MEDICINA

 

APIE KAI KURIAS VAIKŲ AKIŲ LIGAS


Apie dažniausiai pasitaikančias vaikų akių ligas "Mūsų žodžiui" sutiko papasakoti Vilniaus miesto Misionierių ligoninės vaikų akių ligų skyriaus vedėja SALOMĖJA IGNOTIENĖ.

Svarbu laiku gydyti

Vaikų akių ligų daug. Nekalbėsiu apie gerai žinomas ligas: kataraktą, glaukomą ar netgi tai, kad ilgas televizoriaus žiūrėjimas ar nuolatinis sėdėjimas prie kompiuterio kenkia akims. Viena dažniausiai pasitaikančių patologijų - ūmus ašarų takų maišelio uždegimas. Vaikui gimus ašarų takai būna užtraukti želatinine plėvele. Pirmą kartą kūdikiui suklykus, plėvelė trūksta ir atsidaro ašarų takai. Tokia normali fiziologija. Deja, ne visada būna taip. Naujagimių ašarų maišelio uždegimas atsiranda, kai vaikui gimus apatinė ašarinio nosies latako anga lieka užkimšta. Kartais gali būti užakęs kaulinis ašarinis nosies kanalas. Laiku neatsidarius ašariniams kanalams išsivysto patologija. Pirmiausia tai pūliavimas ir ašarojimas. Tokie ir vokų junginių uždegimo simptomai. Tėvai, pastebėję mažylio akučių pūliavimą ar ašarojimą, privalo nedelsdami kreiptis į akių gydytojus, kurie tiksliai nustatys ligą, ją gydys. Pirmiausia tokiais atvejais skiriami lašeliai. Naujagimiui į akytes lašiukus turėtų lašinti šeimos gydytojas. Skiriamas ir masažas, t.y. masažuojamas ašarų maišelis. Nepadėjus tokiam gydymui, būtina mažylį guldyti į ligoninę. Čia jau gydymas chirurginis. Su specialiais instrumentais atveriami ašarų takai. Mažyliui padaroma vietinė nejautra, ašarų takai plaunami bei zonduojami. O jei operuojama, tai geriausia - 3-4 mėnesių kūdikius. Anksčiau operuoti nepatartina, nes naujagimio ašarų takai nėra susiformavę.

Dar viena vaikų įgimta patologija - ūmus ir šaltas miežis. Miežis - tai voko riebalinės liaukos prie blakstienos šaknies pūlinis uždegimas, kuris gali būti ūmus ir neūmus. Miežis atsiranda užsikrėtus pūline infekcija - stafilokokais. Susirgimo pradžioje voko krašte atsiranda skausmingas spuogelis, po to vokas pabrinksta. Po 2-3 dienų iškyla gelsvas pūlinys, kurio viršūnėje - blakstiena. Pradūrus išbėga pūliai. Infekciją lydi voko patinimas ir skausmas, galvos skausmas, kai kada pakyla temperatūra. Spaudžiant pūlius iš miežio, gali išsivystyti akiduobės flegmona, meningitas, septicemija, pasitaiko net mirties atvejų. Panašiai būna sergant pūliniu meibomo liaukų uždegimu (vidiniu miežiu), bet tada uždegimas vystosi ne taip ūmiai - pūlinys prakiūra ne voko krašte, o iš junginės pusės.

Miežio gydymas įvairus. Pirmiausia skiriami antibiotikai. Vos atsiradus miežiui, kai kada pakanka 2-3 kartus patepti skausmingą spuogelį 70 proc. spiritu arba briliantinės žalumos 1 proc. spiritiniu tirpalu, vokų kraštai tepami 30 proc. sulfacilo natrio tepalu, lašinamas 30 proc. sulfacilo natrio tirpalas. Galima vokus plauti ramunėlių nuoviru. Negalima dėti drėgnų kompresų. Pūlių spaudimas neleistinas. Ūmus miežis išgydomas per 5-7 dienas.

Yra ir šaltasis miežis. Pirmiausia vokų srityje pastebimas iškilimas - paraudęs, sukietėjęs žirnio dydžio mazgelis. Būna, kad šaltasis miežis nesukelia jokių negalavimų, ir tėvai tada nekreipia dėmesio į žirnio dydžio gumbiuką. Vaikui peršalus, susirgus kokia nors infekcija, šaltasis miežis paūmėja. Šis miežis gydomas tik chirurgiškai, t.y. atliekama operacija. Vaikas prieš operaciją visapusiškai ištiriamas. Šaltojo miežio susirgimų daugėja. Šia liga susergama labai anksti - kartais netgi nesulaukus vienerių metų. Prieš kelis dešimtmečius šaltuoju miežiu tesirgo penkiamečiai ar septynmečiai. Ši liga plinta dėl sumažėjusio organizmo atsparumo ar per dažno antibiotikų vartojimo.

Kita akių ligų grupė - įvairios akių anomalijos. Galima paminėti akių vokų nusileidimą, vokų padėties anomaliją, siaurus vokų plyšius ir kitokias. Šie visi susirgimai gydomi tik chirurgiškai. Ne visos ligos gydomos vienu metu. Vieni susirgimai gydomi pirmaisiais gyvenimo metais, kiti - sulaukus 3-5 metų. Kiekvienu atveju sprendžiama individualiai. Nustačius diagnozę, vaikas nebūtinai ir ne iš karto guldomas ant operacinio stalo.

Negaliu nepaminėti akių toksoplazmozės bei akių toksoporozės. Vaikai labai myli naminius gyvulėlius: šuniukus, kačiukus. Nuo jų ir užsikrečia minėtomis ligomis. Užsikrečiama ir neplaunant rankų, valgant nešvarų maistą, ypač neplautas daržoves ar vaisius. Lervos, patekusios į vaiko žarnyną, kraujo išnešiojamos po visą organizmą. Mėgstama jų vieta - žmogaus akys. Toksoplazmozė būna įgimta ir įgyta. Įgimta, kai motina dar negimusiam vaikui perduoda šį užkratą. Esant labai dideliam užkratui, pasitaiko priešlaikinių gimdymų. Kartais naujagimis gimsta nematydamas dienos šviesos. Net esant nedideliam užkratui, naujagimis vis tiek gimsta su akies pakitimais, tai yra su daugeliu apmirusių plotų tinklainėje. Šią ligą išgydyti labai sunku, nes židiniai lieka visam gyvenimui.

Įgyta toksoplazmozė išryškėja dažniausiai mokykliniame amžiuje. Užsikrėtęs šia infekcija, vaikas nuolat mato dėmę. Kartais silpsta ir regėjimas. Ši liga nustatoma tiriant akies dugną. Vėliau imamas iš venos kraujas. Gydymas specifinis. Gydoma kartu su infektologais. Oftalmologai nuolat stebi akių dugną, o infektologai šalina užkratą iš organizmo.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]