JUBILIEJAI

Bronislava TAMULYNIENĖ

DAUGIRDŲ KAIME PRISIMINTI JONYNŲ GIMINĖS ŠVIESUOLIAI


Sveiki, nameliai,

Sveiki, takeliai,

Sveiki, gimtieji mano!

Štai šičia šičia, prie viešo kelio,

Seni tėvai gyveno.

 

A.Jonynas

 

Birželio 28 dieną A.Jonyno memorialinis muziejus pradėjo projekto "Dalinkimės šviesa" renginių, skirtų rašytojo Antano Jonyno 80-osioms metinėms paminėti, ciklą.

Pirmasis renginys vyko Krokialaukio seniūnijos Daugirdų kaime, kur gyvena viena iš bajoriškas privilegijas turėjusios giminės marčių Marija Jonynienė. Seniausio giminės nario Tamošiaus Januškevičiaus-Jonyno rankomis puoselėtoje sodyboje, po senom obelim, suskamba muzika, daina, raiškusis žodis, menantys Jonynų dinastiją nuo 1484 metų.

Gausiai susirinkusius kaimo gyventojus, Jonynų giminę sveikina Kraštotyros muziejaus direktorė Audronė Jakunskienė. Ponia Audronė plačiai nušviečia šios garbingos dinastijos veiklą, primena pačias ryškiausias jos asmenybes: istoriką prof. Igną Jonyną, dailininką prof. Vytautą Kazimierą Jonyną, tautosakininką Ambraziejų Jonyną, literatūros kritiką Vytautą Aleksandrą Jonyną, kompozitorių Julių Andrejevą ir kitus šviesuolius. Mirusieji pagerbiami susikaupimo ir tylos minute.

Tautiniais drabužiais pasipuošę Krokialaukio vidurinės mokyklos mokiniai ant Krokialaukyje palaidotų Jonynų kapų nuneša gėlių. Vienas jauniausių šios giminės atstovų I kurso studentas Dalius Jonynas uždega du fakelus, simbolizuojančius įsipareigojimą rūpintis garbingos šeimos židiniu ir siekti kūrybinių bei intelektualių aukštumų.

Daugiausia popietėje kalbama apie poetą, rašytoją, publicistą Antaną Jonyną, kurio širdis mokėjo mylėti ir savo šaknis - gimtinę, ir savo paties atžalas, kurių išaugino šešias. Šiandien visi jo vaikai baigę mokslus ir darbuojasi Lietuvos labui. Nuoširdžiai mylėjo poetas ir savo vaikų motiną, jaunystės dienų mylimąją Stasę. Jai paskirtas ir vienas gražiausių eilėraščių "Baltoji naktis":

 

...Tavo plaukus, akis

Spinduliais palytės

Pilnas mėnuo,

Pro langą slenkąs.

 

Miela, galvą priglausiu

Prie tavo širdies

Ir bučiuosiu

Baltąsias rankas.

 

Gaila, sakė ponia Audronė, sovietmečiu labiau eksploatuota kovingoji A.Jonyno lyrika. Negailestinga pokario epocha padarė Jonyną savo kareiviu, išderino lyrines stygas, virš visko iškėlė rūsčią pareigą. O tikrovė kiek kitokia. Su metais į A.Jonyno eiles vėl sugrįžta švelnesnis, intymesnis kalbėjimo tonas, beveik neliko kovingų temų. Poetas sugrįžo prie bendražmogiškųjų idealų, gyvenimo prasmės, žmogaus ir kūrėjo paskirties apmąstymo. Jis vis dažniau prisimindavo savo jaunystės kūrinius. Net savo 50-mečio proga redakcijoms išdalijo ne naujausius, o jaunystės eilėraščius.

Be kūrybinio darbo, A.Jonynas rūpinosi aklųjų gyvenimo sąlygomis: gvildeno jų socialinės ir psichologinės reabilitacijos, integracijos į visuomenę klausimus. Kaip vienas iš Lietuvos aklųjų draugijos kūrėjų ir ilgametis jos vadovas nužymėjo pagrindines draugijos veiklos gaires, organizavo kūrinių, skirtų akliesiems, leidybą, aklųjų bibliotekų darbą.

Lietuvos aklųjų bibliotekos direktoriaus pavaduotojas Juozas Bazys primena, kad bibliotekoje yra daug A.Jonyno knygų rankraščių, įrašų. Netrukus išeis poeto eilėraščių rinktinė.

Poeto sūnums ir dukterims kaimo bendruomenės atstovai ant lino rankšluosčio įteikia kepalėlį duonos. Sūnus, taip pat poetas Antanas A.Jonynas, šių metų "Poezijos pavasario" laureatas, papuošiamas ąžuolo vainiku. O sodybos šeimininkei Marijai Jonynienei ponia Audronė įteikia fakelą, simbolizuojantį negęstančią šių namų šviesą.

Poetas A.A.Jonynas dėkoja visiems, taip gražiai minintiems tėvelio 80-metį, ir paskaito nuoširdų eilėraštį, skirtą Tėvui.

A.Jonyno giminaitė tautodailininkė Dovilė Aniulienė susirinkusiuosius pamalonina vašku dailintų margučių ir tapybos darbų paroda. O Alytaus siuvėjų mokyklos floristė Milda Ručienė - įspūdingomis originaliomis lauko gėlių puokštėmis.

Klausomės miesto švietimo įstaigų moterų ansamblio "Lyra" (vadovė E. Pocienė) jaudinančių pagal poeto žodžius sukurtų dainų, Krokialaukio vidurinės mokyklos literatūrinės kompozicijos (vadovė J. Šiupšinskienė), A. Ivanausko klarneto akordų ir jaučiame poetą, tarsi sugrįžusį į mielą prosenelio sodybą ir klausantį koncerto, kurį gražiai papildo maumedyje įsitaisiusių gandrų kleketavimas, tvenkinuko vandens teliūškavimas ir tolumoje dundantis griaustinis.

Įspūdinga popietė baigėsi, tačiau susirinkusiųjų širdyse išliko ryškus Dzūkijos sūnaus poeto A.Jonyno ir visos garbingos Jonynų giminės, turtingos šviesių žmonių, paveikslas.

Redakcijos prierašas

Rašytojo, poeto ir publicisto A. Jonyno 80-osioms gimimo metinėms skirtų renginių cikle "Dalinkimės šviesa" numatyta:

* Spalio mėnesį minint Tarptautinę baltosios lazdelės dieną atkreipti visuomenės dėmesį į aklųjų ir silpnaregių integracijos į visuomenę problemas. Bus surengta žurnalistinė provokacija "Neregys viešoje vietoje", jos aptarimas ir skaitoma paskaita.

* Gruodžio 14 - A. Jonyno gimimo dieną - A. Jonyno memorialiniame muziejuje pristatyti jo meilės lyrikos ir neskelbtų rankraščių knygą bei garsajuostę, kurioje įrašyta paties poeto skaitomos kūrybos.

Projektą "Dalinkimės šviesa" finansiškai parėmė Lietuvos kultūros ir sporto rėmimo fondas bei Alytaus miesto savivaldybė.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]