GYVENIMO AKTUALIJOS

Gema PADRIBONIENĖ

AR GALIU JUS APŽIŪRĖTI RANKOMIS?


Prezidentas pasirašė LASUC garbės svečių knygoje Klausi, žmogau, kaip gimsta istorija? Geriau įsiklausyk ir kaltink save, jei nepastebi.

Didžiulė salė sausakimša. Čia susirinkę visi mokyklos mokiniai, mokytojai, tėveliai. Pranešėja skelbia: "Fortepijonu groja Deividas Mankevičius", vėliau - "Gluosnė Norkutė". Muzika užlieja salę, visi nuščiuvę klausosi, o pačių atlikėjų net pats akyliausias nepastebės. Jie dar labai maži. Teks paūgėti, kol išlįs galvos iš už fortepijono. Šie A. Jonyno vidurinės mokyklos mokiniai, kaip ir vyresnieji jų draugai A. Murza, R. Ratkevičius, M. Brazauskis ir kiti, - jau istorija.

Rugsėjo 3 dieną, kai Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre buvo švenčiama mokslo metų pradžia ir minima Laisvės diena, jie koncertavo Lietuvos Respublikos prezidentui Valdui Adamkui. Dėkodamas už koncertą Prezidentas sakė, kad tai yra pati didžiausia šventinė dovana jam: "Giliai suprantu, kad šio meno jūs pasiekėte dirbdami daug daugiau negu jūsų bendraamžiai. Jūs esate pavyzdys sveikiesiems. Aš noriu jums palinkėti, kad tas ryžtas pasiekti gyvenime daugiau, būtų jūsų ateities uždegantis pavyzdys. To jūsų ryžto ir užsispyrimo mes dažnai pasigendame netgi tarp mūsų vadovų. Dėkoju jums už tvirtumo pavyzdį". Mokinių apdovanotas gėlėmis, pats įteikęs dovanų mokyklai, Prezidentas V. Adamkus susidomėjęs apžiūrėjo kompiuterių centrą, stebėjosi mokslo sukurtomis gudrybėmis neregiams, džiaugėsi gerai įrengtu akių gydymo kabinetu. Vaikų darželio grupėse patys mažiausieji taip pat sutiko Prezidentą dainelėmis. Profesinio mokymo centre Prezidentas domėjosi būsimųjų baldų apmušėjų darbu.

Sako, Prezidentą visą laiką supa apsauga. Kas patikės, kad antraklasis neregys R. Jankauskas sugebėjo prieiti prie Prezidento ir nebodamas apsaugos paklausti: "Prezidente, aš nematau. Gal galiu jus apžiūrėti rankomis?". Prezidentas atsakė: "Kodėl gi ne..." Šiandien tai jau istorija.

Per 75 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių organizuotos veiklos metus tik Prezidentas A. Smetona Kauno aklųjų institute lankėsi du kartus: 1928 metų birželio 28 ir 1934 metų birželio 6 dieną. Po karo aklųjų niekas nelankė: nei A. Sniečkus, nei J. Paleckis, nei P. Griškevičius (V. Toločka "Mūsų žodis", 1990 Nr.2).

V. Adamkus - antrasis Lietuvos Prezidentas, peržengęs aklųjų mokymo įstaigos slenkstį. Ir tai tik po dešimties atkurtos nepriklausomos Lietuvos metų. Lietuvos radijo laidoje "Sutik mane" Prezidentas V. Adamkus pasveikino visus Lietuvos akluosius ir silpnaregius su Mokslo ir Laisvės diena: "Aš norėčiau, kad visa Lietuva matytų nereginčius žmones, jų ryžtą ir tvirtai tikėtų, kad pastarieji yra lygiaverčiai, o kai kuriais bruožais net pranašesni mūsų bendruomenės nariai. Jie gali daugiau negu mes, sveikieji, apdovanoti visomis žmogiškomis gėrybėmis. Neregiams reikia nueiti sunkesnį kelią link tikslo, bet jie nepalūžta. Šis jų talentas žadina mumyse pasigėrėjimą ir viltį. Tikiu, kad įsijungę į mūsų valstybės gyvenimą, jie uždegs gėriu ir viltimi ne vieną, save sveikuoju besivadinantį".

Išlydėjusi Prezidentą V. Adamkų Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centro direktorė Angelė Daujotienė sakė: "Kiekvieno valstybės vadovo vizitas pirmiausia parodo, kad įstaiga to nusipelnė ir turi perspektyvą. Šventinis Lietuvos Prezidento V. Adamkaus vizitas įpareigoja ir teigiamai nuteikia tolimesniam darbui. Dabar labai dažnai kalbama apie neįgaliųjų integraciją į visuomenę, ne vienas tiesiai sako, kad specialiosios mokymo įstaigos jau atgyveno, nereikalingos. Manau, kad šis Prezidento vizitas mūsų centre daugelį privers atidžiau permąstyti savo nuostatas. Prezidento pasveikinimas pasėjo gėrio grūdus jaunose mokinių širdelėse: jie turėtų labiau pasitikėti savimi. Pagaliau šis vizitas - padrąsinantis žingsnis ir neregių tėveliams, kartais abejojantiems centro reikalingumu. Maloniai nuteikia Prezidento vizitas ir tuo, kad jis mūsų centre domėjosi ne tik ko ir kaip mokomi mūsų mokiniai, darželinukai ir suaugę, tik ką regėjimo netekę žmonės. Jis daugiau klausinėjo, kas ir kaip rūpinasi mūsų globotinių sveikata, kokios jų gydymo sąlygos. Prezidentas nuoširdžiai domėjosi turima oftalmologine aparatūra, kompiuterių centru. Nurimo tik patyręs, kad mūsų turima technika - ne senienos. Viliuosi, kad šis vizitas padės išspręsti kai kurias įsisenėjusias mūsų problemas: aprūpinimą vaistais, akiniais ir specialiomis mokymo priemonėmis. Kartu džiaugiuosi savo mokiniais, kurie per vasarą neužmiršo, ką išmokę, ir surengė Lietuvos Prezidentui puikų koncertą".

Išvykdamas Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus sakė, kad tai jo pirmas, tačiau ne paskutinis apsilankymas Lietuvos aklųjų ir silpnaregių ugdymo centre. Garbės svečių knygoje liko įrašas: "Stiprybės vykdant milžinišką humanizmo darbą. 2001 09 03, V. Adamkus".

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]