TURINT LAIKO

Giedrė REČIŪNIENĖ

MORKŲ VALGIAI


Morkos - labai vertingas maisto produktas. Karotinu, kuris žmogaus organizme virsta vitaminu A, jos pralenkia kitas daržoves. Morkose yra baltymų, angliavandenių, B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų. Morkos tinka įvairiems garnyrams, jas galima paruošti ir kaip atskirą patiekalą. Morkų tyrės, sultys turi dietinių ir gydomųjų savybių. Šviežios morkos labai gerai gydo regėjimo sutrikimus, atsiradusius dėl vitamino A trūkumo organizme: trūkstant vitamino A padidėja jautrumas šviesai, vystosi vištakumas. Morkos stiprina organizmą - jis tampa atsparesnis infekcinėms ligoms, šios daržovės vartojamos ir nuo mažakraujystės bei nusilpus. Gydomojoje kosmetikoje morkos tinka maitinančioms kaukėms, skirtoms sausai veido odai.

Šviežių morkų nerekomenduojama vartoti paaštrėjus opaligei.

Morkų blyneliai

500 g morkų,

0,5 stiklinės pieno,

5 šaukštai manų kruopų,

2 kiaušiniai,

truputis druskos, 0,5 šaukšto cukraus

Morkas nuplauname ir išverdame. Išvirusias morkas nulupame ir permalame per mėsmalę. Į morkų masę supilame manų kruopas, pieną, druską, sudedame išplaktus kiaušinius ir palaikome 15 - 20 min. Apvolioję džiūvėsėlių miltais, kepame aliejuje arba svieste.

Morkos su obuoliais

300 g morkų,

300 g obuolių,

2 citrinos,

2 šaukštai cukraus

Nuplautos, nuskustos morkos sutarkuojamos rupia trintuve, pridedama supjaustytų obuolių, citrinos sulčių, smulkiai tarkuotų citrinos žievelių, cukraus. Viskas gerai išmaišoma. Vietoje citrinų galima vartoti ir apelsinų sultis bei žieveles. Tai puikus užkandis, tinka ir su antraisiais patiekalais.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]