TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

GEROSIOS PIKTŽOLĖS


Sunku rasti žmogų, kuris nežinotų, kaip nemalonu paliesti dilgėlę. Nepaisant deginimo, dilgėlė traukia žmones nuo neatmenamų laikų. Pastebėta, kad šis augalas turi įvairių gydomųjų savybių.

Dabar pavasarį, nusilpus organizmui, pats laikas pasirūpinti vitaminais. Vitaminų galime gauti nemokamai, tik nepatingėkime pasivaikščioti toliau nuo miesto, kur apstu dilgėlių. Pakelėse dilgėles skinti nepatartina.

Didžioji dilgėlė Lietuvoje auga visur: panamėse, patvoriuose, miškuose, parkuose, krūmuose ir netgi šiukšlynuose. Tai viena labiausiai paplitusių piktžolių. Tačiau ji nepaprastai naudinga.

Dilgėlės lapuose daug vitaminų: vitamino C, daug karotino (provitamino A), K, B grupės vitaminų, be to, lapuose yra baltymų, krakmolo, cukraus, rauginių medžiagų, organinių rūgščių ir geležies druskų, daug kalcio, kalio, natrio, magnio ir kt.

Medicinoje didžiąja dilgėle stabdomas kraujavimas, gydoma mažakraujystė, dilgėlė naudojama kaip profilaktinė priemonė nuo aterosklerozės, dilgėlėmis gydomos žaizdos, vidurių užkietėjimas. Liaudies medicinoje dilgėlė - tai vaistas nuo daugelio kitų ligų: dilgėlių nuoviras - puikus vaistas nuo plaukų slinkimo (išplovus galvą, kiekvieną kartą perskalaukite dilgėlių nuoviru). Džiovintų dilgėlių visada rasite vaistinėse. Jos tinka užpilams ir arbatoms.

Jauni dilgėlių lapai valgomi, iš jų verdama sriuba. Užkaukazėje iš jaunų lapų gaminami nacionaliniai patiekalai. Maistingumu jauni lapai prilygsta ankštiniams augalams.

Siūlau ir jums išsivirti dilgėlių sriubos. Tai labai skanu ir tikrai nedilgina liežuvio.

Tik rinkdami dilgėles naudokitės pirštinėmis, na, o jeigu įsidilginote, žinokite: pagal liaudies mediciną - tai vaistas nuo reumato. Be to, perštėjimas tuoj praeis.

Dilgėlių sriuba

500 g mėsos sultiniui, prieskoniai, druskos - pagal skonį, 500 g dilgėlių, 2 kiaušiniai, 200 g rugštynių, grietinės.

Dilgėlių lapai perrenkami ir nuplaunami, supjaustomi, sudedami į verdantį mėsos sultinį ir verdami gerai uždengtame puode, kol suminkštėja (maždaug 10 min.). Sriuba pagardinama grietine ir supjaustytais, kietai virtais kiaušiniais. Kad sriuba būtų rūgštesnė, galima dėti truputį rūgštynių. Sriuba valgoma su karštomis bulvėmis.

Skanaus!

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]