SPORTAS

Algis MATULEVIČIUS

ŠACHMATININKAI ŠVENTĖ PENKIASDEŠIMTMEČIO JUBILIEJŲ


Lietuvos aklųjų sporto federacija Vilniuje surengė tarptautinį šachmatų turnyrą, skirtą šalies aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų starto oficialiose varžybose 50-mečiui.

Debiutas užfiksuotas 1952 metais, kai estai pakvietė penkis Lietuvos žaidėjus į Baltijos šalių aklųjų ir silpnaregių pirmąjį čempionatą.

Aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų pirmasis ugdytojas Lietuvoje buvo kaunietis Bronius Ibenskas, o pirmąsias įspūdingiausias pergales šventė Vilniaus "Šaltinio" klubo nariai Borisas Rosicanas ir Irena Skėrutė.

B. Rosicanas 1980 m. tapo buvusios SSRS aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų čempionu. I. Skėrutė analogiškose pirmenybėse pelnė du sidabro ir vieną bronzos medalius.

Tarp šalies aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų aukščiausią tarptautinį reitingą turintis B. Rosicanas dėl objektyvių priežasčių 50-mečio turnyre nedalyvavo. Šiemet jam svarbiausios varžybos bus lapkričio mėnesį Stambule, kur vyks Tarptautinės Brailio šachmatų asociacijos (IBCA) pasaulio asmeninis čempionatas.

I. Skėrutė 50-mečio varžybose surinko 3 taškus iš 7 galimų ir 22 dalyvių rikiuotėje tenkinosi 18 pozicija. Tačiau 62 metų tituluota žaidėja ir šį kartą neliko be apdovanojimo. I. Skėrutei įteiktas pastarojo turnyro vyriausiai šachmatininkei skirtas specialus prizas.

Į jubiliejinį turnyrą buvo pakviesti ne tik aklieji bei silpnaregiai, bet pirmą kartą ir Lietuvos invalidų sporto federacijos bei Lietuvos kurčiųjų sporto federacijos nariai.

Pirmuosius du prizus iškovojo sostinės invalidų sporto klubo "Rikis" atstovai. Henrikas Žemaitis surinko 6 taškus iš 7 galimų (5 pergalės ir 2 lygiosios), o antrąją vietą užėmęs Jonas Patackas nuo nugalėtojo atsiliko puse taško.

Turnyre trečiąją vietą iškovojo silpnaregis G. Rutkauskas (kairėje)Trečiuoju prizininku tapo šalies aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų vienas iš lyderių Vilniaus "Šarūno" klubo narys Gediminas Rutkauskas. Jis dvi partijas laimėjo, penkias baigė lygiosiomis ir surinko 4,5 taško.

Į turnyro pagrindinių laureatų pirmąjį šešetuką pateko dar du Lietuvos aklųjų sporto federacijos šachmatininkai, kaip ir G. Rutkauskas pelnę po 4,5 taško, bet turėję blogesnius papildomus rodiklius. Tai šalies aklųjų ir silpnaregių septyniskart čempionas Vilniaus "Šaltinio" klubo žaidėjas Anatolijus Kuvšinovas (ketvirtoji vieta) ir Panevėžio "Šviesos" klubo narys Sigitas Berginas (šeštoji vieta).

Tai buvo šalies aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų dalyvavimo varžybose jubiliejams skirtas trečiasis tarptautinis turnyras. Pirmąjį 1992 metais Raseiniuose laimėjo šiemečių varžybų trečiasis prizininkas G. Rutkauskas.

Tais pačiais 1992 metais Lietuva buvo priimta į IBCA ir debiutavo Ispanijoje vykusioje šios tarptautinės organizacijos pasaulio IX olimpiadoje. Tada mūsų šalies ekipai tarp 33 komandų atiteko 20 vieta.

Analogiškose olimpiadose sėkmingiausiai žaista užpernai Lenkijoje. Kaimyninėje šalyje buvo iškovota aukšta 11 vieta bei pirmą kartą kelialapis į pernai Vokietijoje vykusį aklųjų ir silpnaregių šachmatininkų 12 stipriausių komandų pasaulio taurės turnyrą. Jame Lietuvos rinktinei atiteko irgi 11 vieta.

IBCA pasaulio asmeniniuose čempionatuose iki šiol sėkmingiausiai žaidė I. Skėrutė. Ji 1993 metais buvo penkta, o 1997 ir 2001 metais pakilo į ketvirtąsias pozicijas.

Iš Lietuvos vyrų IBCA asmeninėse pirmenybėse aukščiausiai buvo pakilęs B. Rosicanas. Šis vilnietis 1998 metais dalijosi 9-14 vietomis, o šiemet kupinas ryžto Stambule pagerinti savo rezultatą.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]