RENGINIAI


Irena CIMNALOMSKIENĖ

VYNUOGIŲ PAVĖSY


Visokioms tradicijoms lankstus Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Panevėžio įmonės kultūros klubo "Pavėsis" folklorinis ansamblis "Pajauta". Čia švenčiamos svarbiausios religinės šventės, minimos įdomesnės kalendorinės dienos, nusistovėjo keletas pačių sukurtų tradicijų. Viena jų - vasaros palydos, o kartu ir naujo saviveiklos sezono atidarymas. Šįmet jau buvo penktosios palydos. Įdomiausia, kad jos vyksta ne kur kitur, o ansambliečio, medžio drožėjo, liaudies menininko Juozo Misiūno kieme, vynuogių pavėsyje. Tradicija prasidėjo 1995 metais. Keletas aktyviausių folklorinio ansamblio dalyvių su vadove Rima Žostautiene aplankė gerbiamą Juozą, kurio jaukūs namai ir aplinka įžiebė mintį čia rinktis kartą per metus visam ansambliui. Taigi ir renkasi baigiantis kiekvienai vasarai. Kviečiama ir garbės svečių - buvusių ansambliečių, bet dėl pablogėjusios sveikatos nebegalinčių dalyvauti visuose renginiuose.
LASS Panevėžio įmonės folklorinio ansamblio ĖPajauta¦ dalyviai ir svečiai prie Onos ir Juozo namo     Žmonės į tokią šventę eina su gera nuotaika ir su lauknešėliais rankose. Apžiūrinėja Juozo darbus tarsi muziejuje eksponatus, kasmet patirdami įspūdžių, džiaugsmų. Susėdę vaišinasi pačių išaugintais vaisiais, pagamintais kulinariniais skanėstais. Vaišingi šeimininkai Onutė ir Juozas Misiūnai svečius pasitinka su savais pyragais ir vynuogių vynu.
     Šįmet šventės akcentas - šimtmečio pradžioje gimusių ansambliečių pagerbimas. Tokie yra Antanas Kamarauskas, gimęs 1912 metais, Uršulė Merkytė, gimusi 1916 metais, Adomas Varnas, gimęs 1915 metais, bet dėl ligos šįmet šventėje nebuvęs, taip pat namų šeimininkas Juozas Misiūnas, gimęs 1921 metais.
     Ansambliečiai sveikino vadovę Rimą jos jubiliejinės gimimo dienos proga.
     Atsisveikindamas šeimininkas Juozas pasakė: " Abu su Onute džiaugiamės, kad mūsų kiemas patinka dainos draugams ir norime, kad ši tradicija ilgai tęstųsi. Ir kitąmet lauksime visų ansambliečių, kad tik būtume gyvi ir sveiki".
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]