SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

LIETUVOS ŠACHMATININKO SĖKMĖ


Borisas Rosicanas Turkijoje, Stambule, vykusiame Tarptautinės brailio šachmatų asociacijos organizuotame pasaulio čempionate sostinės "Šaltinio" klubo narys Borisas Rosicanas iškovojo penktąją vietą ir už tokį pasiekimą apdovanotas taure.

Tai Lietuvos aklųjų vyrų aukščiausias pasiekimas pasaulio aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų pirmenybėse per visą laiką.

Moterų panašiose varžybose aukščiau buvo pakilusi taip pat "Šaltinio" klubui atstovaujanti Irena Skėrutė. Ji 1997 ir 2001 metais užėmė ketvirtąją vietą.

B.Rosicanas Stambule šešias partijas laimėjo, vieną baigė lygiosiomis, dvi pralaimėjo ir surinko 6,5 taško iš 9 galimų - rungtyniauta šveicariška sistema.

Turkijoje žaidė dar vienas "Šaltinio" šachmatininkas - Anatolijus Novikovas. Pastarojo kraitis buvo 4 taškai (2 pergalės, 4 lygiosios, 3 pralaimėjimai) ir 58-oji vieta tarp 94 dalyvių iš 32 šalių.

B.Rosicanas šį kartą vos netapo čempionu. Mat keturis pirmuosius prizus pasidaliję žaidėjai - kazachas Mouretas Žunusovas (aukso medalis), rusas Sergejus Krylovas (sidabro medalis), bulgaras Rasimas Nizamovas (bronzos medalis) ir danas Kais Bjerringas (ketvirtoji vieta) - vilnietį pranoko tik puse taško.

Jeigu ir B.Rosicano rezultatas būtų toks pat kaip dabartinio pirmojo ketverto, jis savo konkurentus pralenktų pagal geresnius papildomus rodiklius, nes žaidė su dauguma šio čempionato stipriausių šachmatininkų.

B.Rosicanas netikėtai suklupo priešpaskutiniame rate. Žaisdamas baltaisiais su tarptautiniu meistru lenku Piotru Dukaczewskiu vilnietis po debiuto turėjo laimėtiną poziciją. Deja, susigundė varžovo pasiūlyta pėstininko auka, kuri suaktyvino Lenkijos šachmatininko figūras, padėjo perimti iniciatyvą ir ilgainiui vilnietis buvo priverstas kapituliuoti.

Po šios nesėkmės B.Rosicanui lemtinga buvo čempionato finišo dvikova su Rusijos atstovu Aleksejumi Michaliovu. Juodaisiais pasirinkęs valdovės gambito dabar retai žaidžiamą variantą, kuris varžovui buvo staigmena ir todėl jis pralaimėjo. B.Rosicanui daug padėjo ir debiutų enciklopediją turėjęs bei sėkmę lėmusiam sprendimui talkinęs A.Novikovas.

Teisininko diplomą turintis 56 metų B.Rosicanas galutiniu rezultatu - penktuoju prizu - patenkintas. Juk Stambule jis pralenkė daugelį šio turnyro buvusių favoritų, tarp jų vienu tašku mažiau negu vilnietis surinkusį 1998 metų pasaulio čempioną rusą Sergejų Smirnovą bei tų pačių pirmenybių prizininką irgi Rusijos šachmatininką Vladimirą Berlinskį. Tada, prieš ketverius metus, kai abu minėti rusai triumfavo, vilnietis debiutantas teužėmė varžybose 9-ąją - 14-ąją vietas.

Nuo aštuonerių metų šachmatais žaidžiantis B.Rosicanas 1979 metais laimėjo buvusios SSRS aklųjų ir silpnaregių pirmenybes, prieš 17 metų džiaugėsi penktąja vieta sveikų žmonių Lietuvos aukščiausiosios lygos čempionate, yra Lietuvos aklųjų sporto federacijos šachmatų ir šaškių daugkartinis čempionas bei prizininkas.

Jaunystėje B.Rosicanas domėjosi ir lengvąja atletika (sprintu, rutulio stūmimu, šuoliais), o savo sportinių trofėjų gausioje kolekcijoje turi šalies aklųjų ir silpnaregių pirmenybių šuolio į aukštį rungties trečiojo laureato bronzos medalį.

Dabar prisidėjo Stambule pelnyta taurė. Tai malonus prisiminimas.

Beje, Turkiją primins ir slogūs įspūdžiai. Čempionato dalyviai nesitikėjo, kad viešbučio kambariuose nebus kėdžių ir stalų, kad čempionato organizatoriai vaišins prastu maistu, kad teks taksi važinėti po Stambulą ir už savo pinigus maitintis gardesniais patiekalais.

Ką gi - visko pasitaiko. Svarbiausia - geras rezultatas varžybose, o kiti įspūdžiai po 2006 metų čempionato gal bus geresni.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]