NAUJOVĖS

Vytautas GENDVILAS

TIKRINTIS AKIŲ Į INTERNETĄ


1999 metų vasarą internete pasirodė Lietuvos aklųjų ir silpnaregių svetainė (www.lass.lt). Svetainės kūrimąsi rėmė Atviros Lietuvos fondas, tuo metu aktyviai skatinęs lietuviškų interneto svetainių kūrimąsi. Svetainę sukūrė ir ją nuolatos atnaujina žurnalo "Mūsų žodis" redakcija. Lietuvos aklųjų ir silpnaregių svetainėje internete iš pradžių per dieną apsilankydavo vos vienas kitas smalsuolis. Šiuo metu joje kasdien - vidutiniškai apie 40 apsilankymų.

Pradėjus veiklą, greitai paaiškėjo, kad daug lankytojų svetainėje tikisi rasti medicinos žinių apie akis. Žurnalo "Mūsų žodis" darbuotojams kilo mintis sukurti atskirą svetainę apie akis. O ir proga pasitaikė puiki.

Dar 2000 metais Atviros Lietuvos fondas paskelbė programą, kuria siekė skatinti Lietuvoje informacinių technologijų taikymą gerinant visuomenės sveikatą. Vienas iš šios programos tikslų skambėjo taip: "Mokyti visuomenę gyventi sveikai ir saugiai bei susikurti tam sąlygas ir aplinką". UAB "Brailio spauda" šiai programai pateikė projektą "Saugok regėjimą" ir sulaukė Atviros Lietuvos fondo paramos jam įgyvendinti. Ir štai jau veikia lietuviška svetainė apie akis. Jos adresas - Svetainės akis logohttp://akis.lass.lt. Ką joje galime rasti? Ogi visko: nuo rimtų dalykų iki anekdotų. Rimti dalykai - akies sandara, akių ligos, naudingi patarimai, žodynas, straipsniai apie akis iš periodikos. Nerimti dalykai - anekdotai, įdomybės, žmogaus regėjimo iliuzijos ir kita.

Tačiau bene naudingiausias svetainėje yra regėjimo pasitikrinimo testas. Nurodę savo kompiuterio ekrano parametrus ir pasirinkę atstumą, iš kurio žiūrėsite, jūs galite svetainėje pasitikrinti savo regėjimą. Šis testas ypač naudingas tiems, kas naudojasi internetu, kompiuteriu ir intensyviai eikvoja savo regėjimą, kas jaučia nuolatinį laiko stygių. Aišku, testas neatstoja apsilankymo pas okulistą, tačiau gali šį vizitą gerokai paankstinti.

Įgyvendinant projektą "Saugok regėjimą" svetainės kūrėjai susipažino su rašytiniais šaltiniais apie akis. Galima pasakyti tik tiek, kad informacijos lietuvių kalba nėra daug. Sunku buvo rasti paprasta, kiekvienam suprantama kalba parašytos informacijos. Kariant svetainę pravertė Lietuvos aklųjų bibliotekos tiflotyros skyriuje sukaupta oftalmologinė medžiaga. Projekto "Saugok regėjimą" vykdytojams taip pat teko susipažinti su užsienio analogiško turinio svetainėmis, pasimokyti iš jų padarytų klaidų. Surasta vertinga informacija išversta į lietuvių kalbą.

Sukaupus pradinę medžiagą konsultacijų kreiptasi į Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikos Akių ligų klinikos oftalmologes - med. dr. Rasą Bagdonienę ir med. dr. Rasą Sirtautienę. Jų leidybinė veikla oftalmologijos srityje žinoma ne tik Lietuvoje. Daug vertingos informacijos, paramos ir konsultacijų sulaukta iš gydytojos R. Sirtautienės. Beje, svetainės iliustracijoms panaudota nemažai originalių lietuviškų nuotraukų iš R. Bagdonienės ir R. Sirtautienės dvitomio "Akių ligų atlasas".

Projekto "Saugok regėjimą" dėka sukurta labai svarbi ir visuomenei naudinga duomenų bazė apie akis, jų ligas, gydymo būdus, taip pat pateikta nemažai įdomios pažintinės informacijos. Šis projektas yra unikalus tuo, kad ligi šiol lietuviškose svetainėse panašaus pobūdžio informacijos nebuvo. Tai pirmas bandymas internete suteikti žinių apie regėjimą ir skatinti visuomenę tausoti akis.

Dėl regėjimo nusilpimo invalidumą kasmet gauna apie 1000 žmonių. Ne vienas regėjimą prarado dėl to, kad stokojo oftalmologijos žinių ir laiku nesikreipė į akių gydytoją. Jei naudodamasis šia svetaine žmogus ras atsakymus į jį dominančius klausimus, sutaupys laiko ir nepateks į regėjimo invalidų gretas, tai reikš, kad svetainės "Akis" kūrėjai savo tikslą pasiekė.

Pradėjusi savo gyvenimą svetainė gausės, plėsis, taps ne tik naujų patikimų žinių, bet ir diskusijų apie oftalmologiją vieta. Ateityje čia turėtų atsirasti žinių iš optikos, tiflologijos ir kitų sričių. Yra ir daugiau sumanymų. Tačiau ar visi jie bus įgyvendinti - priklausys nuo svetainės lankytojų.

Svetainės kūrėjai tikisi, kad ji paskatins Lietuvos oftalmologus ir medicinos temomis rašančius žmones daugiau dėmesio skirti žinių apie akis skleidimui internete, rašyti straipsnius oftalmologine tema, pateikti pacientams svarbią informaciją apie akių ligų gydymą.

Belieka nuoširdžiai padėkoti Atviros Lietuvos fondui, parėmusiam projektą "Saugok regėjimą" ir pakviesti visus į lietuvišką svetainę apie akis - http://akis.lass.lt.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]