IEŠKOKITE INTERNETE

Audronė GENDVILIENĖ

ŠIUOLAIKINIO MENO GALERIJA TAMPA VIS ATVIRESNĖ AKLIESIEMS


"Tate modern", arba Londono šiuolaikinio meno Teito galerija, įsikūrusi ant Temzės upės kranto buvusioje elektrinėje, savo interneto svetainėje atvėrė puslapį "imap", skirtą akliesiems ir silpnaregiams. Jo adresas: www.tate.org.uk/imap. Tai pirmas toks šios galerijos projektas, kurį finansavo Britanijos telekomas ir kitos organizacijos, o konsultacijas teikė aklieji.

Aklieji gali naudotis "Jaws" programa, atsisiųsti "pdf" formato bylas ir atsispausdinti reljefines paveikslų reprodukcijas bei tekstą brailio raštu. Anglijos neregiai turi galimybę reljefines paveikslų kopijas iš galerijos pasiskolinti. Silpnaregiams svetainės lankytojams siūloma animacija ir spalvotos dailininkų darbų reprodukcijos, kurias galima ekrane pasididinti. Svetainės paskirtis - supažindinti su Pikaso ir Matiso, įtakingiausių XX a. dailininkų, kūryba bei darbo metodais. Svetainė sukurta 2002 m. vasarą, kai "Tate modern" vyko šių dailininkų kūrinių paroda. Parodai pasibaigus, svetainėje pateikta informacija padeda savarankiškai susipažinti su minėtų dailininkų kūryba.

Dailininkų darbai suskirstyti į tris grupes: primityvizmas, erdvė tapyboje ir moterų aktai. Kiekvienai grupei atstovauja po du paveikslus. Iš pradžių svetainės lankytojas pasiskaito dailės teorijos įvadą apie primityvizmą, tada spusteli pelės klavišą ir gauna paveikslo reprodukciją. Primityvizmo pavyzdžiais svetainės kūrėjai parinko Pikaso paveikslą "Nuoga moteris pakeltomis rankomis" (1907) bei Matiso bareljefą "Nugara III" (1916-1917). Prie kiekvieno paveikslo - smulkus kūrinio aprašymas, skirtas aklam lankytojui.

Erdvės temai tapyboje skirtame skyrelyje iš pradžių paaiškinama apie perspektyvą, žiūrėjimo tašką, kubizmą, tada lankytojas žiūri paveikslus: Pikaso "Vazą su vaisiais, smuiku ir buteliu" (1914) ir Matiso "Marokiečius" (1916).

Trečioji paveikslų grupė - moterų aktai. Perskaitę teorinį įvadą, meno mėgėjai apžiūri Pikaso "Nuogą moterį raudonoje kėdėje" (1932) bei Matiso "Moters aktą su draperija" (1936).

Ši svetainė - puiki galimybė aplankyti parodą neišeinant iš namų.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]