada J. Stoškus ir pradėjo kaupti dabar jau solidžią įvairiose varžybose iškovotų medalių kolekciją. Būdamas 22 metų J. Stoškus tapo Atlantos parolimpinių žaidynių bronzos medalininku (svorio kategorija - iki 78 kg). Aklųjų ir silpnaregių Europos čempionatuose vilnietis laimėjo visus įmanomus medalius: 1997 metais - aukso (iki 86 kg), 1999 metais - sidabro (iki 81 kg) ir pernai - bronzos (iki 90 kg). Aklųjų ir silpnaregių aukščiausio rango varžybose pelnytus apdovanojimus dabar papildė pasaulio žaidynių vicečempiono sidabro medalis. Nuolatiniai svarūs laimėjimai paskatino J.Stoškų ir jo trenerį A.Mečkovskį išmėginti jėgas ir normalaus regėjimo sportininkų varžybose.

Rezultatai pranoko lūkesčius

Šalies savigynos pirmenybėse 1998 metais (iki 82 kg) ir 2001 metais (iki 90 kg) vilnietis laimėjo bronzos medalius. Tokį pat apdovanojimą J.Stoškus pelnė ir 1998 metais vykusių Lietuvos II tautinės olimpiados bei Pasaulio lietuvių VI sporto žaidynių dziudo varžybose (iki 86 kg).

J.Stoškus 1999 metais baigė sostinės aukštesniąją medicinos mokyklą ir dirba Vilniaus universitetinėje ligoninėje masažuotoju. Per septynias darbo valandas J.Stoškus padaro iki 20 masažų, trunkančių po 20 minučių. Po to treniruotės penkis kartus per savaitę po dvi valandas. Be to, rytais Vingio parke kasdien bėga po 5-6 kilometrus. Ne kiekvienas atlaikytų tokį krūvį.

Treneris A.Mečkovskis dirba Teisės universitete kovinės savigynos dėstytoju. Ten treniruojasi ir J.Stoškus. Rengdamiesi Kvebeke vykusioms itin svarbioms žaidynėms treneris ir jo globotinis paaukojo savo atostogas. Tačiau dėl vieno nenumatyto atsitikimo visos pastangos galėjo būti bergždžios.

Atskridę į Kanados miestą Monrealį J.Stoškus ir A.Mečkovskis turėjo persėsti į kitą lėktuvą, skridusį į Kvebeką. Kanados migracijos tarnybos darbuotojai juos šiek tiek per ilgai užlaikė ir vilniečiai turėjo tęsti kelionę kitu reisu.

Atskridę į Kvebeką imtynininkas ir treneris pasigedo savo lagaminų, kuriuose buvo sportinė apranga ir kiti varžyboms būtini daiktai. Laimė, kad iki J.Stoškaus starto buvo likusios penkios paros, o lagaminus vilniečiai atgavo po vienos paros.

Gal tikrai nėra to blogo, kas neišeitų į gera. Šį kartą pelnytas dar vienas aukšto rango apdovanojimas. Tai dar viena dovana gimtinei ir pačiam sau trisdešimtojo gimtadienio (rugsėjo 11 d.) proga.

Lietuvos aklųjų sporto federacijos klubo "Šaltinis" nariams, tarp jų ir J. Stoškui, grūdintis, tobulinti meistriškumą bei siekti aukštumų tarptautinėse arenose daug padeda rėmėjai - AB "Vilniaus paukštynas" ir AB "Lietuvos telekomas".

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]