MEDICINA

Henrikas STUKAS

JAUNĖJANTI KATARAKTA


(pradžia "M.Ž." Nr.6)

 

Po kataraktos operacijos - ligoninė nebūtina

Šiandien naujieji operacijų metodai tokie, kad ligonis iškart po operacijos gali eiti namo. Ligoninėje žmogus pasilieka tik dėl socialinių indikacijų. Gydytoja Rasa Bagdonienė sako:"Štai pacientas atvyko iš tolimo Lietuvos rajono. Išoperavę galėtume paleisti namo. Kitą dieną jam reikėtų atvažiuoti į perrišimą ar pasitikrinti regėjimą. O į jo kaimą autobusas tevažiuoja du kartus per savaitę. Pacientas niekaip laiku neatvyks. Užsienyje prie ligoninės durų žmogaus po operacijos laukia mašina. Jį nuveža namo ar į viešbutį. Kitą dieną, kai reikia atvažiuoti į perrišimą, ligonio vėl laukia mašina - dažniausiai taksi. Esu ne kartą mačiusi, kaip taksi vairuotojas ligonį palydėdavo iki gydytojo kabineto durų. Gydytojas ligoniui duoda dokumentą vėl apsilankyti ir kad ligoniui turi būti apmokėtos transporto paslaugos. Antra vertus, pas mus yra žmonių iš kitų ligoninės skyrių, pavyzdžiui: širdininkų, diabetikų bei sergančių inkstų ligomis. Tokių ligonių po operacijos jau neišleisi namo - jie grąžinami į tuos kitus gydymo skyrius. Po mūsų operacijos pacientas tampa matančiu ir jam lengviau kovoti su kitomis ligomis. Mūsų sprendimus labai įtakoja socialinės sąlygos."

R. Bagdonienei lankantis Olandijoje, atsitiko labai netikėtas dalykas. Vieną dieną Olandijos kolegos išoperavo pacientą, o vakare R. Bagdonienė, grįžusi į viešbutį, esantį keli šimtai metrų nuo ligoninės, netikėtai susitiko ką tik operuotą pacientą. Gydytoja labai nustebo. Kodėl pacientas po operacijos apsigyveno viešbutyje? Atsakymas dar labiau nustebino: pasirodo, už viešbutį apmokėjo pati ligoninė, viešbutyje pragyvenimas 6 kartus pigesnis negu ligoninėje.

O mūsų ligonio po operacijos tikrai niekur nenuveš ir nepalydės. Pas mus ligonis pats privalo pasirūpinti savimi, todėl mūsų pacientams ligoninė atstoja viešbutį. Dažniausiai po kataraktos operacijos pacientai ligoninėje gydomi 4-5 dienas. Jei ligoniui reikia operuoti paskutinę akį, ambulatoriškai operacijos nėra atliekamos, nes gydytojai nenori rizikuoti. Po operacijos toks ligonis atidžiau stebimas. Jam nuolat lašinami vaistai. Prasidėjus komplikacijoms, nedelsiant imamasi būtiniausių priemonių.

Pacientai po akių operacijos, turintys Vilniuje kur gyventi, išleidžiami iš ligoninės su viena sąlyga, kad nuolat ateis pasitikrinti. Kartais užtenka pasitikrinti tik vietinėse poliklinikose.

Naujoviški dirbtiniai akių lęšiukai

Santariškėse dirbantys akių gydytojai stengiasi neatsilikti nuo naujovių. Implantuojami kelių rūšių dirbtiniai akių lęšiukai. Jie gaunami centralizuotai. Už lęšiukus moka ligonių kasos. Deja, nupirktų lęšiukų visiems ligoniams neužtenka. R. Bagdonienė: "Tai labai ydinga tvarka. Kodėl pacientas turi kentėti dėl ligonių kasų akibrokštų? Dažniausiai dirbtinių lęšiukų pristingame metų pabaigoje. Latviai šią problemą išsprendę. Ten kiekvienas pacientas už lęšiuką primoka pats. Kodėl pas mus taip nepadarius? Tada lęšiukų užtektų visiems. Vieno dirbtinio akies lęšiuko kaina - nuo 170 iki 240 litų, sulankstomo - 600-700 litų. Sunku pasakyti, kurie lęšiukai geresni. Kartais kaina - ne rodiklis. Štai pirmus penkerius metus pacientams dėdavome rusiškus Fiodorovo akių institute gamintus akies dirbtinius lęšius. Juos implantuodami su didelėmis problemomis nesusidūrėme. Dabar gi implantuojame amerikinius. Lęšiuko kokybę gali nustatyti tik labai prityręs chirurgas. Aišku, kiekvienas chirurgas turi savo mėgstamus."

