SOCIALINĖS ĮSTAIGOS

Gražina SIDEREVIČIENĖ

DAUG ŽADANTI PRADŽIA


Spalio 23-osios vidurdienį Kauno aklųjų ir silpnaregių kultūros namuose buvo šurmulys ir smagus sujudimas. Fojė instrumentus derino instrumentinis ansamblis, salėje aidėjo folkloro ansamblio "Kanapija" dainos, repeticijų kambarys buvo pilnas švelnaus kanklių skambesio. Artėjo džiugi, ilgai laukta valanda - garso įrašų studijos atidarymo šventė.

Apie pusantro mėnesio kultūros namų priesalyje ir nykaus rūsio patalpoje plušėjo statybininkai: šveitė sienas ir grindis, dažė, vežė cementą, garso izoliacines plokštes, naujas tvirtas duris.

Pagaliau darganotas, apniukęs spalis pažėrė pluoštą šviesos: išvydome šviesų, tiesiog spindintį priesalį, o būriui meno saviveiklininkų nusileidus į rūsį duris atvėrė šviesus, jaukus garso įrašų studijos kambarys. Suskambo "Sveiki, gyvi sveteliai" ir LASS Kauno bei Marijampolės apskričių tarybos pirmininkas Stasys Babonas, neslėpdamas džiaugsmo, kalbėjo: "Atsiveria naujos galimybės, nes kuriame aklųjų ir silpnaregių dienos užimtumo centrą. Daug planuojame, o pradžia jau padaryta. Gera žadanti pradžia! Daug kas keisis. Iš ankštų patalpų į erdvias persikels pynimo iš vytelių būrelis. Po remonto buvusiame pynėjų kambaryje įsikurs moterų klubas".

Susirinkusiems buvo smagu išgirsti, kad atgims medicinos paslaugų ir masažo kabinetai. Manoma, kad už teikiamas paslaugas reikėtų imti minimalų mokestį. Tai būtų pats realiausias sprendimas šiuolaikinėmis sąlygomis. Šiandien aklieji ir silpnaregiai, norėdami susileisti vaistus, privalo ieškoti žmogaus, galinčio tai padaryti. Šis rūpestis ir paieška daliai regėjimo invalidų yra sunkiai įkandamas riešutas. Su savo bėdomis ir nusiskundimais jie skuba į LASS Kauno ir Marijampolės apskričių tarybą, o ji šiuo metu ne ką tegali pagelbėti. Taip pats gyvenimas koreguoja mūsų planus ir verčia ieškoti naujų sprendimų.

Mėgstantiems sportuoti irgi atsiveria naujos perspektyvos - bus įrengtas šaškių-šachmatų kambarys. Tikimasi, kad pavyks įrengti ir gimnastikos salę, o šalia - kaip visose normaliose sveikatingumo patalpose - veiks ir dušas. Sumanymų ir idėjų daug - duok, Dieve, sveikatos ir pinigų juos įgyvendinti.

Pradėjus veržtis į priekį net ir mažas stabtelėjimas reikštų žingsnį atgal. Garso įrašų studija šiandien jau būtinybė, norint sėkmingai propaguoti neregių ir silpnaregių kūrybą. Ja galės pasinaudoti ne tik kauniečiai, bet ir visos respublikos regėjimo invalidai. Turime daug gerų meno mėgėjų kolektyvų, kurie savo profesiniu meniniu atlikimu neatsilieka nuo sveikųjų. Belieka jų atliekamus kūrinius deramai įrašyti ir pateikti visuomenei.

Be to, per ištisus dešimtmečius sukaupta šimtai įrašų, kuriuos būtina restauruoti. Garso įrašų studijos vadovas Audrius Lenkšas yra pajėgus deramai atgaminti mums brangių žmonių atliktus ar sukurtus kūrinius, kurie jau tapo istorija.

Minėta studija yra ir repeticijų kambarys, kuriuo naudosis popmuzikos grupė "Meniu" ir kiti Kauno aklųjų ir silpnaregių meno mėgėjų kolektyvai, norintys palikti savo kūrybos pėdsaką.

Mažai ką pasiektume, nesugebėdami dirbti pagal šiuolaikinius reikalavimus, neįsigiję kompiuterio. Tikėtis gero rezultato be kompiuterio, kuris paruoštas specialiai studijos darbui su audioįrašais, beviltiška, tad sukame galvas, iš kur gauti tokių lėšų. Gyvename ne dvidešimtojo amžiaus devintojo dešimtmečio pradžios sąlygomis, kai rėmėjai buvo ne tik dosnesni, bet ir geranoriškesni. Lieka viena viltis - laukti paramos ir supratimo iš LASS centro tarybos, kuri sunkiais momentais yra ne kartą pagelbėjusi. Kompiuteris kauniečiams būtų pati šauniausia investicija Europoje paskelbtų Neįgaliųjų metų proga.

O darbai tęsiasi. Statybininkai jau pluša rengdamiesi medicinos paslaugų kabineto remontui - jo nekantriai laukia, pavargę nuo blaškymosi po įvairiausias medicinos įstaigas, regėjimo invalidai. Sutelkus lėšas savo eilės ir tinkamesnių užsiėmimams patalpų sulauks ir pynėjai bei sportininkai.

Gal išties mūsų ateitis ne tokia jau tamsi ir beviltiška, kaip daugelis nuogąstauja. Netikintiems galime pateikti ir sėkmės formulę: idėja, kūrybiškas darbas ir pasitikėjimas savimi bei kitais.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]