IŠ MŪSŲ KALENDORIAUS

Dr. Valentinas Vytautas TOLOČKA

ĮGARSINTA KNYGA


Spalio 1 d. sukanka 40 metų, kai, LAD Vilniaus kombinate įsteigus garso įrašų studiją, Lietuvoje pradėtos (1962) magnetofono juostose garsinti knygos. Prisiminkime šios knygos istoriją. Iš pradžių garso įrašų studijos techninė bazė buvo labai menka: naudotasi tuometiniais buitiniais magnetofonais, įrašo greitis - 19,03 cm/sek. Tais pačiais metais įgarsinta pirmoji knyga - Eduardo Mieželaičio "Žmogus" (eilėraščiai), kurią įskaitė aktorius Eduardas Kunavičius. Per 1963 m. įgarsintos dar kelios knygos. 1964 m. spalio 1 d., sujungus brailio rašto knygų gamybos barą ir garso įrašų studiją, Vilniaus kombinate įkuriamas knygų akliesiems gamybos baras. Taupant magnetofono juostas, pereita prie įgarsinimo 9,53 cm/sek. greičiu. Iš aklųjų bibliotekų į studiją buvo sugrąžintos išleistosios knygos ir įgarsintos naujuoju greičiu. Studija įsigyja vis naujesnės aparatūros.

1965 m. balandžio 16 d. įsteigtas savarankiškas ūkinis vienetas - spaustuvė-garso įrašų studija, o 1973 m. balandžio 1 d. - garso įrašų namai. Nuo 1973 m. pereita prie knygų garsinimo 4,76 cm/sek. greičiu. Nuo 1990 m. spalio 1 d. garso įrašų namai reorganizuoti į LASS bibliotekos garso įrašų studiją (dabar - Lietuvos aklųjų bibliotekos garso įrašų studija).

Pirmasis (be pavadinimo) garsinis žurnalas, supažindinantis respublikos akluosius su mokslo, technikos naujovėmis ir teikiantis nemažai kitos informacijos, pasirodė 1966 m. gegužės mėnesį. Vėliau žurnalas pavadintas "Spinduliu". Garsinį žurnalą rengė LAD leidyklos redaktoriai: iš pradžių - Saulius Plepys, vėliau - Juozas Karlikauskas. Netrukus ėmė rastis naujų garsinių žurnalų: "Iš viso pasaulio", "Literatūros naujienos" ir kt. Šiuo metu išleidžiama 17 pavadinimų garsinių žurnalų, tarp jų ištisai įgarsinamas Lietuvos istorijos laikraštis "Voruta".

1986 m. liepos mėn. garso įrašų namai išleido pirmąją garsinę knygą kompaktinėse kasetėse. Tai Just. Marcinkevičiaus dramos "Mindaugas" ir "Mažvydas". Šiuos kūrinius įskaitė aktorius Arnas Rosenas.

Dar norisi paminėti 1991 m. skaudų Lietuvos istorijos įvykį. Sausio 13 d., sovietinei armijai užgrobus Lietuvos radijo ir televizijos patalpas bei televizijos bokštą, radijas persikėlė į LASS bibliotekos garso įrašų studiją leidžiant naudotis ne tik patalpomis, bet ir aparatūra. Sausio 14 d. vakare radijo pirmoji programa jau vėl transliuota. Radijo antroji programa iš čia buvo pradėta transliuoti vasario 25 d. Radijas į savo atgautas patalpas išsikėlė gruodžio 17 d.

Per 40 metų knygas įskaitė žinomi aktoriai ir radijo diktoriai: M. Mironaitė, D. Rutkutė, G. Urbonaitė, V. Vidaitė, S. Adomėnas, A. Bružas, D. Bulavas, S. Kubilius, E. Kunavičius, V. Radzevičius, A. Rosenas, A. Sadukas, K. Sakalauskas, Č. Stonys, J. Šalkauskas, V. Širka ir daugelis kitų. Įgarsintų knygų skaitytojai pamėgo ne tik jų balsus, bet ir raiškų skaitymą.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]