IŠ KELIONIŲ SUGRĮŽUS

Dovilė JUODŽIUKYNIENĖ

KELIONĖ PO SKANDINAVIJĄ


Kiekvienas iš mūsų mėgstame keliauti, atrasti, pažinti kažką naujo. Keliautojo dvasia būdinga ne tik sveikam žmogui, bet ir neįgaliajam. Mes, neįgalieji, matome pasaulį kitaip, taigi pažinimas mums - didelis džiaugsmas. Todėl Panevėžio folklorinio ansamblio "Pajauta" dalyviai jau ketvirti metai paraginti kultūros klubo "Pavėsis" vadovės Janinos Sinickienės išsiruošė į kelionę. Šįkart jie mėgavosi Švedijos svetingumu, Danijos naktiniu žavesiu ir Norvegijos gamtovaizdžiu bei kalnų didingumu.

Švedijos folklorinio ansamblio vadovė, vidurvasario šventės organizatorė ir panevėžietė J.SinickienėPanevėžiečiai mielai sutiko pasidalinti savo įspūdžiais. "Geros nuotaikos ir sėkmės kelyje!" - su šiuo įkvepiančiu palinkėjimu išvykome iš Lietuvos į Lenkijos uostą Gdynėje, iš kur prabangiu keltu persikėlėme į Švedijos uostą Karlskroną. Toliau patraukėme į Kalmaro miestą. Jame mus pasitiko savivaldybės atstovai, surengę keletą koncertų, ekskursijų, priėmimų. Maloniai pabendravome su mus lydėjusiu ir Švedijoje studijuojančiu panevėžiečiu Simu. Jautėmės kaip gimtuosiuose namuose, nes mus supo lietuviai. Ir Olando saloje ekskursijas bei priėmimus suorganizavo panevėžietė Dalia, jau septynerius metus gyvenanti Švedijoje. Ji surengė labai įsimintiną priėmimą bažnyčioje, kur mes bendravome su vietos gyventojais, koncertavome, vaišinomės labai egzotiškais pyragėliais su braškėmis. Nors ir sakoma, kad švedai - šalti ir santūrūs žmonės, jaukumas, svetingumas ir sklindanti šiluma privertė tai pamiršti.

Antroji mūsų aplankyta šalis buvo Danija. Jos sostinė garsėja senamiesčiais ir architektūriniais paminklais. Kopenhagoje mums labai patiko apžvalginė ekskursija laivu, iš kurio galėjome iš visų pusių apžiūrėti didingus ir prašmatnius Karaliaus rūmus. Taip pat aplankėme ir įžymųjį šio miesto simbolį Undinėlę. Susipažinome su kiekvienos šalies nacionaliniais muziejais, tačiau Danijos nacionalinis muziejus paliko stipriausią įspūdį. Jame vaizduojami visi šalies kultūros ir paveldo vystymosi etapai, ekonominiai kilimai ir nuosmukiai, karalių dinastijos ir netgi žmogaus vystymosi raida nuo pirmykščio iki dabartinio. Naktinė Kopenhaga stebino savo puošnumu, ryškumu bei gyvumu. Mieste tvyrojo linksma nuotaika, žmonės patenkinti ir laimingi.

Išskirtinis šiauriečių gyvenimo būdas, gausi šalis savo turtais, didinga kalnais ir kitais vasaros džiaugsmais - tai Norvegija. Kelionės dalyvius pakerėjo krioklių galybė, kalnų didybė, atsiveriantis nuostabus kraštovaizdis. Stebino senos gyvulių ir augalinių kultūrų auginimo tradicijos bei penktadieninės linksmybės. Mat penktadieniais Norvegijoje skelbiamos atvirų parduotuvių naktys, kai viskas, kad gerai ir smagiai praleistum laiką, yra tavo paslaugoms ir už tai nereikia mokėti nė skatiko. Gražiai tarpusavyje Norvegijoje dera nepaprastai kerinti gamta ir žavintis triukšmingų miestų siautulys. Norvegijos sostinė Oslas žmones traukia savo vasariniu šurmuliu. Susipažinome su ramybe dvelkiančia Rotuše ir Karalių rūmais, senamiesčiu. Įsiliejome į jaunatvišką miesto dvasią centre, kur kiekviename skverelyje skamba muzika ir juokas. Vienas įspūdingiausių objektų buvo Vigelando skulptūrų muziejus po atviru dangumi, kuris žavėjo ne tik tuo atvirumu, bet ir meniškumu: medyje vaizduojami žmogaus vystymosi bei virtimo asmenybe etapai.

Pamačius tris tokias nuostabias šalis dar labiau sustiprėja noras pažinti pasaulį, įdomius žmones, jų kultūrą ir papročius.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]