MUS REMIA

Henrikas STUKAS

TELE2 PAGALBA


Telefonas - būtinybė ar prabangos dalykas? Sveika nuovoka sako: telefonas - būtinybė. Be jo būtų daug sunkiau gyventi. Tai ypač aktualu neįgaliesiems. Telekomas nelinkęs tokiais rūpintis. Sektiną pavyzdį parodė mobiliojo ryšio paslaugas teikianti UAB TELE2: sugalvojo iki šiol Lietuvoje negirdėtą dalyką - mobiliojo ryšio telefonais aprūpinti socialiai remtinus žmones, tarp jų ir neįgaliuosius. Socialiai remtiniems, neįgaliems žmonėms bei jų globėjams nemokamai buvo išdalinta 3000 mobiliojo ryšio telefonų bei paslaugų paketų. Keli šimtai šių telefonų atiteko ir neregiams bei silpnaregiams. Kiti mobiliojo ryšio paslaugų tiekėjai - "Bitė GSM", "Omnitel" - socialiai remtiniems žmonėms pokalbiams jokių lengvatų nedaro.

Apie TELE2 akciją bei patarimus, kaip naudotis mobiliojo ryšio telefonais, "Mūsų žodžio" redakcijai papasakojo šio projekto vadovas Andrius Kasparavičius bei TELE2 prekybos vadybininkas Darius Urbonavičius.

TELE2 neužmiršo socialiai remtinų žmonių

1998 metais licenciją teikti mobiliojo ryšio paslaugas gavo dar viena kompanija - TELE2. Tai padalinys švedų komunikacijų koncerno, kuris veikia jau 20 Europos šalių. TELE2 tinklas Lietuvoje pradėjo veikti 1999 metų gruodžio mėnesį. Iš pradžių jis veikė tik Vilniuje. 2000 metų gegužės 23 dieną pristatyta pirma komercinė paslauga X GSM. Vasarą į tinklą pateko pajūrys ir Kaunas. TELE2 veikia Šiauliuose bei Panevėžyje. Kol kas TELE2 - tik didžiuosiuose miestuose. Šiais metais planuojama: TELE2 aptarnaus visus miestus bei pagrindinius kelius. 2002 metais TELE2 ryšio zona bus visa Lietuvos teritorija. Pasak projektų vadovo Andriaus Kasparavičiaus, TELE2, skirtingai nuo kitų dviejų mobiliojo ryšio kompanijų, pirmiausia pradėjo nuo išankstinio apmokėjimo paslaugos. "Omnitel", "Bitė" veiklą pradėjo nuo abonentinio mokesčio. TELE2 strategija kita - kortelių principas: nusiperki kortelę ir kalbi, iškalbi - perki kitą. Vartotojui nereikia mokėti abonentinio mokesčio. TELE2 strategija - teikti paslaugas mažiausiomis rinkos kainomis. Tikslas - pasiekti, kad mobilusis ryšys būtų prieinamas kiekvienam vaikui, pensininkui. Įgyvendinant šį siekį ir buvo sumanyta akcija, kuriai pritarė TELE2 kompanijos šeimininkai.

TELE2 projektų vadovui A. Kasparavičiui bei vadybininkui D. Urbonavičiui mintis atsigręžti į socialiai remtinus žmones kilo sužinojus, jog "Telekomas" net ir invalidams bei pensininkams panaikino nemokamą valandą telefonu. Naujai idėjai pritarė TELE2 savininkai. Ilgai buvo svarstoma, kokią gyventojų socialinę grupę remti. TELE2 kreipėsi į socialinius paramos centrus - iš jų sužinota, koks yra mobiliojo ryšio poreikis. Pasak A.Kasparavičiaus,"sužinoję mobiliojo ryšio telefonų poreikį, nusprendėme šį darbą patikėti socialiniams darbuotojams - jie savo globotiniams išdalino mūsų labdarą."

Labdaringos akcijos tikslas - užtikrinti pigų ryšį tarp globojamo ir socialinio darbuotojo. TELE2 vadovai pasiūlė geresnį ryšį negu "Telekomas". Neįgalieji ne tik vienas su kitu bei su socialiniais darbuotojais galės pigiau kalbėti, bet ir su kitais šio tinklo abonentais. TELE2 vadovai užtikrino: pokalbių įkainiai nesikeis, o gautu telefonu socialiai remtinas, neįgalusis galės naudotis iki gyvos galvos.

