PROJEKTAI

 

BELDŽIASI NAUJA SPECIALYBĖ


Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga kartu su Švedijos Kalmaro regiono aklųjų organizacija jau dveji metai vykdo vieną tarptautinį projektą. Jo tikslas - Lietuvoje įdiegti naują, akliesiems ir silpnaregiams patrauklią specialybę. Diskutuojant su švedų kolegomis, buvo prieita prie nuomonės, kad tai galėtų būti staliaus darbai. Ši specialybė pakeistų dabar ne visiškai aiškią ir neperspektyvią namų ūkio pagalbininko specialybę, kurios iki šiol mokoma Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre (LASUC).

S.O.Oskarson tiki silpnaregių stalių ateitimiProjekto partneriai iš Švedijos ne kartą lankėsi šioje mokymo įstaigoje, patys savo akimis pamatė, kaip gyvena ir ko mokosi sutrikusio regėjimo jaunuoliai Lietuvoje. Vaizdas švedų pernelyg nenudžiugino - ypač skurdi jiems pasirodė LASUC profesinio mokymo skyriaus techninė bazė. Tad buvo nuspręsta paremti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centrą ne tik žodžiais ir gerais patarimais.

Praėjusių metų rudenį kolegos iš Švedijos LASUC padovanojo du kompiuterius, kelias stakles, kitokios technikos. Šių metų kovo 20 d. LASUC profesinio mokymo skyrius vėl gavo dovanų - penkerias visiškai naujas medžio apdirbimo stakles, daug įvairių įrankių. Taigi mokyti staliaus specialybės praktiškai jau pasiruošta - belieka Švietimo ir mokslo ministerijoje patvirtinti mokymo programą, atlikti kitus būtinus biurokratinius formalumus. Kaip teigė LASUC direktoriaus pavaduotojas profesiniam mokymui Juozas Daunaravičius, naujosios specialybės tikriausiai bus pradėta mokyti 2004 metų rudenį. Tačiau švedų dovanotos staklės bei įrankiai iki to laiko be darbo nebus: profesinio mokymo skyriuje šiuo metu rengiama (reikia manyti, jau paskutinė) namų ūkio pagalbininkų grupė, mąstoma apie reabilitacijos kursus neseniai apakusiems žmonėms.

 

"M.Ž." informacija

* * *
[Skaityti komentarus] | [Komentuoti] | [Turinys] | [Mūsų tinklapis]