MEDICINA

 

SAUSĖJANČIOS AKYS


Nuo gimimo žmogų lydi įvairios ligos, tarp jų - ir akių. Viena seniausių - akių sausėjimas. Apie tai rašė jau Hipokratas. Akių sausėjimas - mūsų dienų rykštė. Kas ketvirtam pacientui oftalmologai nustato akių sausėjimą. Iš pirmo žvilgsnio - tai nepavojingas akių susirgimas. Jo gydymas "paprastas": tereikia neužmiršti laiku įsilašinti gydytojo paskirtų vaistų. Dažniausiai, nustačius akių sausėjimą, skiriamas vaistas - įvairios dirbtinės ašaros. "Nėra nepavojingų akių susirgimų. Tai žmogaus saviapgaulė. Žinoma, jog negydomos, nors ir nesudėtingos, akių ligos progresuoja - atsiranda įvairiausių komplikacijų. Tada paprasti vaistai nepadeda. Tenka gultis ant operacinio stalo. Ne išimtis - ir akių sausėjimas. Laiku negydant šios klastingos akių ligos, gresia apakimas," - teigė Vilniaus universitetinės Antakalnio ligoninės gydytoja, oftalmologė medicinos daktarė Gražina Marė PETKŪNIENĖ.

Kas sukelia akių sausėjimą?

Žmogaus akys sudėtingos. Kad išliktų sveikos, akies ragenos epitelio ląstelės turi būti visada drėkinamos. Jas drėkina plonas sluoksnis tepamųjų medžiagų, vadinamų ašarų plėvele. Ašarų plėvelė, kuri labai plona (0,001 mm), akyje atlieka daug svarbių funkcijų: aprūpina deguonimi ir maitina neturinčią kraujagyslių rageną, apsaugo ragenos paviršių nuo infekcijos, užtikrina ragenos paviršiaus lygumą nepriekaištingai šviesos refrakcijai. Mirksint ašarų plėvelė sutepa akies vokus. Ašarų plėvelė - trys sluoksniai: lipidinis, vandeninis, mucinis, iš kurių kiekvienas labai svarbus akių apsaugai. Ašarų plėvelė yra kintanti struktūra, kuri suardoma ir atnaujinama mirksint akių vokams. Kai dėl garavimo ir įprastinio ašarų nutekėjimo atsiranda ašarų plėvelėje sausa vieta, dauguma žmonių sumirksi, kad atsirastų nauja visavertė ašarų plėvė.

Pažeidus ašarų plėvelę, atsiranda vadinamas sausų akių sindromas - tai terminas, apibūdinantis grupę ligų, kurias sukelia nepakankamas ir neadekvatus akies ragenos ir junginės drėkinimas ašarų plėvele. Kai tik ragena ima sausėti, akis apie tai signalizuoja žmogui. Ši liga priklauso nuo įvairiausių metų laikų. Ašarų plėvelės struktūra gali pakisti dėl daugybės įvairiausių ir netgi neįtikėtinų priežasčių.

DĖL METŲ LAIKŲ. Vasarą būnant dažniau lauke akys išsausėja dėl karščio, sausros, pučiančio vėjo. Žiemą sausų akių problema neišnyksta. Ją įtakoja sausas oras butuose bei lauke tvyrantis šaltis. Patarčiau žiemą prie radiatorių statyti indus su vandeniu - kambaryje natūraliai bus drėkinamas oras. Tiesa, šiuo metu vis populiaresni įvairūs oro kondicionieriai. Jais naudojamasi ne tik įstaigose, namuose, bet ir lengvosiose mašinose. Dažnai naudojant kondicionierių, didėja rizika pažeisti akies ašarų plėvelę.

NETINKAMOS DARBO SĄLYGOS. Labai dažnai akys sausėja dirbantiems su kompiuteriais. Įdėmiai žiūrint į kompiuterio ekraną labai retai mirksima. Paprastai per vieną minutę žmogus sumirksi 20-22 kartus. Dirbant kompiuteriu mirksima 10 kartų per minutę. Dėl šios priežasties ašarų plėvelė ima greičiau garuoti. Su ta pačia problema susiduria ir ilgai žiūrintys televizorių. Akys sausėja ir dirbantiems karštose, sausose patalpose.

