SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

PIRMĄ KARTĄ - PASAULIO VICEČEMPIONĖ


Rugsėjo mėnesį Brazilijoje vykusiame golbolo pasaulio VII čempionate Lietuvos rinktinė pirmą kartą iškovojo antrųjų prizininkų medalius.

Šalies rinktinės ir Vilniaus "Šaltinio" klubo trenerio Zenono Bajarūno globotinius tik finale po pratęsimo 5:4 įveikė Sidnėjaus parolimpinių žaidynių bronzos medalininkai švedai.

Iš iki finalo žaistų 8 rungtynių 7 buvo laimėtos ir vienerios baigtos lygiosiomis. Lietuvai tokius apdovanojimus pelnė Vilniaus "Šaltinio" klubo nariai Algirdas Montvydas, Marius Zibolis, Egidijus Biknevičius, Genrikas Pavliukianecas, Saulius Leonavičius ir sostinės "Šarūno" klubo žaidėjas Arvydas Juchna.

Čempionate iš viso dalyvavo 14 komandų. Pirmajame etape jos buvo paskirstytos į dvi atrankos grupes.

Lietuvos rinktinė savo grupėje pirmąją vietą laimėjo be didesnių pastangų. Mūsų šalies žaidėjai sutriuškino brazilus 9:3, praėjusių metų Europos pirmenybių trečiuosius prizininkus - vokiečius 8:1, japonus - 8:2, taip pat nugalėjo pernai Europos čempionais tapusius vengrus - 7:5 bei amerikiečius - 6:4 ir tik su finalo dvikovos varžovais švedais sužaidė lygiosiomis - 2:2.

Problemų nebuvo ir kitose dvejose rungtynėse. Ketvirtfinalyje laimėta prieš kanadiečius - 6:2, o pusfinalyje net 7 įvarčių pranašumu 11:4 įveikti 1998 metų pasaulio bei 1997 metų Europos čempionai slovėnai.

Finalo dvikova su švedais vyko permainingai. Pirmąjį įvartį pelnė švedai, o iki pertraukos likus vienai minutei G.Pavliukianecas išlygino 1:1.

Antrojo kėlinio pradžioje po Egidijaus Biknevičiaus baudinio pirmavo Lietuvos sportininkai - 2:1. Po to 3 skandinavų įvarčiai ir iki rungtynių pabaigos likus trims su puse minutės jų pranašumas buvo 4:2. Atrodė, kad padėtis beviltiška. Bet G.Pavliukianecas dar dviem įvarčiais vėl išlygino rezultatą - 4:4.

Pratęsimas, deja, buvo nesėkmingas. Tačiau ir antroji vieta pasaulyje - labai didelis pasiekimas. Tuo labiau, kad tai 1998 metais oficialioje arenoje pradėta apdovanojimų kaupimo sėkminga tąsa.

Golbolas Lietuvoje pradėtas žaisti 1988 metais. Tada šalies rinktinė, kurią treniravo Lietuvos aklųjų sporto federacijos dabartinis prezidentas, iš Brazilijos su planetos vicečempionų medaliais grįžusios delegacijos vadovas Raimundas Šimkus, laimėjo buvusios SSRS invalidų pirmųjų žaidynių golbolo turnyrą.

Po nepriklausomybės atkūrimo oficialioje tarptautinėje arenoje debiutuota 1993 metais - Didžiojoje Britanijoje vykusiose Europos pirmenybėse 17 komandų rikiuotėje užimta 11 vieta.

Tai buvo ir Z.Bajarūno, kaip šalies rinktinės trenerio, krikštas.

Laurai buvo pradėti kaupti 1998 metais Ispanijoje, kai pirmą kartą dalyvavusi pasaulio čempionate Lietuvos komanda iškovojo bronzos medalius.

Po to bronza buvo pakeista į sidabrą Sidnėjaus parolimpinėse žaidynėse ir praėjusių metų Europos pirmenybėse Vengrijoje.

Ir štai dabar Brazilijoje, Rio de Žaneire, vėl papildyta sportinių trofėjų kolekcija.

Lietuvos golbolininkų progresą stebintys kitų šalių treneriai ir žaidėjai įsitikinę, kad mūsų sportininkai jau verti ir čempionų titulų, bet lemiamose dvikovose juos vis persekioja nesėkmės. Juk tuos pačius varžovus, kurie dėl kartų kaitos perėmė estafetę iš golbolo ankstesnių lyderių suomių ir dabar laimi įvairius turnyrus, Lietuvos komanda kituose renginiuose arba tų pačių varžybų kituose etapuose nugali.

O ką apie galimybes pagaliau iškovoti auksą mano Lietuvos rinktinės senbuviai, nuo pirmųjų varžybų 1988 metais šaliai atstovaujantys 42 metų Algirdas Montvydas ir 27 metų Marius Zibolis? Ilgamečiai komandos favoritai nusiteikę optimistiškai. Jau pakanka ir meistriškumo, ir aukščiausio rango varžybų patyrimo.

Pasaulio vicečempionaiO kokie Brazilijoje, be čempionato, dar patirti įspūdžiai?

Nors A.Montvydas ir M.Zibolis visai nemato, jautė, kad vieši kitame žemyne.

Pirmiausia laiko skirtumas. Kai Vilniuje vidurnaktis, Rio de Žaneire - dar tik ankstyvas vakaras. Norisi miego. O kad vakaras, galima spręsti iš didžiulio triukšmo gatvėse, daugybės žmonių, muzikos, šokių ir pan.

Klimato skirtumas. Vilniuje daug vėsiau, Rio de Žaneire, kuris prie Atlanto vandenyno, - drėgniau.

Abu pasinaudojo proga pabraidyti Atlanto vandenyno pakrantėje. Nedrįso eiti toli nuo kranto, nes bangos buvo virš galvos. Grįždamos nuo kranto bangos neša smėlį į vandenyną ir po kojomis atsiranda duobė. Drąsina tai, kad čia pat, ant kranto, savi žmonės, kurie padeda orientuotis situacijoje.

Sportininkai buvo vežami ir į kalnus. Aplinkos, žinoma, nesuvokė, bet priėję prie skardžio jautė aukštį.

Kur šalies golbolo rinktinė galėtų viešėti artimiausiais metais? Tarptautinė aklųjų sporto asociacija (IBSA) kitais metais turėtų surengti Europos čempionatą, o Kanadoje - pasaulio antrąsias žaidynes.

2004 metų pagrindinis turnyras bus Atėnuose vyksiančios XII parolimpinės žaidynės. Kelialapius į juos Lietuvos golbolo rinktinė iškovojo Brazilijoje.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]