LASS CENTRO TARYBOJE

Zita JUODKIENĖ

IR KASDIENYBĖ TURI PRASMĘ


LASS centro taryba jau planuoja 2002 metų darbus bei jų finansavimą. Balandyje buvo parengta ir pristatyta Lietuvos invalidų reikalų tarybai regėjimo invalidų reabilitacijos ir socialinės integracijos 2002 metų programa. Planuojame kitais metais vykdyti 18 projektų, remiamų valstybės. Kitų metų prioritetai - darbinis užimtumas, savarankiško gyvenimo formavimas, informacijos prieinamumas. Centro taryba, matydama LASS regionines organizacijas, kaip paslaugų teikėjas ir valstybinės programos vykdytojas, Invalidų reikalų tarybai parengė informaciją apie LASS rajonų ir miestų tarybų regėjimo invalidams teikiamas paslaugas. Apie tai, kokiems mūsų pateiktos programos projektams bus pritarta ir koks jiems vykdyti bus skirtas finansavimas, sužinosime, kai su ja susipažins ir įvertins ekspertai.

LASS centro tarybą jau pasiekė žinia, kad Phare ACCES programos konkurse laimėjo LASS pateiktas mikroprojektas "Aklųjų ir silpnaregių poreikių identifikavimas, kuriant regionuose socialinių paslaugų tinklą". Šio projekto vykdymui skirta 23 000 eurų. Projekte numatyta Biržų, Mažeikių, Plungės rajonuose bei Panevėžio mieste kartu su šiuose regionuose gyvenančiais neregiais išsiaiškinti pačias svarbiausias aklųjų reikmes ir galimybes jiems padėti. Šiuose miestuose planuojama steigti akliesiems ir silpnaregiams skirtus Dienos centrus, ir šio tyrimo išvados labai pravers. O darbai, numatyti projekte, prasidės rudeniop.

Tarpininkaujant Švedijos aklųjų sąjungai, LASS susitarė su Švedijos LIONS klubu dėl bendro projekto, pagal kurį šiais metais Lietuvos aklųjų biblioteka įgarsins 16 švedų literatūros knygų, o leidybos išlaidas apmokės Švedijos LIONS klubas.

LASS pirmininkas O. Petrauskas dalyvavo Rumunijoje vykusiame Europos aklųjų sąjungos socialinių ir žmogaus teisių komisijos posėdyje, kuriame buvo aptariama, kaip efektyviau atstovauti negalės žmonių interesams, kaip ekspertams, dirbantiems socialinių teisių srityje, naudotis tipinėmis taisyklėmis, kaip organizuoti darbą Europos regionuose, bendradarbiauti su kitomis Europos aklųjų sąjungos komisijomis.

LASS apskričių tarybos ir centro taryba šių metų antrame ketvirtyje atliko tyrimą, kaip sutrikusio regėjimo moksleiviai, 1996 -2000 metais baigę vidurines mokyklas, integravosi į visuomenę. Tyrime pateikta statistinė analizė apie baigusių aukštąsias ir aukštesniąsias mokyklas įsidarbinimą. Šio tyrimo rezultatai bus aptarti artimiausiame LASS centro tarybos posėdyje.

LASS Šiaulių ir Tauragės apskričių organizacijoje vyko LASUC specialistų, tiflopedagogų, LASS rajonų organizacijų pirmininkų susitikimas, kuriame aptartos aklųjų ir silpnaregių ugdymo problemos. Susitikime dalyvavo ir Šiaulių apskrities socialinių reikalų vedėja J. Kvedarienė.

Balandžio 21 - gegužės 4 d. didžiuosiuose miestuose vykę teminiai vakarai, skirti Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos 75-mečiui, priminė, kad šie metai jubiliejiniai. Šių renginių konkursą LASS centro taryba paskelbė dar metų pradžioje. Juos rengė aklųjų ir silpnaregių kultūros įstaigos, daugelyje miestų joms talkino LASS apskričių tarybos, įmonės, kitos aklaisiais besirūpinančios įstaigos. Vertinimo komisijos nuomone, šventė labiausiai pasisekė Kauno aklųjų ir silpnaregių kultūros namams, jų teminis vakaras "Per dainą ir muziką - į viltį" pripažintas geriausiu. LASS sukakčiai paminėti gegužės 4 d. Kauno silpnaregių internatinėje mokykloje organizuota sutrikusio regėjimo vaikų šventė "Mes pažinti pasaulį pasiruošę". Joje dalyvavo 62 vaikai iš Akmenės, Kauno, Klaipėdos, Mažeikių, Vilniaus.

Jau rengiamasi mokslinei konferencijai LASS 75-mečiui paminėti, kuri vyks liepos 25 d. Vilniuje. Konferencijoje norima apžvelgti, kokie svarbiausi LASS, kaip regėjimo negalės žmonių organizacijos, uždaviniai artimiausiu metu, Lietuvai einant į Europos Sąjungą. Joje sutiko dalyvauti ir skaityti pranešimus svečiai iš Lenkijos ir Skandinavijos šalių, iš Europos komiteto prie LR Vyriausybės, Lietuvos invalidų reikalų tarybos, "Vilties" bendrijos, pranešimus rengia ir 10 Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos atstovų. Konferencijoje išsakytos mintys padės, rengiant LASS strategiją, įvairius dokumentus LASS XVI suvažiavimui.

* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]