MEDICINA

Henrikas STUKAS

AKIŲ AUGLIAI


Vienas skaudžiausių ir sunkiausiai pagydomų žmogaus organizmo negalavimų yra augliai. Žmonija jau kelis šimtmečius šią klastingą ligą mėgina įveikti. Pirmosiose auglio vystymosi stadijose jį galima išgydyti arba sustabdyti jo augimą. Deja, pavėlavus ši liga nepagydoma. Auglys gali atsirasti bet kokioje žmogaus organizmo vietoje, pažeisti bet kokį organą. Akys - irgi ne išimtis.

Apie akių auglius, jų gydymą "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti Vilniaus universitetinės ligoninės Santariškių klinikų Akių ligų klinikos gydytojas oftalmologas Audrius Ruzgys.

Akių augliai

Akies augliai gali būti piktybiniai ir nepiktybiniai. Minėtini akių vokų, akiduobės, akies obuolio ir akies obuolio priedo augliai.

GERYBINIAI AUGLIAI. Vienas iš jų yra vadinamas akies apgamas - ribotas pigmentinis nepiktybinis auglys. Akies obuolio ir jo priklausinių pigmentiniai apgamai gali išsivystyti iš juntamųjų nervų galūnių arba iš nervinių skaidulų dangalų. Akies apgamas būna vokų odoje, junginėje ir akies obuolio kraujagysliniame dangale. Akies apgamas yra įgimta vystymosi anomalija, paprastai ji aptinkama 6 - 10 metų amžiuje. Jeigu akies apgamas supyktybėja, būtinas skubus gydymas. Auglys šalinamas skalpeliu arba lazeriu.

Patys nepavojingiausi yra akies voko augliai. Tačiau jeigu jie didėja ir ima trukdyti, būtinas gydymas - auglio šalinimas. Nepiktybiniams akies augliams priskirtinos ir karpos. Jos dažniausiai nepavojingos, todėl retai kada šalinamos. Geriau karpų neliesti, nes jos gali supiktybėti. Tokių atvejų būna.

PIKTYBINIAI AKIES AUGLIAI. Piktybinių auglių yra daug ir įvairių. Visų piktybinių auglių simptomai panašūs. Iš pradžių atsiranda spuogelis, gumbelis, pamažu didėjantis mazgas. Pirminėse auglio vystymosi stadijose žmogus nejaučia skausmo - jis atsiranda vėliau ir vis didėja.

AKIES VOKO PIKTYBINIAI AUGLIAI. Iš jų išskirčiau bazioląstelinę karcenomą. Tai dažniausiai pasitaikantis akies vokų auglys. Jis auga plėsdamasis į aplinkinius akies audinius. Pradžioje tai būna neskausmingas mazgelis, po to jis daros vis didesnis ir centre išopėja, vėliau užsideda šašas. Taip jis didėja ir plečiasi. Jo plėtimasis panašus į vulkano kraterį. Paprastai žmogus nekreipia dėmesio į šašelį, jam neskauda, todėl nesikreipia laiku pagalbos. O be reikalo! Negydomas toks auglys plinta į akiduobę. Gydymas chirurginis - auglio šalinimas. Išoperuotas auglys paprastai neatsinaujina. Jis tik gali atsirasti kitoje vietoje.

AKIDUOBĖS PIKTYBINIAI AUGLIAI. Jų yra įvairiausių. Auglių simptomai panašūs. Šie augliai blogina regėjimą, gali išstumti akies obuolį į priekį. Pajutus šiuos požymius nereikėtų išsigąsti, nes išvardinti požymiai būdingi ir kitoms akių ligoms.

INTRAKULINIAI AKIES AUGLIAI. Tai piktybiniai augliai akies viduje. Dažniausias iš jų - gyslainės melonoma. Šis auglys auga lėtai, jam būdingos metastazės. Kitais žodžiais tariant, jis auga ne tik akyje, bet plečiasi ir į kitus organus. Melanoma išsivysto iš pigmentinių ląstelių. Jos kilmė neaiški. Pirminis melanomos židinys gali atsirasti ne tik akies obuolyje, bet ir odoje, rečiau - virškinamojo trakto bei kvėpavimo takų gleivinėje, smegenų dangaluose. Melanoma akyje gali būti akies obuolio kraujagysliniame dangale, ypač rainelėje, junginėje, odenoje, akies priklausiniuose. Akies melanoma dažniau pasitaiko 50 - 60 metų amžiuje dėl apgamo supiktybėjimo arba dėl pigmento melanino susikaupimo. Vystydamasis odenos mazginis auglys riboja akies obuolio judesius, išsivysto išverstakumas.

Dabar pasaulyje ir Lietuvoje populiarėja brachiterapinis, arba spinduliavimo, gydymas. Šiam tikslui yra naudojamos radijo aktyvios plokštelės. Jei auglys nedidelis, gydoma lazeriu. Mūsų klinikoje brachiterapinio gydymo dar nėra. Ligoniai šio gydymo vyksta į Estiją. Į Taliną iš visų Baltijos šalių suvažiuoja ligoniai į brachiterapijos seansus. Gydymas ligoniams nekainuoja, visas išlaidas apmoka Sveikatos apsaugos ministerija. 70 proc. išgyvena 5 metus, 58 proc. - 10 metų, 50 proc. - 15 metų.

Dar minėtina vadinama retinoblastoma - pirminis piktybinis tinklainės auglys. Jis išauga iš tinklainės nervinių elementų, dažniausiai mažiems vaikams - vienam iš 20 tūkst. Yra pagrindo manyti, kad jis įgimtas. Neretai 20 proc. retinoblastomos būna abiejose akyse. Kai kada šia liga serga keli šeimos nariai. Dažniausiai tėvai pastebi gelsvą vaiko vyzdžio švytėjimą. Tai paskatina juos kreiptis į gydytojus.Kai nustatoma nepalanki diagnozė ir liga negydoma, auglys pažeidžia regėjimą ir gali būti pavojingas gyvybei. Gydymas - spinduliavimas. Jei pažeistos abi akys, viena labiau pažeista šalinama. Dar gydoma šalčiu ir cheminiais preparatais.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]