MEDICINA

 

PACIENTAS IR BIUROKRATŲ SPĄSTAI


Visuomenę nesiliauja drebinę skandalai, susiję su medikais. Keičiami sveikatos apsaugos ministrai, pradedamos vis naujos sveikatos priežiūros reformos, skelbiami nauji kompensuojamų vaistų sąrašai. Kiekvienam pacientui planuojama atskira receptų knygelė, už kurią teks mokėti apie 3 litus, o pametus - 10 kartų daugiau. Ligoniui patekti pas gydytoją specialistą vis sudėtingiau ir sudėtingiau. Apie sveikatos priežiūrą bei kompensuojamų vaistų sąrašą sutiko pakalbėti Vilniaus Centro poliklinikos Vytenio filialo gydytoja oftalmologė AURELIJA GARŠVIENĖ. Ji jau 17 metų gydo žmones su regos negalia, todėl puikiausiai žino aklųjų bei silpnaregių rūpesčius.

Numatomos reformos - nepatogumas ligoniams

Kol kas pacientui pakliūti pas gydytoją oftalmologą nėra sudėtinga. Deja, tai truks neilgai. Nuolatinės sveikatos apsaugos sistemos reformos sukelia sąmyšį ir daug nesusipratimų. Štai nuo gegužės mėnesio - vėl reformos "siurprizai". Prieš pusantrų metų norint patekti pas gydytoją specialistą reikėjo gauti terapeuto, t. y. bendrosios praktikos gydytojo, siuntimą. Ši tvarka labai papiktino ligonius. Žmonės pradėjo protestuoti. Tada Sveikatos apsaugos ministerijos valdininkai sugrąžino seną tvarką. Dabar vėl užkliuvo už varčios - ir vėl nuo pradžios. Nematančiam ar minimalų regėjimo likutį turinčiam žmogui naujoji tvarka neparanki. Jiems bus daug sunkiau patekti ne tik pas gydytoją oftalmologą, bet ir pas kitus gydytojus specialistus. Pacientas poliklinikoje sugaiš daug daugiau laiko. Vilniečių laukia dar vienas nepatogumas: Vytenio poliklinika sujungiama su kitomis Vilniaus centre esančiomis poliklinikomis, kaip antai: su Lukiškių, Naujamiesčio, Pylimo, Senamiesčio ir Žygimantų poliklinikomis. Dabar jos visos vadinsis viešąja įstaiga Centro poliklinika su filialais: Lukiškių, Naujamiesčio, Pylimo, Senamiesčio, Vytenio ir Žygimantų pirminės sveikatos priežiūros centrais. Naujoji poliklinikos administracija ketina į vieną vietą suburti vadinamus antros grandies specialistus, kitais žodžiais tariant, gydytojus specialistus: kardiologus, oftalmologus, neurologus, endokrinologus ir t. t. Buvusiose poliklinikose numatoma palikti tik bendrosios praktikos gydytojus. Laimei, ši reorganizacija vyks palaipsniui, ne iš karto. Tikėkimės, per kelerius metus situacija vėl pasikeis paciento naudai. Kol kas žinios nelinksmos: ligonių aptarnavimo kreivė ne kyla, o, atvirkščiai, leidžiasi žemyn. Priežastis - ir paprasta, ir paradoksali. Žmogui dirbtinai sudaromi barjerai patekti pas gydytoją specialistą. Kažkam naudinga, kad kuo mažiau ligonių kreiptųsi į gydytojus. Gal taip mėginama taupyti lėšas?

Kompensuojamų vaistų sąrašas

Palyginti su prieš tai buvusiu kompensuojamų vaistų sąrašu, dabartinis sutrumpėjo ir ligoniams dar negailestingesnis. Akių ligos įgimtos ir įgyjamos. Įgimtų ligų negalima išgydyti. Vaistais jas tik pristabdome. Iš įgytų ligų galiu paminėti dvi pagrindines - kataraktą ir glaukomą, kuriomis serga senyvo amžiaus žmonės. Sergant šiomis sunkiomis ligomis, vaistai yra kompensuojami. Anksčiau jie buvo kompensuojami 100 proc. Dabar I ir II grupės regos invalidams jie kompensuojami tik 80 proc. Sergant glaukoma kasdienis vaistų lašinimas į akis yra būtinas. Glaukoma sergantys be vaistų negali gyventi, kitaip gresia aklumas. Anksčiau žmogus per 1 mėnesį pirkdamas vaistų mažiausiai primokėdavo 3 Lt, vidutiniškai - 6 Lt. Dabar gi mažiausiai primoka 8 Lt, vidutiniškai - 15 Lt, maksimaliai - daugiau nei 40 Lt. Čia kalbu apie vieno vaistų buteliuko kainą. Žmogui, sergančiam glaukoma, per mėnesį mažiausiai reikia 2 buteliukų vaistų. Jeigu liga sudėtingesnė, tenka į akis lašinti ne vienus vaistus. O tai nemažai kainuoja. Žinant neįgalių žmonių pajamas, tai tikrai nemenkos išlaidos. Ligoniai, išsaugoję dienos šviesą, labai jautriai reaguoja į akių pakitimus ir iš paskutiniųjų stengiasi pirkti brangius vaistus, kurie padeda išsaugoti akių šviesą. Manyčiau, sergantiems glaukoma - bent I grupės regos negalią turintiems žmonėms - reiktų 100 proc. kompensuoti vaistus.

Naujajame sąraše yra vadinamų priešuždegiminių vaistų grupė. Jie būtini pooperaciniu laikotarpiu. Šie vaistai I grupės invalidui kompensuojami 100 proc., II - 80 proc.

Į ankstesnį kompensuojamų vaistų sąrašą buvo įtraukti vitaminai A, B ir E. Jie būtini regėjimui stiprinti. Šiame sąraše jų jau neliko. Manyčiau, šie vitaminai nėra gyvybiškai svarbūs. Be jų galima ir apsieiti. Sąraše neliko ir vitaminų, stabdančių kataraktos vystimąsi. Šie vaistai ir nėra būtinybė, nes kataraktos gydymas pažengęs toli į priekį.

Ankstesniame sąraše buvo kompensuojami kraujagysles plečiantys vaistai. Jau kurį laiką jie sergantiems akių ligomis nekompensuojami. Kompensuojami tik ligoniams po insulto, ir tik 3 mėnesius. Šie vaistai labai reikalingi, nes kraujagysles plečiančius vaistus vartoja ir sergantys glaukoma, kai pakinta akių dugnas.

Skaudu, kad šiame sąraše neliko diabetinę retinopatiją gydančių vaistų. Anksčiau šią ligą gydantys vaistai buvo kompensuojami. Kraujagyslių sieneles stiprinančius vaistus sergant minėtąja liga tenka be pertraukos gerti 6-8 mėnesius. Taigi per mėnesį už tokius vaistus sumokama apie 40 Lt. Manyčiau, I, II grupės regėjimo invalidams ši vaistų grupė irgi turi būti kompensuojama.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]