MUMS RAŠO

Nijolė TRACEVIČIENĖ

JONYNIEČIAI AUTOBUSŲ PARKE


Visuomenė dar per mažai susipažinusi su neregių gyvenimu, jų galimybėmis. Neretai regintieji stebisi, kad nematantys žmonės gyvena, mokosi ir dirba taip kaip ir jie. Pakeisti negatyvius aklųjų vertinimo stereotipus, kovoti su jais dar labai sudėtinga. Tam reikia laiko ir regėjimo negalią turinčių žmonių pastangų šviesti visuomenę, demonstruoti jai savo sugebėjimus ir galimybes, patiems skverbtis ir integruotis į ją.

Mūsų mokyklos pedagogai nuolat skatina ugdytinius labiau domėtis aplinka, bendrauti su žmonėmis, pažinti naujoves, kartu ieško naujų bendravimo ir bendradarbiavimo su visuomene ryšių. Ne su visais dar pavyksta užmegzti draugiškus santykius. Dažnai, apsilankius vieną kartą, kontaktai nutrūksta. Nelabai noriai vaikus su negalia įsileidžia kai kurios įstaigos, gamyklos. Tačiau yra ir labai geranoriškų žmonių, vadovų, kurie stengiasi suprasti nematančių ir silpnaregių problemas, nori jiems padėti. Baltosios lazdelės šventės proga mūsų mokyklos mokiniai ir juos lydintys pedagogai lankėsi Vilniaus autobusų parke. Maloniai nuteikė jau pati ekskursijos pradžia. Į mokyklą pasiimti mokinių atvyko parko generalinio direktoriaus Gintaro Nakučio skirtas ekskursinis geltonasis mokyklinis autobusas "Chevrolet". Pakeliui ugdytiniai apžiūrėjo neįprasto autobuso įrangą, saloną, išklausė gidės pasakojimo.

Autobusų parke mokinius pasitiko dirbtuvių vedėjas Mindaugas Žalkauskas. Jis mielai aprodė visą parko teritoriją, vedžiojo po dirbtuves, pasakojo apie autobusų remontą, dažymą, priežiūrą. Ugdytiniai, ypač berniukai, smalsiai apžiūrinėjo remontuojamus autobusus, jų detales, klausinėjo apie autobusų markes, agregatus. Vadovas stengėsi atsakyti į visus vaikams kilusius klausimus, leido liesti įrengimus rankomis. Lankantis dirbtuvių skyriuose, mokiniai susipažino su ten dirbančiais žmonėmis, jų atliekamais darbais. Frezuotojai padovanojo vaikams ką tik jų akivaizdoje pagamintą detalę.

Susipažinę su teritorija, vaikai sulipo į vieną iš naujausių autobusų - jiems tai buvo puiki proga taktiliškai apžiūrėti vairuotojo kabiną, pasimokyti teisingai įlipti ir išlipti iš transporto priemonės.

Vaikai labai džiaugėsi kartoniniais autobuso modeliaisApžiūrėjus parką, komercijos skyriaus viršininkas Arnis Stankevičius padovanojo vaikams po "Chevrolet" kartoninį modelį, kurį jie patys turėjo susilankstyti. Vaikai, ypač nematantys, labai džiaugėsi galėdami pirštais apčiuopti autobuso, kuriuo atvažiavo į parką, modelį, pajusti, kokia jo forma bei išvaizda. Mokiniai atsidėkodami už įdomią ekskursiją, padovanojo parko darbuotojams savo pačių pagamintų atvirukų, suvenyrų. Taip pat paprašė, kad daugiau dėmesio būtų skiriama akliems bei silpnaregiams keleiviams, kad didesniu šriftu būtų užrašyti autobusų numeriai, maršrutai, laiku paskelbtos stotelės. Autobusų parko vadovai pažadėjo atsižvelgti į vaikų išsakytas pastabas bei pasiūlymus ir tęsti užsimezgusią draugystę.

Manome, kad ši išvyka dar kartą priminė regintiesiems nematančiųjų problemas ir praplėtė vaikų su negalia akiratį.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]