VIRŠELIS

 

L. KORINTAS. APAKINTAS SAMSONAS


Vokiečių dailininkas Lovis Korintas (1858-1925) iš daugelio tapytojų išsiskyrė tuo, kad sukūrė visą autoportretų galeriją. Nuo pat ankstyvos jaunystės jis kiekvieną savo gimtadienį paženklindavo nauju autoportretu. Eidamas penkiasdešimtuosius metus dailininkas patyrė stiprų širdies priepuolį.

Žymi nūdienos menotyrininkė vienuolė sesuo Vendy Bekets teigia, jog po ligos L. Korinto menas pasikeitė iš pagrindų. Darbai tapo grubesni, jausmingesni, intensyvesnių spalvų. "Apakintas Samsonas" buvo vienas iš to periodo darbų, kai dailininkas atstatinėjo savo jėgas. Paveikslas bauginantis. Tapytojas visa savo esybe suvokė, ką reiškia būti silpnam ar bejėgiui - toks buvo ir apakintas jo paveikslo herojus. Dailininkas Samsoną pavaizdavo kaip kalinį, atskirtą nuo pasaulio, kupiną įniršio ir keršto savo skriaudėjams.

Intensyvių smaragdinių atspalvių fone pusnuogis Samsonas žengia netvirtu žingsniu į priekį, tiesdamas masyvia grandine sukaustytas rankas. Per tvarstį, kuriuo užrištos buvusio galiūno akys, sunkiasi ir veidu laša kraujas. Jau ir kūnas atrodo ne toks stiprus, nors dailininkas nepagailėjo jam raumenų kauburių. Šiame darbe ryški paties meistro negalė. L. Korintas aiškiai suvokė, jog jo galimybės po priepuolio minimalios, kad grįžimas prie kūrybos toks pat baisus kaip ir Samsono apakinimas.

"Apakintas Samsonas" - vidutinio formato (130x105 cm) aliejumi nutapyta drobė, saugoma Berlyno valstybiniame muziejuje.

Vytautas GUDONIS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]