NEREGYS IR VISUOMENĖ

Gražina SIDEREVIČIENĖ

PERMAINŲ METAS


Kauno aklieji ir silpnaregiai gegužės 13-osios rytą rinkosi šiek tiek neįprastoje kultūriniams renginiams vietoje - Kauno regiono skyriaus, Hansabanko pastato, įsikūrusio šalia požeminės perėjos. Tiesiog ant šaligatvio sukrovę instrumentų dėklus, smagią melodiją plėšė muzikantai su Lionginu Matusevičiumi priešakyje. Sukluso smalsūs praeiviai ir prisijungė prie susirinkusiųjų būrio. Kokia tokio sujudimo ir smalsumo priežastis?

R. Girnienė, S. Babonas ir E. Urna Hansabanko bankomato atidarymo šventėjeAtrodo, tikrai atėjo rimtų permainų metas. Hansabanko Kauno regiono skyrius bei LASS Kauno ir Marijampolės apskričių taryba įgyvendino idėją, kuri dar prieš gerą dešimtmetį ir į galvą nebūtų atėjusi. Patogioje, greitai surandamoje vietoje buvo pastatytas bankomatas, pritaikytas akliesiems. Be visų reikalingų nuorodų brailio raštu, pateikiama ir išsami informacija garsu, kaip naudotis bankomatu. Kad pašalinė ausis neišgirstų, kiek pinigėlių tau atskaičiuoja, naudojamasi ausinėmis. Jeigu jų neturi, gali čia pat, banko skyriuje, pasiskolinti.

Projektas subrandintas ir įgyvendintas per pusmetį. Hansabanko darbuotojų ilgai įkalbinėti nereikėjo. Jie susidomėjo pateikta idėja, ją palaikė ir ėmėsi darbo. Šio banko mažmeninės bankininkystės grupės vadovė Vilma Miliukienė sakė:

- Džiaugiamės kartu su neregiais ir silpnaregiais. Projektas pavyko. Tiesa, ne iš karto. Daug kas buvo nauja ir netikėta, Lietuvoje pasitarti nebuvo su kuo. Pasitelkėme į pagalbą Švedijos banką, konsultavomės.

Projekto iniciatorius LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybos pirmininkas Stasys Babonas padėkojo Hansabankui už gražų bendradarbiavimą ir dovaną žmonėms su regėjimo negalia. Pasidžiaugė, kad ši diena - šventė, nes su kiekviena tokia permaina daromės civilizuotesni, europietiškesni.

Neišvengiamai atsiras ir skeptikų, kurie sakys, kad tai išmesti į balą pinigai, kad tik nedaugelis aklųjų pasinaudos šia paslauga, arba, kad pasiėmęs pinigų, vidury gatvės gali būti apiplėštas. Tokiems galime atsakyti: bankomatas neregiams bei silpnaregiams nekainavo nė cento, nes jį finansavo Hansabanko Kauno regiono skyrius, jau yra sudaryta grupė regėjimo invalidų, norinčių įsigyti banko korteles - ir ne vien jaunų, o apiplėšti, atimti gali bet kas, bet kur ir bet kada. Aišku, kad, įkėlę vieną koją į Europą, turėsime įkelti ir kitą. Daugeliui prireiks ir kompiuterio, ir interneto, ir banko kortelės.

* * *

Medicinos punkto darbuotojas D. Morkuvienę ir D. Paulavičiūtę sveikina E. UrnaJeigu jau prabilome apie permainas Kaune, tai gegužę jų buvo ir daugiau. Šio mėnesio pirmąją savaitę vėl atvėrė duris prieš keletą metų nustojęs teikti paslaugas medicinos punktas. Rekonstruotos, atnaujintos patalpos: procedūrų kabinetas ir kambarys su dviem masažui skirtomis kabinomis. Įdarbintos dvi darbuotojos: silpnaregė masažuotoja Danutė Paulavičiūtė ir medicinos sesers paslaugas teikianti Danutė Morkuvienė. Už paslaugas imamas minimalus mokestis. Sakysim, masažas LASS nariui tekainuoja 1 litą, o vaistų suleidimas 50 centų.

Permainos tęsiasi ir, kiek leidžia finansinės galimybės, judama į priekį.

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]