VIRŠELIS

 

Ž. ENGRAS. HOMERO APOTEOZĖ


Prancūzų dailininkas Žanas Ogiustas Domenikas Engras (1780-1867) buvo tipiškas klasicizmo atstovas, 1797-1806 metais mokėsi ir dirbo Paryžiuje pas žymųjį Žaką Luji Davidą, 1835-1841 metais Prancūzų dailės akademijos direktoriumi Romoje. Nutapė daug figūrinių ("Besimaudanti" - 1808, "Didžioji odaliska" - 1814, "Šaltinis" - 1856, "Turkų moterys pirtyje" - 1863), mitologinių bei istorinių kompozicijų ("Edipas ir sfinksas" - 1808, "Liudviko XIII priesaika" - 1824), psichologinių portretų ("Ponas, ponia ir panelė Rivieros" - 1805, "Gražioji Zelė" - 1806, "Ponia de Senon" - 1814, "Grafas N. Gurjevas" - 1821). Dailininkas sukūrė daug piešinių, dekoravo rūmų, pilių. Jo kūrybai būdinga taisyklinga kompozicija, grakščių, banguojančių linijų ritmas, švelnūs šešėliai, virtuoziškas piešinys, kai kurie portretai turi romantizmo bruožų.

XIX amžiuje Ž. Engras buvo pagrindinis garsiojo Delakrua varžovas. Būdamas Ž. Davido mokiniu jis tapo klasicizmo teoretiku. O ankstyvoji jo kūryba pasižymėjo kompozicijų statiškumu. Vėliau dėl Rafaelio kūrybos įtakos jo stiliuje sumažėjo statiškumo.

1827 metais dailininko nutapytoje grandiozinėje (386x515 cm) drobėje "Homero apoteozė" dar ryškus mūsų minėtas statiškumas. Meno kritikas Robertas Cummingas pažymi, jog antikos anturažas ir piramidės formos kompozicija leido dailininkui drobėje personažus išdėstyti keliomis pakopomis, kuriose tilpo ir antikos poetai, ir dailininkai, ir prancūzų dailės bei literatūros klasikai. Kairėje paveikslo dalyje matome Puseną, dešinėje - Moljerą. Paveikslo turinį nusako jo pavadinimas. Apoteozė (gr. apotheosis - sudievinimas) - tai asmens ar įvykio išaukštinimas. Klasikinio statinio su kolonomis fone paveikslo centre pavaizduotas neregys graikų poetas Homeras. Už jo išskleidęs baltus, galingus sparnus angelas, laikantis virš dainiaus galvos laurų vainiką. Aplink Homerą stovi ir sėdi žymiausi pasaulio įvairių meno sričių atstovai. Nors paveikslo kompozicija gana statiška, bet paveikslas kupinas didybės ir neregio poeto išaukštinimo.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]