"Tai pirmoji, bet ne paskutinė akcija. TELE2 ir toliau dirbs su socialiai remtinais bei neįgaliais žmonėmis," - užtikrino Andrius Kasparavičius.

Naudojimosi sąlygos

TELE2 surengtos akcijos metu buvo išdalinta 3000 mobiliojo ryšio telefonų bei paslaugų komplektų. Komplektą sudarė: mobiliojo ryšio telefonas, X GSM kortelė su telefono numeriu bei telefono kroviklis. Kiekvienas socialiai remtinas, neįgalus žmogus taip pat gavo reklaminę skrajutę su specialiu paslaugų planu neįgaliesiems. TELE2 tinkle socialiai remtiniems bei neįgaliesiems - lengvatinės pokalbių sąlygos. Už vieną minutę pokalbių reikia mokėti tik 9 centus. Nuo 20.00 iki 8.00 valandos TELE2 tinkle pokalbiai nemokami. Norintys paskambinti į kitus mobiliojo ryšio tinklus, pvz., "Omnitelį", "Bitę" ar į "Telekomą" už vieną pokalbių minutę mokės 1 litą. Pasibaigus kortelei visuose "Lietuvos spaudos" kioskuose, "Snoro" bankomatuose, degalinėse, pašte galima nusipirkti TELE2 papildymo kortelių už 10, 20, 50, 100 litų. Kortelė yra papildoma taip: nutrinamas apsauginis sluoksnis, surandamas 13 skaitmenų kodas. Tada galima skambinti mažuoju TELE2 numeriu - 210. Operatorė pasiūlo du būdus: norint sužinoti sąskaitos likutį reikia spausti vienetą, norint papildyti sąskaitą - dvejetą. Operatorė liepia įvesti 13 skaičių kodą. Įvedus reikia paspausti klavišą su grotelėmis - operatorė iš karto pasako jūsų naują sumą. Įvedę kodą blogai - neišsigąskite. Jį galite rinkti tol, kol kodo nesurinksite teisingai.

TELE2 prekybos vadybininkas Darius Urbonavičius pataria: "Kartais nesąžiningi pardavėjai naudojasi žmogaus negale. Pirkdami TELE2 X GSM papildymo kortelę atkreipkite dėmesį, kad kortelė turi būti su plėvele. Antra - apsauginis sluoksnis. Jį nutrynę randame 13 skaičių. Silpnaregis, neregys tų skaičių nematys. Patarčiau tai daryti su reginčiu pagalbininku. TELE2 teikdama šią paslaugą prie komplekto pridėjo 20 litų vertės X GSM papildymo kortelę, kurią reiktų išnaudoti per 100 dienų. Neišnaudotas sąskaitos likutis niekur nedingsta - jis perkeliamas į naują sąskaitą. Po 100 dienų naudojimosi nepapildęs sąskaitos, abonentas praranda teisę skambinti, o jam galima skambinti dar 9 mėnesius. Numeris galioja 1 metus. Per metus nepapildęs sąskaitos abonentas praranda TELE2 tinkle savo numerį."

Neregiui šis ryšis yra būtinas

Akcijos metu nebuvo užmiršti žmonės su regos negale. Mobiliojo ryšio telefonų gavo pusantro šimto mūsų sąjungos narių. X GSM korteles bei telefonų aparatus dalino trys LASS apskričių tarybos: Vilniaus ir Alytaus, Kauno ir Marijampolės, Klaipėdos ir Telšių.

Daugiausia - 80 X GSM komplektų - gavo LASS Vilniaus ir Alytaus apskričių taryba. Jos pirmininkas S.Bilevičius pasakojo: "Gautus mobiliojo ryšio telefonus buvo labai sunku teisingai padalinti. Vilniečiai, sužinoję apie tokią akciją, panoro šių telefonų. Reikėjo teisingai išdalinti gautą labdarą. Paprašiau pirminių organizacijų pirmininkų, kad sudarytų norinčiųjų sąrašus. Dalindami pirmenybę teikėme I grupės dirbantiems invalidams bei žmonėms, kuriems tikrai reikalingas toks telefonas. Neužmiršome ir jaunų žmonių. Visi studentai gavo mobiliojo ryšio telefonus."

