NEREGYS IR VISUOMENĖ

Juozas EŽERSKIS

"DERMĖ" - "SIDABRINIŲ BALSŲ" DIPLOMANTĖ


Respublikinis solistų ir vokalinių ansamblių konkursas "Sidabriniai balsai" jau turi senų ir gražių tradicijų. Nuo 1965 metų Lietuvoje vyko solistų ir vokalinių ansamblių apžiūros, o nuo 1971 m. šie renginiai gavo konkurso statusą ir organizuojami kas penkeri metai. Daugelyje šių konkursų yra dalyvavę ir mūsų organizacijos, jos kultūrinių įstaigų solistai bei vokaliniai ansambliai, iškovoję ne vieną diplomą.

Mišrus vokalinis ansamblis “Dermė”

Šių metų "Sidabrinių balsų-2001" konkursas - jau šeštasis. Jį organizavo Liaudies kultūros centro muzikos sektorius. Konkurse galėjo dalyvauti meno mėgėjai nuo 18 metų, visi dalyviai buvo suskirstyti į tris grupes: solistus, kamerinius ir vokalinius ansamblius. Konkurso dalyviai atliko laisvai pasirinktą 15 minučių programą a cappella arba su akompanimentu. Konkursas organizuotas trimis turais. I turas vyko miestuose ir rajonuose. Jame varžėsi per šimtą įvairių ansamblių. Tik 22 iš jų pateko į II turą.

Kovo 31 d. penkiose apskrityse surengtas "Sidabrinių balsų-2001" II turas. Šiaulių ir kitų aplinkinių rajonų dainorėliai suvažiavo parungtyniauti į Žemaitijos sostinę Telšius. Šiame ture dalyvavo ir Šiaulių aklųjų bei silpnaregių kultūros namų mišrus vokalinis ansamblis "Dermė", vadovaujamas Šiaulių muzikos mokyklos mokytojos Dainos Kavaliauskienės. Ansambliui akompanavo pianistė Gaiva Šimonienė. Mūsų "Dermė" iš karto pateko į II konkurso turą, kadangi buvo žinomas jos pajėgumas, o be to, Šiauliuose nėra daug ansamblių, todėl ir I turas mieste nebuvo surengtas.

O dabar trumpai palikime Telšių kultūros centro salę, joje šurmuliuojančią publiką, susijaudinusius konkurso dalyvius ir susipažinkime su mūsų kultūros namų mišriu vokaliniu ansambliu "Dermė" bei jo šauniąja vadove Daina Kavaliauskiene. "Dermė" buvo įkurta 1998 m. kovo 18 d. atėjus Dainai dirbti į mūsų kultūros namus. Iki šiol veikęs vyrų vokalinis ansamblis, atsisakius jam vadovauti ilgamečiui kolektyvo vadovui Mykolui Žalneravičiui, iširo. Nors vadovas savo atsisakymą motyvavo laiko stoka, bet, matyt, pagrindinė priežastis buvo vyrų dainininkų trūkumas, nes kai kurie vyrai dėl įvairių priežasčių ansamblį paliko. Todėl buvo nuspręsta suburti mišrų vokalinį kolektyvą, įtraukti į jį dar likusius vyrus ir papildyti moterų grupe. Ansambliui vadovauti ėmėsi Daina Kavaliauskienė. Tuojau prasidėjo intensyvus ir "juodas" naujojo kolektyvo darbas. Per trumpą laiką ansamblis paruošė įdomų, gražų repertuarą ir ėmė koncertuoti. Taip pamažu "Dermė" tapo žinoma mieste. Šiuo metu ansamblyje dainuoja 5 vyrai ir 9 moterys. Repertuaras - nuo aranžuotų lietuvių liaudies dainų iki sudėtingų klasikų kūrinių ar Elvio Preslio dainos "Mano švelnioji meilė". Ansamblis dainuoja a cappella ir su akompanimentu.

Apie "Dermės" vadovę D. Kavaliauskienę galima pasakyti, kad ji yra šiaulietė, baigusi Šiaulių aukštesniąją muzikos mokyklą (dabar Šiaulių muzikos konservatorija), čia įsigijo chorinio dirigavimo specialybę. Paskui ji dar baigė Klaipėdos muzikos akademiją. 4 metus Daina dirbo Plungės rajone, Kuliuose, kol vėl grįžo į Šiaulius. Šiuo metu ji yra muzikos mokyklos mokytoja ir kartu vadovauja mūsų kultūros namų mišriam vokaliniam ansambliui "Dermė". Vadovė gerai susipažinusi su neregių gyvenimu, jų pasiekimais ir problemomis, nes velionis jos senelis Jonas Savickas buvo labai silpno regėjimo ir daugelį metų dirbo tuometiniame LAD Šiaulių gamybinio mokymo kombinate. Didžiausias vadovės darbo kritikas, vertintojas ir pagalbininkas yra jos vyras, taip pat turintis muzikinį išsilavinimą Anatolijus Kavaliauskas. Jis ne tik pats dainuoja ansamblyje, bet ir aranžuoja, pritaiko dainas mūsų kolektyvui. Daina išverčia jai patikusios dainos tekstą iš užsienio kalbos, o Anatolijus ją aranžuoja. Tokiu būdu papildomas negausus mišrių ansamblių repertuaras.

Bet grįžkime prie šių metų "Sidabrinių balsų" konkurso II turo Telšiuose. Čia "Dermė" pasirodė labai gerai. Ji iškovojo pirmojo laipsnio diplomą ir teisę dalyvauti III ture. Šis turas įvyko birželio 10 d. Vilniaus rotušėje. Ten tarp 21 ansamblio mūsų "Dermė" užėmė trečiąją vietą ir apdovanota trečio laipsnio laureato diplomu. Tai gražus kolektyvo, jo vadovės Dainos Kavaliauskienės ir koncertmeisterės Gaivos Šimonienės darbo įvertinimas.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]