MEDICINA

 

TINKLAINĖS ATŠOKOS GYDYMAS


Viena iš sunkiausių, bet pagydomų akių ligų - tinklainės plyšimai ir atšokos. Mūsų šalyje akies tinklainės atšokos yra gydomos ir operuojamos Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Akių ligų skyriuje bei Kauno universiteto akių ligų klinikoje.

Šių metų vasaros pradžioje Vilniuje, "Litexpo" parodų rūmuose, įvyko konferencija "Tinklainės atšokų diagnostika ir gydymas (minimali chirurgija)". Ją suorganizavo Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Akių ligų skyrius. Apie šią įdomią konferenciją bei tinklainės atšokas ir jų gydymą mintimis sutiko pasidalinti Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų gydytoja oftalmologė medicinos daktarė RASA SIRTAUTIENĖ.

Tinklainės atšokos - kas tai?

Tinklainė - pati svarbiausia akies vieta. Tai tarsi filmo juostelė, kurioje susidaro matomas vaizdas. Į tinklainę atėję šviesos impulsai paverčiami nerviniais impulsais, toliau perduodami į galvos smegenis - taip atsiranda vaizdas. Jeigu nėra tinklainės, nėra ir regėjimo. Iš vidaus prie tinklainės yra prigludęs stiklakūnis - specifinis skystis, panašus į kisielių. Su amžiumi stiklakūnio struktūra kinta, jis pradeda atsidalinti nuo tinklainės ir tuo metu tinklainė gali plyšti. Dažniausiai tai įvyksta apie 40-60 metus, bet gali ir anksčiau. Tinklainė dažniau plyšta trumparegiams, po kataraktos operacijos, taip pat ir dėl akių traumų. Tinklainės atšokos požymiai šie: vienoje akyje atsiranda juodulių, kadangi, plyšus kraujagyslei, į akį patenka kraujo. Būna ir smarkus žaibavimas - tai tinklainės dirginimo pasekmė. Gali būti tik juoduliai ar tik žaibavimas, bet svarbiausia, kad šie požymiai atsiranda staiga ir, paprastai, tik vienoje akyje.

Pastebėjus šiuos požymius nedelsiant reikia kreiptis į oftalmologą. Nepatekę pas rajono specialistą, nedelskite, važiuokite į Santariškes ar Kauno akių ligų ligoninę. Šią ligą galima sulyginti su apendicitu. Tiesa, plyšus tinklainei, neskauda, akis neparaudusi - tai klaidina žmones, ir jie neskuba. Atvažiavus laiku, kol dar yra tik tinklainės plyšimas be atšokos, gydoma ne stacionare, o profilaktiškai - lazeriu arba šalčiu. Ši procedūra trunka 10-15 min. Taip išvengiama nemalonios chirurginės akių operacijos. Uždelsus pasekmės liūdnokos - galima apakti net visam gyvenimui.

Tinklainės atšokos gydymas

Pagrindinis gydymo būdas - užblokuoti tinklainėje susidariusį plyšį ir grąžinti tinklainę į buvusią vietą, kad ji vėl galėtų normaliai maitintis ir funkcionuoti.

Pasaulyje tinklainės plyšimai bei atšokos gydomos keliais būdais. Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Akių ligų skyriuje yra taikomas vadinamasis minimalios tinklainės atšokos chirurgijos metodas. Tai prof. H. Linkoffo ir prof. I. Kreissig modifikuotas Kustodžio tinklainės atšokos gydymo būdas. Jo įdiegėja Lietuvoje - medicinos daktarė Rasa Bagdonienė.

