MEDICINA

 

ŽVAIRUMAS - KAS TAI?


Žvairumu gali susirgti įvairaus amžiaus žmonės. Laimei, laiku diagnozavus jis dažniausiai pagydomas. Plačiau šiuo klausimu kalbėjomės su gydytoja, oftalmologe, Amerikos Oftalmologų akademijos nare, dirbančia optikoje "Rega" Egle Danieliene.

Žvairumas - vienos akies nukrypimas nuo bendro fiksacijos taško: kada regėjimą reikia sukoncentruoti į vieną objektą, pavyzdžiui, į padėtą obuolį, tai žvairuojant viena akis žiūri tiesiai, o kita - kažkur į šoną. Yra keli žvairumo tipai.

Konvergentinis žvairumas - akies krypimas į nosies pusę.

Divergentinis žvairumas - akies krypimas į išorę.

Vertikalus žvairumas - akių neproporcingas krypimas aukštyn arba žemyn.

Dar yra ir paralyžinis žvairumas, kai yra paraližiuoti vienas ar keli akies raumenys. Toks žvairumas gali būti arba įgimtas, arba įgytas.

Įgimtas žvairumas

Įgimto žvairumo priežasčių medicina iki šiol nėra nustačiusi. Įgimtas konvergentinis žvairumas, dar vadinamas kūdikių konvergentiniu žvairumu, pasimato iki 6 mėnesių. Simptomai šie: mažylio akytės žvairuoja, žiūri katra sau, o ne tiesiai. Nustatant žvairumą į mažylį žiūrima iš priekio, o jo galvytė turi būti laikoma tiesiai. Sveiki mažyliai gali žvairuoti iki trijų mėnesių, o paskui regėjimas sunormalėja. Kai pradeda žvairuoti tik po trijų mėnesių - tai jau liga. Bet kuriuo atveju reikėtų pasitarti su vaikų akių gydytoju.

Kartais mažyliams diagnozuojamas pseudožvairumas. Kūdikio nosis plati. Dėl šios priežasties susidaro raukšlių ir mažylio akytė pasislepia po jomis. Tada gali pasirodyti, kad mažylis žvairuoja. Tikrą žvairumą nuo netikro atskiria tik oftalmologas. Akių gydytojas iš pradžių pasižiūrės mažylio akių judesius, nustatys žvairumo kampą, jei jis yra. Vėliau reikės išplėsti vyzdžius. Dėl to tėvams gali tekti kelias dienas vaikučiui lašinti specialius lašelius. Tikslas - ištirti akių dugną ir refrakciją (toliaregystę, trumparegystę). Iš akių dugno oftalmologas nustatys, ar žvairumas nėra sukeltas kitos ligos. Kartais pasitaiko, jog žvairumas būna antrinė liga. Tai sudėtingesnio susirgimo pasekmė. Suradus žvairumą mažyliui skiriami akiniai. Paprastai kūdikiams gydant žvairumą akiniai skiriami nuo 3 mėnesių. Vaikams sukurti specialūs akinių rėmeliai iš labai minkštos plastmasės. Vietoj auselių naudojama minkšta, plati guma. Tokie akinukai labai gerai priglunda prie mažylio galvos. Jie netrukdo vartytis, vyresniems - judėti. Vaikai iki vienerių metų amžiaus labai greitai pripranta prie akinių.

Sergant įgimtu žvairumu, akiniai dažniausiai nesumažina žvairumo kampo. Tada imamasi chirurginio gydymo. Daroma nesudėtinga operacija. O kartais - antra ir trečia. Net po operacijos nėra garantijos, kad žvairumas visiškai pašalintas. Dažnai dvejų metų vaikui atsiranda vertikalusis žvairumas.

Kol kas pasaulio oftalmologai nesuranda tinkamų vaistų žvairumui gydyti. Todėl belieka du jau minėti būdai: akiniai ir chirurginis gydymas. Paprastai akių gydytojai pataria mažylį išoperuoti iki 2 metų.

Įgytas vaikų žvairumas

Juo dažniausiai suserga vaikai nuo 2 iki 4 metų. Gali žvairuoti viena kuri nors akis arba abi pakaitomis. Akių gydytojai mano - geriau, kai žvairuoja abi akys pakaitomis. Tėvai įsitikinę atvirkščiai. Bet žvairuojant vienai akutei blogėja jos regėjimas, nes žvairuojanti akis pradeda tinginiauti.

2-4 metų vaikams diagnozuojamas akomodacinis, dalinis akomodacinis ir neakomodacinis konvergentinis žvairumas.

Akomodacinis žvairumas toks, kai nešiojant pliusinius akinius akys žiūri tiesiai. Esant didelei toliaregystei, kad daiktai būtų matomi iš arti, akys turi akomoduoti. Konvergencija - akių suvedimas į artimą objektą. Kadangi nėra atitikimo tarp akomodacijos ir konvergencijos, tai toks žvairumas ir atsiranda. Gydymas labai paprastas - pliusinių akinių nešiojimas. Tikslas - pakoreguoti vaiko regėjimą. Akys pradeda žiūrėti tiesiai ne iš karto. Turi praeiti šiek tiek laiko. Gydymo efektyvumas priklauso nuo paties ligonio savybių bei tėvų priežiūros.

