SOCIALINĖS ĮSTAIGOS

Augustinas ROTUNDAS

ATEIKITE IR ŽAISKITE


Susirinkusius svečius sveikina bendrijos "Akių šviesa" pirmininkė N. MajerienėRugsėjo 6-osios popietę Kaune įsikūrusi bendrija "Akių šviesa" savo narius ir bičiulius pakvietė į laisvalaikio centro atidarymą. Tačiau pirmiausia keletas žodžių apie pačią bendriją. Tie, kurie brailio raštu skaito informacinį leidinį "Šulinys", žino apie šios organizacijos rengiamas įvairias stovyklas, pažįsta jaunąją jos korespondentę Raselę Misiukaitę. Vis dėlto per visus savo egzistavimo metus organizacija pernelyg nesiveržė į viešumą, o ramiai ir tyliai dirbo savo darbą. Tuo ji šiek tiek primena požeminę upę, kuriai pagaliau, atrodo, lemta ištekėti į paviršių.

Organizacijos pradžia siekia 1991 metus, kai Kaune buvo įkurta speciali taryba neįgalių vaikų problemoms spręsti. Kiek minėtoji taryba šias problemas sprendė, kiek nesprendė, bet regėjimo negalią auginančių vaikų tėvų ji netenkino, todėl jie 1993 m. nusprendė įkurti savo bendriją. Šitaip atsirado "Akių šviesa", vadovaujama energingos moters Nijolės Majerienės. Organizacija augo, stiprėjo, mokėsi rašyti projektus ir telkti lėšas. Vienas tokių projektų kaip tik ir buvo laisvalaikio centras regėjimo negalią turintiems vaikams. Projektą didžiąja dalimi parėmė Nyderlandų fondai Centrinei ir rytų Europai, ir pagal išgales - Kauno miesto savivaldybė. Rugsėjo 6 d. ir vyko šio centro atidarymas. Beje, įdomus ne tik pats centras, bet ir jo vieta: centras įsikūręs Kalniečių gatvėje 93 name, kurį tarpukario metais pasistatė ir kuriame iki mirties gyveno rašytojas Juozas Grušas. Dabar čia veikia rašytojo memorialinis muziejus. Rašytojo vaikai ir vaikaičiai neprieštaravo, kad jų tėvo ir senelio namuose būtų įrengtas laisvalaikio centras akliems vaikams. Taigi buvo suremontuota namo palėpė, joje įrengta jauki salytė ir keli nedideli kambariukai. Salytėje, išpuoštoje paveikslais ir Barborą Radvilaitę vaidinusių aktorių nuotraukomis, vyksta įvairūs renginiai, koncertai, šalia yra žaidimų kambarys, nuolat veikia bendrijos "Akių šviesa" plastinio vaizdavimo studijos keramikos parodėlė. Vaikai, atėję į žaidimų kambarį, gali ne tik pažaisti, bet ir išmokti buities įgūdžių. Speciali žaidimų dėžė-stendas išmokys užsirišti batraiščius, užsisegti diržą, atsisukti vandens čiaupą ar atsirakinti pakabinamą spyną. Taip, suaugusiems tai smulkmenos, įprasti judesiai, kuriuos atliekame dešimtis kartų per dieną. Tačiau vaikui, ir dar nematančiam, viso to dažnai reikia labai kruopščiai mokytis. Čia pat stendas, ant kurio "pamautos" įvairių žuvų galvos, kad vaikas, liesdamas rankomis, išmoktų atskirti lydeką nuo karpio ir pan. Tik kažin ar lengvai žuvis skiria visi regintieji, tad ir jiems čia būtų ko pasimokyti...

Bendrija "Akių šviesa" vienija apie 50 šeimų, auginančių aklus ir silpnai matančius vaikus. Mažieji atėję į centrą žaidžia, vyresnieji - jau patys talkininkauja. J. Grušo muziejuje vyksta daug literatūrinių renginių - taigi jų dalyviai "tarytum netyčia" susipažįsta su regėjimo negalią turinčių vaikų darbeliais, jų galimybėmis. Štai jums ir integracija!

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]