NEREGYS IR VISUOMENĖ

Juozas EŽERSKIS

"ŠELMIAI" LIKO ANTRI


Scenoje 'Šelmiai'Kiekvieno šeštadienio vakarą Lietuvos televizija rodo kaimiškos muzikos kapelijų varžytuves "Duokim garo!" Laida prie televizorių ekranų pritraukia tūkstančius vyresnio ir vidutinio amžiaus žiūrovų: jie ne tik stebi varžytuves, bet ir patys telefonu gali balsuoti už vieną ar kitą patikusį kolektyvą. Anksčiau už tuos skambučius mokėti nereikėjo, tad jų buvo tūkstančiai, dabar kiekvienas kainuoja 1 Lt, todėl, suprantama, skambučių sumažėjo. Nepaisant to, žmonių susidomėjimas kaimiškų kapelijų varžytuvėmis tebelieka didelis, laidos reitingas vis kyla. Malonu, kad laidoje "Duokim garo!" kartais išvystame ir LASS kultūros įstaigų meno mėgėjų kolektyvus. Praėjusiais metais šauniai pasirodė klaipėdiečių liaudiškos muzikos kapela "Vyra", kiek prasčiau, bet vis tiek labai gražiai grojo ir dainavo vilniečių folklorinis ansamblis "Versmė". Ir pagaliau šių metų vasario 2 d. šioje laidoje dalyvavo Šiaulių aklųjų ir silpnaregių kultūros namų liaudiškos muzikos kapela "Šelmiai", vadovaujama Juozo Šukio. Su "Šelmiais" tą vakarą varžėsi plačiai žinoma Radviliškio rajono Baisogalos kaimiškos muzikos kapela "Žvangulis" ir "Kupiškėnų kaimo kapela".

"Mes jau anksčiau buvome įsiregistravę dalyvauti laidoje "Duokim garo!", tačiau tikėjomės koncertuoti vėliau, stipriau pasiruošę, - pasakojo kapelos vadovas J. Šukys. - Bet visai netikėtai paskambino iš redakcijos ir paprašė atvykti vasario 2-ąją, nes kažkokia kapela negalinti tą dieną dalyvauti.

Laida prasidėjo visų bendrai sugrota "Gegužinių polka". Po pirmojo varžytuvių turo "Šelmiai" pirmavo. Po antrojo turo nuo kupiškėnų ėmėme atsilikti. Trečiajame ture gražiai nuskambėjo neregio kompozitoriaus Augustino Kasparavičiaus "Vestuvinis išleistuvių maršas", kurį, kapelai pritariant, atliko 5 dainininkai. Tai graži dovana velionio A. Kasparavičiaus atminimui ir jo 70-mečiui. Susumavus rezultatus daugiausia balsų gavo kupiškėnai - 687, antri buvo "Šelmiai" - 474, treti "Žvangulis" - 471 balsas."

Gerai, kad LASS meno kolektyvai dalyvauja šalies kultūriniame gyvenime. Jie populiarina mūsų organizaciją, parodo, ką sugeba regėjimo netekę žmonės. O mes laidoje "Duokim garo!" laukiame ir kitų LASS meno kolektyvų.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]