Minimalios tinklainės atšokos chirurgijos šalininkai akį gydo iš išorės, be drenažo, be punkcijos. Per operaciją akies obuolys nėra praduriamas. Operacijos esmė - užblokuoti tinklainės plyšį. Iš akies išorės specialiu krioantgaliu apšaldoma plyšimo vieta. Šalčio paveiktoje srityje susidaro sąaugos. Dažniausiai naudojamas šaltis (krioterapija - 80 laipsnių azotas) ir plyšio plombavimas specialiomis kempinėlėmis. Šią plombą pasiūlė taip pat H. Linkoffas. Prisiūta plomba išburksta, išorinis akies obuolio dangalas - odena - priartėja prie atsisluoksniavusios tinklainės. Kempinėlės akyje lieka visam gyvenimui kaip ir židiniai po tinklainės "suvirinimo" šalčiu.

Operacija trunka nuo 1 val. iki 3 val. Dažniausiai ji atliekama naudojant bendrąją nejautrą (narkozę). Tinklainė po operacijos priglunda maždaug 80 -90 proc. ligonių, tačiau apie 10-20 proc. atvejų reikalinga pakartotina operacija. Maždaug ketvirtadalis ligonių, kuriems atšoko tinklainė vienoje akyje, turi skylučių ir suplonėjimų ir kitoje akyje. Antroji akis paprastai gydoma krioterapija arba lazeriu.

Pirmieji du pooperaciniai mėnesiai patys svarbiausi. Taigi būtinas tausojantis režimas. Per du mėnesius operuotoje akyje susidaro sąaugų, dar labiau pritvirtinančių tinklainę. Tad po operacijos mažiausiai du mėnesius draudžiama dirbti bet kokį fizinį darbą. Pusę metų rekomenduojama vengti sunkaus fizinio krūvio.

Neminimalios tinklainės atšokos operacijos esmė - aplink akį dedama cirkliažo juostelė. Kitais žodžiais tariant, akis apjuosiama lyg diržu. Akis pasidaro smėlio laikrodžio formos. Tada praduriama akies obuolio sienelė, išleidžiamas skystis iš po tinklainės ir per specialią angelę į akies vidų įleidžiama dujų, oro arba silikono. Šitaip ir yra priglaudžiama tinklainė. Ši operacija sudėtingesnė, trunka ilgiau. Be to, taip operuojant didesnė kraujavimo ir infekcijos rizika.

 

Konferencijoje pasidalinta patirtimi

Profesorė I.Kreissig, propaguodama minimalios tinklainės atšokos chirurgijos metodiką, kiekvienais metais įvairiose pasaulio šalyse organizuoja Tiubingeno tinklainės atšokų kursus. Daugelį metų ir gydytojos R. Bagdonienė bei R. Sirtautienė buvo kviečiamos kaip dalyvės, skaitydavo pranešimus. R. Sirtautienė sako: "Šiais metais nutarėme, kad ir mūsų ligoniams bei gydytojams reikėtų susipažinti su šiuo tinklainės atšokos gydymo metodu. Juk ne kiekvienas gali nuvažiuoti į užsienį. Kartu norėjome paminėti dešimties metų sukaktį, kai šios operacijos atliekamos mūsų klinikoje. Konferencijoje dalyvavo gydytojai, atliekantys akies tinklainės atšokų operacijas bei asistuojantys joms, gydytojai, gydantys ligonius po operacijų, stebintys tolesnę ligos eigą. Pranešimus skaitė ir medicinos seserys - jos dalijosi patirtimi, kaip ligoniai ruošiami operacijoms bei slaugomi po jų. Šiame oftalmologų forume dalyvavo gydytojai iš visos Lietuvos - iš viso daugiau nei 100 žmonių. Pagrindinė konferencijos tema - tinklainės atšokos ankstyvoji diagnostika ir gydymo galimybės.

Kartais gydytojai dėl aparatūros ir patyrimo stokos ne visada gali surasti tinklainės plyšimą, bet, žinant pagrindinius simptomus, įtarti šį grėsmingą susirgimą visiškai paprasta. Laiku diagnozavus akies tinklainės plyšimus bei atšokas, nukreipus ligonį gydyti, ši liga yra išgydoma.

Parengė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]