SPORTAS

Ginta PETRAUSKIENĖ

NEGALĖ SPORTUOTI NETRUKDO


A. Kalvelis (viduryje) savo laimėjimu džiaugiasi kartu su sporto klubo "Perkūnas" pirmininku R. Bagdonu (kairėje) ir treneriu P. ŠaučikovuNeseniai Bialistoke (Lenkija) vyko Europos aklųjų ir silpnaregių lengvosios atletikos čempionatas. Pirmąją vietą varžybose iškovojo dvidešimtmetis šiaulietis Andrius Kalvelis iš Šiaulių miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Perkūnas".

Sėkmingas debiutas

Varžybos Lenkijoje buvo A. Kalvelio debiutas tarptautinėse lengvosios atletikos varžybose. Anksčiau jam jau yra tekę rungtyniauti ir pasaulio čempionate, tačiau žaidžiant golbolą. Bėgdamas 800 m distanciją šiaulietis pranoko visus varžovus ir finišą pasiekė per 2.03,71 sek. - įveikė prizininkais tapusius Italijos bei Suomijos atstovus. Tiesa, savo geriausio rezultato (2.03,59) jam vis dėlto nepavyko pagerinti. Bet dar pernai Lietuvos čempionate bėgiko rezultatas buvo beveik 9 sek. blogesnis. Visiškai nedaug - vos dviejų šimtųjų sekundės - trūko iki antrojo medalio bėgant 1500 m nuotolį. Čia A. Kalvelis liko ketvirtas. Šiaulių aukštesniosios medicinos mokyklos masažuotojo specialybės trečio kurso studentas A. Kalvelis, paklaustas apie savo sportinės karjeros pradžią, minėjo, jog mėgdavo pabėgioti anksčiau, besimokydamas Vilniuje aklųjų ir silpnaregių mokykloje. "Tačiau tik mėgėjiškai, dėl savęs, nes rimčiau užsiimti vis nerasdavau laiko", - prisiminė A. Kalvelis. Rimtas darbas prasidėjo Šiauliuose prieš dvejus metus, kai ėmė lankyti treniruotes pas lengvosios atletikos trenerį Praną Šaučikovą ir aktyviai įsijungė į Šiaulių aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Perkūnas" veiklą.

Pasunkintos treniruotės

"Specialiai nedariau skirtumo tarp Andriaus ir kitų lankančių treniruotes, - taip treniruotes apibūdino P. Šaučikovas, - dirbome pasunkintomis sąlygomis". Pats bėgikas pripažino, jog nelengva orientuotis - sunku bėgioti ypač žiemą, kai greitai sutemsta. "Lengvosios atletikos manieže matai tik priekyje bėgančiojo batų šmėsčiojimą", - sako 5-6 kartus per savaitę treniruotes lankantis sportininkas."Geras rezultatas (jis tik 3 sekundėmis blogesnis už gerai matančių sportininkų) buvo pasiektas per sunkų darbą, - vertino treneris P. Šaučikovas, - net nesitikėjau, kad jau šiemet Andrius taip bėgs". Pasak trenerio, pokyčių į gerą pusę pastebėjęs jau pavasarį: pakito žingsnis, bėgimas tapo dailesnis. P. Šaučikovo nuomone, didžiausią įtaką savotiškam lūžiui turėjo treniruotės su gerai matančiais sportininkais.

A. Kalvelis yra Šiaulių miesto aklųjų ir silpnaregių sporto klubo "Perkūnas" narys. LASS Šiaulių įmonėje dirbantis Remigijus Bagdonas šiam sporto klubui vadovauja antri metai. Jis minėjo, jog klubo veikloje dalyvauja per 40 žmonių. Mėgstamiausios sporto šakos - šaškės, šachmatai, plaukimas, lengvoji atletika, golbolas, jėgos trikovė. Sporto klubo pirmininko Remigijaus Bagdono dėka itin suaktyvėjo sportinė veikla Šiauliuose, vyksta nuolatinės treniruotės, ieškoma įvairių būdų sportinei veiklai gerinti. R. Bagdonas subūrė aktyvių sportininkų branduolį, entuziastingai vadovauja klubui, pats rengia veiklos programas.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]