TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

 


VELYKŲ BELAUKIANT

 

Velykų margučiaiVisi žinom ir mokam įvairiais būdais marginti kiaušinius. Kartais norisi ko nors neįprasto ar nelabai išeina marginti taip kaip kitiems. Pabandykime ką nors naujo.

Kiaušinius svogūnų lukštais, kulinariniais dažais turbūt jau dažė visi. Pabandykime greitai "nuspalvinti" kiaušinius be dažų. Savo spintose suraskime spalvotų skiaučių, medžiaginių ar popierinių (puokštėms surišti) juostelių, dirbtinių smulkių gėlyčių ir kibkim į darbą.

Iš spalvotų skiaučių išsikerpam 18-19 cm diametro apskritimus. Juos maždaug 1 cm nuo krašto sudaigstom ir truputį sutraukiam. Turime spalvotą maišelį, į kurį dedam virtą kiaušinį, tada užtraukiam maišelį iki galo, surišam siūlų galus. Gavom gražų margą kiaušinuką, belieka jį papuošti. Viršuje maišelio kraštus perrišam gražia spalvota juostele kartu pririšam gėlytę ar spalvotų karoliukų. Išėjo puikūs margučiai, sudedam margučius į pintą krepšį gėlytėmis ir kaspinėliais į viršų. Ir gražu, ir saugu, ne taip greit sudaužysim.

Pasigaminkim ir stalo puošmeną - "viščiuką", kad kiaušinis ne taip greitai atauštų.

Iš storos paltinės medžiagos išsikirpkim 2 kvadratėlius (10x10 cm) viščiuko kūneliui, kitos spalvos nedidelį trikampėlį (kraštinė 3 cm) - snapeliui, raudoną pailgą skiauterėlę (4x2 cm) ir uodegytę - 2 cm pločio ir 9 cm ilgio juostelę. Sudėjus vieną ant kito abu kvadratėlius, abu viršutinius kampus su žirklėmis suapvalinam, t.y. nukerpam. Tuomet viršuje, tarp dviejų medžiagų, įdedam "skiauterę" taip, kad 1 cm būtų tarp abiejų medžiagėlių, o 1 cm kyšotų viršuje, iš šono dedam trikampį - "snapelį", iš kito šono, kiek žemiau, sulenktą juostelę - "uodegėlę", viską susismeigiam segtukais ir nudygsniuojam smulkiais dygsniais pagal sudėtos medžiagos kraštus. Vietoje akių įsiuvame du karoliukus. "Viščiuko" apačią galima apsiūti spalvota juostele. Norint, kad siūlė būtų blogojoje pusėje, visas "viščiuko" detales susidedam kitoje medžiagėlių pusėje ir susiuvusios išverčiame. Sėkmės!

 

VITAMINAI ANT PALANGĖS

 

Vienas maloniausių dalykų šeimininkei - valgyti savo paties išaugintą derlių. Nieko nėra skaniau net ir už kreivą agurką, jeigu jūs patys jį išauginsit.

Pavasarį laukiam nesulaukiam šviežios salotos ar daržovės. Neturint sodo ar žemės sklypo - ne bėda, užteks palangės ar balkono.

Jau dabar, kovo mėnesį, pasisėkime kai kurių daržovių ant palangės. Daržovėms reikia ne tik daug saulės ir vandens, bet ir geros dirvos. Labai patogu nusipirkti nedidelį maišelį jau paruoštos žemės bet kuriame prekybos centre. Jos paruoštos pagal visus reikalavimus: yra kambarinėms gėlėms, daržovėms, sėjinukams ir t.t.

Į atskirus vazonus pasisėkite krapų, pipirnės, baziliko, petražolių. Jiems sužėlus, praretinkite, jaunus daigus suvartokite salotoms. Po šalnų išneškite į balkoną. Visą vasarą galėsite skabyti petražolės, krapų ir ypač kvapnaus ir skanaus baziliko lapelius.

Į atskirą vazoną dabar pasodinkite kelias kambarinio pomidoro sėkleles, joms sudygus ir paaugus, gegužės mėnesį persodinsite į atskirus indus, išnešite į balkoną ir, jeigu gerai prižiūrėsite, gausite puikų derlių. Tik perkant pomidorų sėklas, būtina prašyti kambarinių ar žemaūgių pomidorų sėklų.

Balkone, atskirame kampelyje, pasodinus 2-3 daigus agurkų ir gerai juos laistant, derliaus užtenka nedidelei šeimai. Tik agurkus sėsime vėliau, balandžio pabaigoje, ir į balkoną išnešime gegužės mėnesį, jei balkonas įstiklintas, jei neįstiklintas - nešime praėjus šalnoms.

Taip pat rudeniui balkone vazone galite užsiauginti puikių mongoldų lapų. Augalas atrodys puikiai - kaip gėlė, o lapus naudosite sriubai ir kitiems patiekalams. Pasisėti galima balandžio pabaigoje, gegužės pradžioje.

Puikiai ant palangės auga aštrioji paprika, kurią galima pasėti jau dabar. Bus dviguba nauda: labai dekoratyvu ir prieskonis po ranka. Pabandykite. Sėkmės!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]