LASS Kauno ir Marijampolės apskričių taryba gavo 26 X GSM komplektus. Pasak šių apskričių pirmininko R.Ulinsko: "Dalindami mobiliojo ryšio telefonus pirmenybę teikėme studentams. Tai jauni, gabūs mūsų sąjungos nariai. Jiems šis ryšys būtinas. Nebuvo užmiršti ir I grupės regėjimo invalidai. Aišku, tokių telefonų reiktų daugiau."

LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių taryba gavo 27 X GSM komplektus. "Tiesą pasakius, mūsų žmonės į naujoves žiūri įtartinai. Ne visi panoro mobiliojo ryšio telefonų. Buvo atsisakiusių. Gautą labdarą dalinome pirmiausia I grupės regėjimo invalidams iš vaikystės. Taip pat socialiai globojamiems bei globėjams. Kelis aparatus gavo ir mūsų tarybos darbuotojai," - pasakojo LASS Klaipėdos ir Telšių apskričių tarybos pirmininkė N.Klepikienė.

Daugelis neregių gavę netikėtą naujametinę dovaną ir džiaugėsi, ir nuogąstavo. Mobiliojo ryšio telefonas - naujiena. Kaip su juo elgtis? Kokie šio telefono privalumai? Apie tai nutariau pasiteirauti neregių.

Klaipėdiečio J.Drėgvos nuomonė: "Neregiui mobiliojo ryšio telefonas yra būtinybė - gali bet kuriuo metu susisiekti su savo globėja. Jautiesi saugus. Namiškiai mažiau išgyvena, nes bet kuriuo metu gali susižinoti. Mobiliojo ryšio telefonu naudotis nėra sudėtinga. Aišku, neregiui geriau, kada telefono aparatas didelis. Tuomet lengviau užčiuopti mygtukus. Nors dabar įpratau ir prie mažiuko. Neregiui elementariausi mobiliojo telefono dalykai prieinami. Sunkiausia buvo išmokti siųsti žinutes. Mokiausi ilgokai. Dabar susikūriau savo sistemą. Savarankiškai įeinu į telefono aparato meniu, surandu reikiamą komandą. Rinkdamas žinutę, žinau, koks mygtukas kokią raidę atitinka."

Kaip prižiūrėti mobiliojo ryšio telefoną

"Labdarai pateikėme ne seniausius ir ne pačius prašmatniausius modelius. Specialiai akcijai buvo nupirkti telefonai, kuriais TELE2 tinkle neprekiaujama," - pasakojo Darius Urbonavičius.

Naudotis mobiliojo ryšio telefonais nėra sunku. Prisijungus prie TELE2 tinklo, telefono ekrane atsiranda užrašas TELE2, tada ieškom reikiamo telefono numerio. Skambinant TELE2 tinkle užtenka surinkti 84 ir telefono numerį. Skambinant į kitus tinklus reikia rinkti kodą bei visą tinklo numerį. Surinkus 8 nereikia laukti signalo. Rinkite reikiamą numerį.

Mobiliojo ryšio telefoną reikia tinkamai prižiūrėti. Telefono ekrano dešinėje pusėje esąs stačiakampis rodo telefono akumuliatoriaus pajėgumą. Stačiakampis yra vertikaliai subrūkšniuotas juodomis linijomis. Jos turi būti užpildytos. Geriausia, kad pirmuosius tris kartus akumuliatorius visai išsikrautų. Ne visai išnaudotą akumuliatorių nepatartina įkrauti. Tinkamai naudojamas akumuliatorius tarnaus nuo 1 iki 2 metų.

Jei telefoną pametėte, jei jį pavogė, nedelsdami praneškite TELE2 tinklo administratorei. Jūsų sąskaita nedelsiant bus uždaryta. Deja, naujo telefono negausite.

Svarbiausi TELE2 nemokami telefonai:

Konsultacijos - 212

Sugedus mobiliojo ryšio telefonui - 8-80040212

Sąskaitos likutis bei kortelės papildymas - 210

Gaisrinė - 001

Policija - 002

Greitoji pagalba - 003

Taksi nemokamas iškvietimas - 888

Specialus telefonas - 112. Juo galite naudotis tik kraštutiniu atveju, kada būtina pagalba. Šis telefonas veikia net ir ne ryšio zonoje. Paskambinę šiuo numeriu būsite sujungti su arčiausiai esančiu policijos komisariatu.


* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklalapis]