MENAS

Danutė CIDZIKIENĖ

PAJUSKIME GAMTĄ DRAUGE SU SEZANU


Gamta gyvuoja ne paviršiuje, ji skverbiasi į gylį. Spalvos - tai paviršiaus ir to gylio išraiška. Spalvos kyla iš pačių pasaulio įsčių. Jose yra pats gyvenimas, idėjų gyvenimas. O grynas piešinys - tai abstrakcija. Gamta - tai gilumas.

Polis Sezanas

Tęsiasi neregių ir silpnaregių meninio ugdymo ir meno pažinimo programa "Pažinti meną pojūčiais", kurią Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga kartu su Lietuvos dailės muziejumi pradėjo įgyvendinti prieš trejus metus.

2000 metais akliesiems ir silpnaregiams buvo pristatyta unikali ARTESENS (Prancūzija) asociacijos liečiamoji skulptūrų kopijų paroda "Nuo Lespiugo Veneros iki Rodeno Mąstytojo". Surengtas pirmasis šia tema tarptautinis seminaras. Džiugu, kad didelių pastangų dėka aklųjų meninio ugdymo ir meno pažinimo programa netapo vienadieniu reiškiniu ar nesibaigė vienu projektu. Praėjus dvejiems metams, Lietuvos akluosius ir silpnaregius - vaikus, jaunimą ir suaugusius - lapkričio mėnesį maloniai nudžiugins iš Prancūzijos atkeliavusi nauja ARTESENS asociacijos originaliai ir išradingai parengta kilnojamoji paroda "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu". Ji supažindins su žymaus prancūzų tapytojo Polio Sezano (Paul Cezanne) gamtos spalvų prisodrintais tapybos darbais: tai garsusis "Sent Viktuar (Šv. Viktorijos) kalnas", "Betsabė", vaizduojantis nuostabią besiilsinčios moters kūno ir žaliuojančios gamtos harmoniją, "Marselio įlanka", įvairūs natiurmortai ir kt. Neregiams ir silpnaregiams bus suteikta unikali galimybė atrasti savo jausmų ir pojūčių pasaulį ir per jį suvokti didžiojo menininko tapytų drobių dvasią. Lankytojus parodos eksponatai kvieste kvies juos lytėti, klausyti, stebėti, užuosti. Dailės pažinimo žaidimai, kaip sudedamoji parodos dalis, palaipsniui padės pasinerti į paslaptingą ir įvairiomis spalvomis švytinčią menininko kūrybą. Paroda sukurta glaudžiai bendradarbiaujant su aklaisiais ir silpnaregiais bei muziejų darbuotojais ir įvairių sričių menininkais: tapytojais, skulptoriais, keramikais.

Nuotrauka iš parodosTai pirmoji tokia ekspozicija mūsų šalyje.

Paroda pirmą kartą pristatyta 1998 m. Paryžiuje ir Japonijoje, vėliau daug keliavo po įvairius Prancūzijos rajonus ir susilaukė didžiulio visuomenės susidomėjimo. Lietuvoje šis projektas įgyvendinamas rėmėjų, supratusių aklųjų poreikius, lėšomis. Nuoširdžiai dėkojame pagrindiniams rėmėjams: Atviros Lietuvos Fondui, LR Kultūros ministerijai bei Kultūros ir sporto rėmimo fondui, LR Švietimo ir mokslo ministerijai, UAB "Schenker", Čiurlionio Liūtų klubui ir kt. Tikimės, kad ši ekspozicija sudomins neregius ir silpnaregius bei jų šeimų narius, tiflopedagogus, muziejininkus, menininkus, atkreips visuomenės ir valstybės institucijų, kūrybinių organizacijų dėmesį į meno prieinamumo neįgaliesiems būtinybę bei problemas. O Polio Sezano tapyba ne tik pažadins lankytojų naujus pojūčius, bet ir padės atskleisti dailės suvokimo paslaptis.

Paroda "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu" įsikurs pačiame Vilniaus centre - Radvilų rūmuose. Ten pat bus surengtas dviejų dienų seminaras muziejų darbuotojams ir tiflopedagogams, neregiams bei silpnaregiams, besidomintiems profesionaliu menu. Tikimasi sulaukti svečių ir iš Prancūzijos. Lietuvos dailės muziejus visiems, atvykusiems į parodą, suteiks galimybę nemokamai aplankyti ir kitas muziejaus bei jo padalinių meno ekspozicijas.

DĖMESIO!

Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjunga bei Lietuvos dailės muziejus kviečia į parodą "Pajuskime gamtą drauge su Sezanu". Paroda veiks šių metų lapkričio 6 - 30 d. Vilniuje, Vilniaus g. 22 (Radvilų rūmai). Parodos lankymas - nuo 12 iki 18 val. kiekvieną dieną, išskyrus pirmadienį.

Išsamesnė informacija telefonu Vilniuje: (8-5) 212 29 94.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]