MUMS RAŠO

Valentinas ČYŽAS

MANAU, IŠTAISYTINA


Pirmajame šio tūkstantmečio "Mūsų žodžio" numeryje studijuodamas "2001 metais minėtinas sukaktis", pasigedau daugelio neregių širdžiai mielo vienos reikšmingos sportinio gyvenimo sukakties paminėjimo.

Atsitiko tai prieš 35 metus, birželį, kai mes, aštuonetas Kauno aklųjų internatinės mokyklos lengvaatlečių, vadovaujami trenerių Aldonos Kaulakienės ir Aldonos Tumienės, tapę Rygoje vykusių Pabaltijo varžybų nugalėtojais, nelauktai netikėtai buvome pakviesti išbandyti jėgas analogiškose tuometinės Sovietų Sąjungos pirmenybėse tolimojoje Sverdlovsko srities Verchovniaja Pyšma gyvenvietėje. Atkaklios, dukart per dieną beveik dviejų savaičių treniruotės Kaune, dar dvi paros kelionės traukiniu ir vėlų birželio 28 d. vakarą - mes jau vietoje. Varžybos vyko 5 dienas, jose dalyvavo 16 komandų. Atvyko aklųjų mokyklų sportininkai iš Maskvos, Leningrado, Gorkio, Kislovodsko, Rostovo prie Dono, Sverdlovsko ir kitų mažiau girdėtų miestų. Gardino, Kauno ir Tartu komandos buvo varžybų svečiai. Įspūdingas komandų skaičius, o ką bekalbėti apie dalyvių skaičių? Ir dar tos nepažįstamos rungtys - kamuolio su kilpa mėtymas mergaitėms ir kroketo kamuoliuko svaidymas berniukams! Išties buvo ko nerimauti.

Jau po pirmos varžybų dienos gerokai nustebome, kad esame šešti. Po antros dienos prieš kitas komandas buvo truputį nepatogu, kad esame pirmi. Trečią dieną mes vėl pirmavome ir pagaliau, kai buvo susumuoti visi rezultatai, mes vis tiek likome pirmi. Štai kai kurie anuometinių varžybų rezultatai. Jono Nedzvecko mestas kroketo kamuoliukas skrido net 96,34 m, o jo stumtas rutulys sustojo ties 12,78 m riba. Nė kiek ne blogesnis ir Jono šuolio į tolį rezultatas - 5,54 cm. Veronikos Stasevičiūtės sviestas kroketo kamuoliukas skrido 51,25 m. Jūratės Samulytės kamuolys su kilpa lėkė 35,34 m. Tarp visiškai nematančių sportininkų antrą vietą užėmusio Alfonso Navicko šuolis į tolį buvo 4,87 m, o 60 m distanciją jis įveikė lygiai per 8 sek.

Kauniečiai kitas komandas tose varžybose aplenkė beveik trimis tūkstančiais taškų. Tai buvo daugiau negu įtikinama pergalė, tad laimingi liepos 4 d. pasukome gimtinės link. O viskas, atrodo, buvo tik vakar.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]