MEDIKAMENTAI. Ilgalaikis ir netaisyklingas vietinio ir sisteminio poveikio medikamentų naudojimas sukelia akių sausėjimą. Minėtinos šios medikamentų grupės: betablokatoriai (vaistai, skirti širdies ligoms gydyti), vaistai nuo slogos, skausmo, antihistamininiai preparatai, diuretikai, kontraceptikai, akių lašų konservantai.

LIGOS. Sausų akių sindromas dažnai siejamas su įvairiomis sisteminėmis ligomis: reumatoidiniu artritu, sklerodermija ir t.t Daugiau kaip pusė moterų postmenopauzės laikotarpiu skundžiasi sausomis akimis. Tai gali sukelti ir menstruacijos, nėštumas ar vaiko žindymas.

AMŽIUS. Senstant akys sausėja. Net, jei nėra jokio papildomo išorinio poveikio, vyresni nei 40 metų žmonės pajunta pirmuosius akių sausėjimo požymius, o vyresni nei 65 metų - gerai žino, kas yra sausos akys, nes jų ašarų tūris sumažėja daugiau kaip 60 proc.

Diagnozė ir gydymas

Geriausia išeitis, kad akys nesausėtų - kuo dažnesnis mirkčiojimas. Nakčiai ant akių reikėtų užsidėti vandenyje sudrėkintą medžiagos skiautę, nes miegant ašarų plėvelė suplonėja, todėl gerai, kai vokai gauna drėgmės.

Akies sausėjimo požymiai: regis, į akį pripilta smėlio ar žvyro, akys pajunta sausrą, būdingas ir svetimkūnio bei diegimo pojūtis akyje, akies paraudimas, šviesos baimė, raižymo, graužimo pojūtis. Rytą tik atsimerkus jaučiamas neilgalaikis aštrus skausmas, gali būti padidėjęs ašarojimas, akių nuovargis, matymo pablogėjimas, kontaktinių lęšių netoleravimas.

Pajutus šiuos požymius būtina nedelsiant kreiptis į gydytoją-oftalmologą. Bus atlikti specialūs tyrimai: ragenos paviršiaus dažymas, sekrecijos ir ašarų plėvelės stabilumo mėginiai. Paprasčiausias būdas, kuriuo akių gydytojas gali nustatyti ašarų plėvelės būklę, yra ragenos dažymas. Į akis lašinami specialūs dažai. Gydytojas apžiūri nuspalvintą ragenos paviršių su specialia plyšine lempa, tiksliai diagnozuoja, kokia ašarinės plėvelės būklė. Sudėtingesnių tyrimų grupė vadinama Širmerio mėginiais. Akies drėgnumas matuojamas specialaus popieriaus juostelėmis. Po vokais pakištos juostelės laikomos kelias minutes. Jei popierius sudrėksta mažiau negu reikia, - vadinasi, ligos diagnozė aiški.

Sausų akių sindromas trijų sunkumų. Daugumos pacientų išgydyti neįmanoma. Gydant laikomasi pagrindinių tikslų - panaikinti ar sumažinti jaučiamą diskomfortą, apsaugoti akių paviršių nuo mikrotraumų ir infekcijos, atpažinti ir gydyti sistemines gretutines ligas. Pagrindinis gydymo būdas yra ašarų pakaitalai, kurie imituoja tikras ašaras. Vartojant dirbtines ašaras skausmas atslūgsta. Galima naudoti želė ir tepalus, nes šie vaistai ilgiau išsilaiko akyje. Ašarų tepalai dažniausiai naudojami nakčiai, nes jie trumpai trikdo regą. Jei gydymas medikamentais nesėkmingas, galima stengtis tikras ašaras išsaugoti mechaninėmis priemonėmis. Naudojama laikina ar pastovi ašarų akučių okliuzija. Labai komplikuotais atvejais atliekamos operacijos.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]