Prireikus dirbtinio akies lęšiuko jį galima be didesnio vargo nusipirkti pačiose Santariškėse. Čia yra įsikūrusios firmų atstovybės, prekiaujančios šia produkcija. Pirkėjas gaus ne tik lęšiuko garantiją, bet ir sąskaitą-faktūrą.

Šiek tiek apie akių lęšiukus plačiau.

PAPRASTAS AKIES LĘŠIUKAS. Jis labiausiai paplitęs. Lęšiukas implantuojamas tradiciniu būdu. Pacientui daromas pjūvis.

SULANKSTOMAS AKIES LĘŠIUKAS. Implantuojant tokį lęšiuką daromas mažesnis pjūvis. Lęšiukas, patekęs į akį, išsiskleidžia. Daugelis ligonių klysta manydami, jog šie lęšiukai geresni už paprastus. "Jeigu ligonis mato, tai mato su bet kokiu lęšiuku, jei ne - tai nepadės joks. Sulankstomi akies lęšiukai ir brangūs, ir ne visiems tinka. Jeigu yra akies dugno, nervo, tinklainės pakitimų, tokie lęšiukai matymo nepagerins," - patikino R. Bagdonienė. Sulankstomo lęšiuko privalumas - greitesnė pooperacinė reabilitacija.

LĘŠIUKAS, IMPREGNUOTAS VAISTAIS. Labai retais atvejais implantuojami lęšiukai, impregnuoti vaistais. Tokie lęšiukai labai brangūs. Jie implantuojami esant akies uždegimams, dėl kurių dažniausiai ir išsivysto katarakta. Implantuojant akies lęšiuką, kai yra akies uždegimas, uždegimas paūmėja. Dėl to visas chirurgų darbas gali nueiti perniek. Todėl tokiam pacientui dedamas lęšiukas, prisotintas vaistų, kurie mažina uždegimą. Neseniai ligonių kasos pradėjo už tokius lęšiukus mokėti.

Reikia pasitikėti mūsų gydytojais

Ne paslaptis, jog dažnas nepasitiki mūsų šalyje dirbančiais gydytojais oftalmologais. Prireikus akių operacijos stengiamasi išvažiuoti į užsienį. Kažkodėl manoma, kad ten dirbantys specialistai geresni. Su šia nuomone nesutinka Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Akių ligų klinikos skyriaus vedėja R. Bagdonienė: "Niekada nesutiksiu, jog mūsų akių gydytojai, chirurgai blogesni už užsienio. Teko nemažai lankytis užsienio ligoninėse. Galiu drąsiai teigti - mūsų specialistai ne prastesni, o gal netgi geresni už užsieniečius, kai lygini operacijų duomenis. Aišku, užsienyje labai gera aparatūra. Turėtume mes tokią! O mūsų sąlygomis retas užsienio gydytojas galėtų sėkmingai operuoti. Aišku, mums trukdo ir nepilnavertiškumo kompleksas, išsiugdytas sovietmečiu. Gydytojai nelinkę reklamuotis. O žmonės mano, jog nuvažiavę į Ameriką patirs stebuklų. Mūsų klinikoje komplikuotais atvejais ligoniui skiriamas ypatingas dėmesys. Tada pacientą operuoja patys geriausi chirurgai, gydo geriausi gydytojai. O užsienyje šito tikrai nėra. Ne visada ten žmogus sulaukia pačios geriausios pagalbos."

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]