TAI ĮDOMU

 

OFTALMOLOGAI PADEDA IŠAIŠKINTI VĖŽĮ


Bendromis rusų ir amerikiečių mokslininkų pastangomis nustatyta, kad ankstyvuoju vėžio požymiu gali būti specifiniai antikūniai ir jų sukelti regėjimo pažeidimai.

Atrodytų, koks gi ryšys galėtų būti tarp plaučių vėžio ir regėjimo? Kad atsakytume į šį klausimą, turime šiek tiek įsigilinti į onkologiją. Vienas iš efektyviausių ankstyvosios bet kokios rūšies vėžio diagnostikos būdų paremtas tuo, kad imuninė sistema kovodama prieš auglį išskiria vadinamų antikūnių - tai biologinės struktūros, blokuojančios ardomąją vėžio veiklą. Jeigu pacientas turi tam tikros rūšies antikūnių, galima manyti, kad auglio vystymosi procesas jau prasidėjęs. Kiti diagnostikos metodai gali nieko nerodyti, ir žmogus gali nejausti jokių simptomų, sietinų su vėžiu.

Esama atvejų, kai piktybinės ląstelės pradeda sintezuoti joms "svetimus" baltymus, kuriuos paprastai gamina nervų ląstelės (tokie baltymai vadinami onkoneuralginiais antigenais). Rezultatas - organizme atsiranda antikūnių, nukreiptų prieš šiuos baltymus. Tai gali sukelti tinklainės pažeidimų ir pabloginti regėjimą - nors, suprantama, tinklainės pakenkimai anaiptol ne visada sietini būtent su piktybiniu augliu.

Atradus šią reiškinių grandinę, palengvėjo plaučių vėžio diagnozavimas. Tai gali padėti išsaugoti milijonų žmonių gyvybes: juk aptikus plaučių vėžį pirmojoje vystymosi stadijoje, išgydoma maždaug pusė ligonių. Jeigu metastazių vystymosi procesas nužengė pernelyg toli, išgyvena mažiau kaip du procentai.

Naujo diagnostikos būdo sukūrimo istorija kiek neįprasta - mat svarbus rezultatas buvo pasiektas ne onkologų, o oftalmologų, kurie tvirtai įsitikinę: pajutai, jog regėjimas nusilpo - kreipkis ne tik į okulistą. Tai gali būti kitos sunkios ligos pradžia.

Parengė Dana KURMILAVIČIŪTĖ

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]