JUBILIEJAI

Alvydas VALENTA

TRISDEŠIMT "VILNIAUS" CHORO METŲ


1970 metų rugsėjo 16 dieną į pirmąją savo repeticiją susirinko naujo profesionalaus muzikinio kolektyvo - Lietuvos aklųjų draugijos kamerinio choro - artistai. Susirinko ir dainuoja štai jau trisdešimt metų. Nuo 1993 m. šis kolektyvas vadinasi Lietuvos aklųjų choras "Vilnius".

Lietuvos aklųjų choras "Vilnius"

Nė kiek neperdedant galima sakyti, kad aklųjų choro susikūrimas buvo nepaprastas įvykis ne tik Lietuvos ar tuometinės Tarybų Sąjungos, bet ir Europos ar net viso pasaulio kontekste. Pasaulyje, be lietuvių, tuo metu egzistavo tik vienas panašus kolektyvas - Bulgarijoje. Gerokai vėliau, sekant lietuvių pavyzdžiu, profesionalūs aklųjų chorai įkurti Baltarusijoje, Gruzijoje, Armėnijoje. Smarkiai neperdėsime sakydami ir kitką: aklieji visais laikais ir visose šalyse bendravo su muzika, tačiau daugeliu atvejų jų muzikavimas turėjo vieną tikslą: sugraudinti, sukelti gailestį ir užuojautą. Choras "Vilnius" negraudina - jis kuria meną ir skleidžia grožį.

Dirbti choras "Vilnius" pradėjo turėdamas 32 artistus, šiuo metu jame dainuoja 45 artistai. Pirmasis kolektyvo meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas buvo Rimantas Zdanavičius. Nuo 1976 m. iki 1992 m. chorui vadovavo profesorius Antanas Jozėnas. Jo vadovavimo metais choras galutinai subrendo, įgijo savo veidą, sulaukė pripažinimo. Nuo 1992 m. choro meno vadovas ir vyriausiasis dirigentas - Lietuvos muzikos akademijos vyresnysis asistentas Jurijus Kalcas. Šiais metais "Vilnius" švenčia savo veiklos trisdešimtmetį. Didelis tai jubiliejus ar tik viena, ne pati didžiausia jo viršukalnė - geriausiai atsakys laikas, o kol kas yra ką prisiminti ir kuo didžiuotis.

Per 30 veiklos metų "Vilnius" surengė apie 1300 koncertų, atliko apie 750 įvairių epochų kūrinių. Apie 60 iš jų yra didelės apimties - oratorijos, kantatos, mišios. Choras įrašė 13 plokštelių, iš jų - 3 kompaktines, 9 garso juosteles. Apie 250 kūrinių įrašyta Lietuvos radijuje.

Choro repertuare - Vakarų Europos bei lietuvių klasikų, šiuolaikinių Lietuvos ir užsienio kompozitorių kūriniai. Ne vieną jų - Č. Sasnausko "Requiem", J. Kačinsko Mišias, dedikuotas Lietuvos karaliaus Mindaugo 700 metinėms, J. Juzeliūno "Cantus magnificat", K. Pendereckio "7 Jeruzalės vartus", N. Šarifo "Jeruzalės psalmes" - "Vilnius" Lietuvoje atliko pirmasis arba drauge su kitais kolektyvais dalyvavo pirmą kartą juos atliekant.

Choras "Vilnius" daug koncertuoja. Įvairiose Lietuvos koncertų salėse, bažnyčiose, mokyklose kasmet jis surengia apie 50 koncertų. Choras nuolatos talkina Lietuvos muzikos akademijos studentams ir magistrantams, laikantiems valstybinius egzaminus, bei Lietuvos radijuje įrašinėjant naujus kūrinius.

"Vilnius" - nuolatinis daugelio Lietuvoje vykstančių festivalių, respublikinių bei pasaulio lietuvių dainų švenčių dalyvis. Šiaulių bažnytinės muzikos, rusų stačiatikių muzikos, žydų muzikos festivalis "Amžinoji Jeruzalė", Vilniaus ir Biržų festivaliai - visuose juose skambėjo ir J. Kalco vadovaujamo kolektyvo atliekami kūriniai. "Vilnius" yra tarptautinių festivalių dalyvis ir laureatas: 1990 m. Šveicarijoje vykusiame festivalyje "Europa cantat" "Vilnius" dainavo diriguojamas H. Carterio, dirbusio kartu su garsiuoju San Francisko simfoninio orkestro dirigentu Seyi Ozawa; 1996 m. Ispanijoje vykusiame festivalyje "Cantonigros" "Vilnius" laimėjo dvi antrąsias ir vieną pirmąją vietą. Su "Vilniumi" yra dainavę daugelis garsiausių Lietuvos artistų, jame pačiame subrendo dainininkai Jūratė Vizbaraitė, Vladas Bagdonas.

Gruodžio 9 d. Vilniuje, Taikomosios dailės muziejuje, choras "Vilnius" surengė šventinį trisdešimties metų veiklos jubiliejui skirtą koncertą. Pilnutėlėje muziejaus salėje pats vienas ir kartu su Lietuvos kameriniu orkestru jis atliko įvairių epochų ir įvairių tautų kūrinius, ir kartu visiems savo gerbėjams leido pajusti, kad yra jaunas, energingas ir gyvybingas, pasirengęs naujiems kūrybiniams ieškojimams.


* * *
[Turinys] | [Mūsų tinklapis]