RENGINIAI

Juozapas KAIRYS

SUŠILDĘS SIELĄ VAKARAS


Keletą dešimčių klausytojų talpinančiuose Lietuvos muzikų rėmimo fondo Stasio Vainiūno namuose rengiami ir pripažintų menininkų, ir besiruošiančių muziko karjerai studentų koncertai. Gražiai suremontuotos ir apipavidalintos patalpos, maloni šeimininkė jaukiai nuteikia besirenkančius į pianisto, kompozitoriaus profesoriaus Stasio Vainiūno butą, kuriame per koncertus dažnai skamba S. Vainiūno rankas menantis fortepijonas. Pianistės Renatos Krikščiūnaitės kalbinamas šis fortepijonas gražiai pritarė 2001 metų gruodžio 4 dienos vakare dainavusiai solistei Jūratei Vizbaraitei.

1991 metais vykusio pirmojo Beatričės Grincevičiūtės kamerinio dainavimo konkurso laureatė Jūratė Vizbaraitė, jeigu taip galima pasakyti, krito į ausį ir į akį dainininkei, Muzikos akademijos kamerinio dainavimo dėstytojai docentei Giedrei Kaukaitei. Muzikos akademijoje, G. Kaukaitės klasėje, Jūratė studijavo solinio dainavimo paslaptis ir įgijo bakalaurės, o paskui magistrės laipsnį. Ir studijuodama, ir baigusi studijas Jūratė aktyviai koncertuoja, ir jau keleri metai moko dainuoti chorinio dainavimo mokyklos "Liepaitės" mergaites. Scenoje J.Vizbaraitė ir “Liepaičių” merginų choro kamerinė grupė Jau susikaupė šiek tiek įdainavimų Lietuvos radijo fonotekos fonduose. Jos balsas skamba dviejose kompaktinėse plokštelėse - soprano solo partija Antonijaus Vivaldžio "Gloria" (choro "Kamertonas" kompaktinė plokštelė) ir LASS išleistoje aklųjų ir silpnaregių profesionalių dainininkų kompaktinėje plokštelėje "Nukelk man saulę". O Antano Adomaičio audiokasetėje "Daina prie Nemuno užgimus" yra keturi J. Vizbaraitės su Rita Novikaite įdainuoti duetai.

Daug kartų esu girdėjęs Jūratę, dainuojančią įvairiose salėse, bet šis jos koncertas S. Vainiūno namuose man labiausiai patiko. Iš plojimų sprendžiu, kad dainavimas patiko ir publikai. Be jau minėtos, daugiausiai su J. Vizbaraite koncertuojančios pianistės R. Krikščiūnaitės, solistei pritarė žinomas fleitininkas Violetas Višinskas ir fleitininkė Ligita Liaudanskaitė.

Dainininkė ir pianistė koncertą pradėjo ramia G. Sarti arija iš operos "Giulio Sabino". Klausytojus pavergė trijų muzikos milžinų J. S. Bacho, G. F. Hendelio ir V. A. Mocarto kūriniai ar jų fragmentai. Ypač darniai ir virtuoziškai nuskambėjo J. S. Bacho arija sopranui, dviem fleitoms ir fortepijonui. Į koncertą gražiai įsipynė ir fleitininkų duetas, pagrojęs šešias J. S. Bacho nedideles pjeses. Klausytojai išgirdo ir fleitos bei fortepijono duetą. Koncerto pabaigoje skambėjo V. A. Mocarto "Laudate Dominum", šį kūrinį su Jūrate giedojo "Liepaičių" merginų choro kamerinė grupė, vadovaujama Jolitos Vaitkevičienės.

Po koncerto - dienos nuovargio lyg ir nebūta. Dvasia atsigavo nuo kasdienybės rūpesčių. Manau, galįs daugelio solistės gerbėjų vardu linkėti jai visokeriopos sėkmės.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]