NAUJOVĖS

Augustinas ROTUNDAS

PRISTATYTA SKAITMENINĖ KNYGA


Kovo 25 d. Vilniuje, Lietuvos aklųjų bibliotekoje, pristatyta nauja - skaitmeninė garsinė knyga. Tiksliau pasakius, ne kokia nors viena atskira knyga, o naujas garsinės knygos pavidalas. Tačiau prieš pradėdami apie jį pasakoti, leisime sau padaryti keletą įvadinių pastabų.

Ritinė juosta, kasetė ir kompaktinė plokštelėTobulėjant kompiuterinėms technologijoms, garso įrašymo aparatūrai, negali atsilikti ir garsinių knygų gamyba. Šitaip prieš keletą metų garsinamų knygų originalai Lietuvos aklųjų bibliotekoje pradėti įrašinėti ne į magnetines juostas, o tiesiai į kompiuterį. Palengvėjo jų saugojimas, susidėvėjus kasetėms, norimą knygą greitai galima padauginti - nereikia jos įskaityti dar kartą. Tačiau greitai pasirodė, kad ir šito maža! Nenorėdama atsilikti nuo vis labiau tobulėjančių balso įrašymo technologijų, Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos centro taryba praėjusių metų pabaigoje sudarė specialią tarpžinybinę komisiją skaitmeninei knygai parengti ir prie jos pereiti. Komisijos darbą ir pasirengimą pereiti prie skaitmeninės knygos pavesta koordinuoti Lietuvos aklųjų bibliotekai.

Kaip jau sakėme, kovo 25 d. įvyko pirmosios tokios knygos pristatymas. Pati knyga įrašyta ne į magnetofono kasetę, o į kompaktinę, 12 cm skersmens plokštelę: į tokią, kokiose jau maždaug 10 metų daromi muzikiniai įrašai. Šiek tiek išmanantiems apie kompiuterius pasakysime, kad pasirinktas MP3 formatas, neišmanantiems - kad į plokštelę galima sutalpinti iki 25 valandų balsu skaitomos informacijos. Taigi keturių ar penkių kasečių, keturiais takeliais "antru greičiu" įrašyta knyga - nedidelėje, keliasdešimt gramų sveriančioje plokštelėje! Knygą galima skaityti ir kompiuteriu, įdėjus į jame esantį specialų informacijos nuskaitytuvą (CD-ROM'ą) ir naudojantis buitiniu kompaktinių plokštelių grotuvu. Tik norime perspėti: dar ne visi grotuvai skaito informaciją, įrašytą MP3 formatu. Netolimoje ateityje, reikia manyti, tai bus standartas, privalomas kiekvienam buitiniam kompaktinių plokštelių grotuvui, tačiau dabar jeigu ketinate grotuvą pirkti patys ir rengiatės "nušauti du zuikius", neskubėkite, išsiklausinėkite geriau šį dalyką išmanančių, įsitikinkite, ar tikrai jūsų grotuvas skaitys MP3 formatą. LAB inžinieriai pataria dar apskritai neskubėti: reikia šiek tiek laiko, kad iš kelių, šiuo metu rinkoje esančių ir mus dominančių grotuvų modelių, būtų galima išsirinkti geriausiai atitinkantį aklųjų poreikius.

Galimybių pereiti prie skaitmeninės knygos ieško ne tik Lietuvos, bet ir kitų valstybių aklųjų organizacijos. Prieš keletą metų pradėtas įgyvendinti tarptautinis projektas "DAYSY": sukurtas specialus garsinių knygų skaitymo aparatas. Vieną tokį aparatą kolegos iš Skandinavijos padovanojo ir Lietuvos aklųjų bibliotekai. Kurdama skaitmeninę knygą Lietuva nuėjo kiek kitu keliu. Kodėl? Viena iš priežasčių - "DAYSY" skaitymo aparatas, skirtas tik akliesiems, todėl jis niekada nebus masiškai gaminamas ir visada bus daug brangesnis negu kita panaši garso atkūrimo aparatūra. Šiuo metu vieno "DAYSY" kaina - apie tūkstantis JAV dolerių. Kaip minėjome, lietuvišką skaitmeninę knygą galima bus skaityti arba kompiuteriu, arba buitiniu kompaktinių plokštelių grotuvu. Vienas toks grotuvas buvo pristatytas kovo 25 d. Tai pasaulyje gerai žinomos firmos "Philips" produktas: juo galima klausyti kompaktines plokšteles, įrašytas ir audio, ir MP3 formatu. Yra trijų bangų radijo imtuvas, aparato kaina - 675 Lt. Žinant, kad panaši aparatūra turi savybę labai greitai pigti, galima tikėtis, kad ir mus dominantys plokštelių grotuvai netolimoje ateityje kainuos daug pigiau. Panašų grotuvą, tik be garsiakalbių ir radijo imtuvo (plejerį), jau dabar galima nusipirkti maždaug už 300 Lt. Tačiau patiems pirkti grotuvų garsinėms knygoms skaityti LAB inžinieriai nepataria: matyt, reikėtų palaukti, kol bus galutinai apsispręsta, koks grotuvas geriausiai atitinka neregių poreikius. Lyginant su garsine, skaitmeninės knygos turi savų "niuansų". Kasetę paskaitei, išsiėmei iš magnetofono, įsidėjai ir toliau skaitai. Su plokštelėje įrašyta knyga yra kiek kitaip, tačiau prie visko galima priprasti, visko galima išmokti. Šiuo metu rinkoje esančiuose kompaktinių plokštelių grotuvuose nėra teksto pagreitinimo funkcijos, kuria taip mėgsta naudotis daugelis garsines knygas skaitančių aklųjų. Tačiau tai dar nereiškia, kad tokios funkcijos nebus naujuose modeliuose - technika tobulėja!

Pristatyta pirmoji skaitmeninė knyga - kokia jos ateitis, ko turėtų laukti ir tikėtis skaitytojai? LAB direktorės pavaduotojas Juozas Bazys ir inžinierius Jonas Kažukauskas sakė, kad jokių "revoliucinių" perversmų bent jau artimiausiu metu nebus: kurį laiką egzistuos abu formatai - ir kasetės, ir kompaktinės plokštelės. Skaitmeninės knygos bus gaminamos atsižvelgiant į jų paklausą ir skaitytojų pageidavimus. Šiais metais akluosius turėtų pasiekti pirmieji kompaktinių plokštelių grotuvai, skirti garsinėms knygoms skaityti. Suprantama, anksčiau ar vėliau ateis laikas, kai bus pereita tik prie kompaktinių plokštelių, kaip ir atėjo laikas, kai nuo juostų perėjome tik prie kasečių. Didžiausiems skeptikams ir konservatoriams pasakysime štai ką: mokslininkai nustatė, kad naujos technologijos turi tendenciją vystytis dvigubai greičiau negu jų pirmtakės. Į juostas knygas garsinome apie 30 metų, į kasetes - apie 14, kompaktines plokšteles turėtume skaityti 5 - 7 metus, o tada ir vėl ieškosime...

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]