Dalinis akomodacinis žvairumas toks, kai vaikui uždėjus pliusinius akinius akys žiūri tiesiai, bet vis dėlto išlieka tam tikras žvairumo kampas. Likęs žvairumo kampas paprastai šalinamas operacija.

Neakomodacinis žvairumas toks, kai akiniai nieko nepadeda. Tada vienintelė išeitis - operacija.

Vyresniame amžiuje įgytas žvairumas

Pagyvenusiems žmonėms žvairumas atsiranda pablogėjus vienos akies regėjimui. Tokiu atveju gydomas ne pats žvairumas, o jo priežastis. Dažniausiai pacientas operuojamas. Deja, operacija - ne išeitis, nes tenka operuoti ne vieną kartą. Dėl šios priežasties gydytojai labai nenoriai operuoja pagyvenusius pacientus.

Kita priežastis, sukelianti žvairumą, - paralyžius. Tada žvairumas pasireiškia daiktų dvejinimusi ir akies nejudrumu į kurią nors pusę. Paralyžinį žvairumą sukelia kraujotakos sutrikimai, diabetas, insultas, galvos traumos. Atsiradus paralyžiniam žvairumui, medikai pusę metų stebi pacientą. Pasitaiko, kad po pusės metų akis nustoja žvairuoti. Jei dvejinasi, medikai pataria vieną akį laikyti uždengtą. Gali padėti ir prizminiai akiniai, kuriais pašalinamas dvejinimasis. Jeigu po pusės metų akis tebežvairuoja, taikomas chirurginis gydymas. Gydymo tikslas - ne tik ištiesinti akis, bet ir susigrąžinti abiakį matymą. Akys gali žvelgti tiesiai, bet abiejų akių vaizdai gali nesusilieti į vieną. Žmogui dvi akys ir reikalingos tam, kad susidarytų stereovaizdas.

Žvairumo gydymas

Vienas iš žvairumo gydymo būdų - akiniai. Kartais vaikams sunku priprasti prie akinių. Čia svarbus vaidmuo tenka tėvams. Tėvai turi įsisąmoninti: gydant žvairumą pirmas vaistas - akiniai. Vaikas privalo juos nešioti pagal visus gydytojo nurodymus. Kartais žvairumas gydomas bifokiniais akiniais, kurių stiklas padalintas pusiau: per viršutinę dalį žiūrima į tolį, per apatinę - skaitoma. Kartais vaikams skiriami specialūs akinukai, su kuriais vaikas blogiau mato į tolį. Tikslas - žvairumo kampo sumažinimas. Tokie akiniai dažniausiai skiriami ikimokyklinukams.

Dabar gydytojai oftalmologai sėkmingai akinius keičia kontaktiniais lęšiais. Kontaktiniams lęšiams amžiaus apribojimo nėra. Juos gali nešioti net kūdikiai. Mūsų akių gydytojai kontaktinius lęšius skiria tik ypatingais atvejais, kai kūdikiui ar vaikui akiniai netinka. Kūdikių kontaktiniai lęšiukai niekuo nesiskiria nuo suaugusiųjų.

Oftalmologai skirdami kontaktinius lęšius vaikams šiek tiek rizikuoja. Akiniai vaikui negali pakenkti, o nešiojant lęšius pasitaiko akių uždegimų, alergijų, perštėjimų, raudonavimų. Blogybė, kad pats vaikas lęšio įsidėti ir išsiimti negali. Paprastai akiniai kontaktiniais lęšiais keičiami sulaukus paauglystės.

Ambliopijos gydymas. Jei ilgai žvairuoja tik viena akis, pablogėja jos regėjimas. Tai vadinama ambliopija. Ji gydoma dengiant sveikąją akį. Gydymas padeda vaikams iki 8-9 metų.

Žvairumą gydantys pratimai. Dabar oftalmologai vis rečiau žvairumą gydo pratimais, nes daug kur suabejota jų efektyvumu. Reikia atskirti pacientus, kuriems pratimai gali padėti. O pats žmogus savarankiškai pratimų atlikti negali, nes jie paprastai daromi specialiuose kabinetuose ir sanatoriniuose darželiuose, kur naudojami ir specialūs aparatai, o mankštą stebi gydytojas ar medicinos seselė.

Žvairumo gydymo naujovė - neseniai Lietuvoje pasirodžiusios pusiau skaidrios plėvelės ambliopijai gydyti, kurių skaidrumas suskirstytas pagal regos aštrumą. Plėvelė klijuojama ant akinių stiklo virš gerosios akies, kad ši blogiau matytų.

Užrašė Henrikas STUKAS

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]