NEREGYS IR VISUOMENĖ


 

VISUOMENĖ JAU PRIBRENDUSI RINKTI NEREGĮ Į SEIMĄ


"Visuomenė jau pribrendusi neregį rinkti į Seimą", - šitaip teigia Lietuvos Respublikos Seimo rinkimuose dalyvavęs socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininkas neregys Edvardas Žakaris. Tiesa, šįsyk E. Žakaris į Seimą nebuvo išrinktas, tačiau jo patirtis gali būti ir įdomi, ir naudinga. Praėjus dviem savaitėms po rinkimų, ponas Edvardas sutiko atsakyti į keletą "Mūsų žodžio" klausimų.
     - Kaip vertinate rinkimų kampaniją, ar turėjo jai įtakos jūsų neregystė?
     - Tik prasidėjus rinkimų kampanijai parašiau straipsnį į "Šiaulių kraštą". Jame nieko neslėpdamas paaiškinau, kad esu neregys ir kodėl einu į Seimą. Rašiau, kad kalbėti apie savo aklumą man nėra malonu, bet darau tai todėl, kad juo negalėtų pasinaudoti konkurentai. Taigi žmonėms mano nematymas nebuvo kokia nors staigmena. Susitikimų daug neturėjau, bet ten, kur susitikdavau su rinkėjais, jie mano nematymą priimdavo visiškai normaliai. Žinoma, kažkiek reikšmės rinkimų rezultatams tai turėjo, bet nemanau, kad suvaidino lemiamą vaidmenį. Visuomenė jau pribrendusi, kad neregiu pasitikėtų ir jį rinktų į Seimą! Pademonstruosiu tai savo pavyzdžiu: praėjusių metų rugsėjo mėnesį atėjau į socialdemokratų partiją; šiais metais savivaldybių rinkimuose per visą Šiaulių miestą gavau 1260 balsų; dabar Seimo rinkimuose savo apygardoje (trečdalyje miesto) - 3700 balsų.
     - Jeigu prakalbome apie balsus, tai pereikime prie rinkimų ir rezultatų - kaip juos galėtumėte pakomentuoti?
     - Kaip jau sakiau, savo apygardoje surinkau 3700 balsų ir likau antras. Nugalėjo liberalas Pramonės, prekybos ir amatų rūmų direktorius Alfonsas Barakauskas. Objektyviai žiūrint, be pašalinės pagalbos, bent jau tą dieną, kada vyko rinkimai, aš jo įveikti negalėjau.
     - Kaip tai reikėtų suprasti?
     - Liberalai savo kandidatais labai rūpinosi: "Šiaulių naujienos" ir "Šiaulių kraštas" beveik visą mėnesį kiekviename numeryje spausdindavo arba ką nors apie A. Barakauską, arba jo straipsnius, arba bent jo reklamą. Už liberalų kandidatą kvietė balsuoti žmogaus ūgio plakatai, prieš pat rinkimus vyko didžiulis liberalų koncertas: dainavo Algirdas Kaušpėdas, grupė "ŽAS", pats Rolandas Paksas. Liberalai nupirko rinkėjų adresus - tai buvo galima daryti įstatymiškai - A. Barakauskas savo apygardos rinkėjams išsiuntinėjo laiškus, kviečiančius už jį balsuoti.
     Sukosi dideli pinigai, aš jo įveikti negalėjau - Barakauskas surinko apie tūkstantį balsų daugiau. Tiesa, vienu atveju gal ir galėjau: mano apygardoje Brazausko koalicija gavo iš viso šešis su puse tūkstančio balsų. Žmonės balsavo už koaliciją, bet, ne visiškai susigaudydami biuleteniuose, ieškojo Brazausko pavardės, o prie mano pavardės buvo parašyta: "Edvardas Žakaris, Lietuvos socialdemokratų partija". Rašyti, kad tai ta pati Brazausko koalicija, neleido įstatymas. Rinkėjų balsai liko išsklaidyti.
     - Savo kandidatūrą jūs kėlėte ir vienmandatėje, ir daugiamandatėje apygardoje - kaip sekėsi šičia?
     - Vienmandatėje apygardoje aš nusivyliau, bet nusivyliau maloniai: antra vieta iš 11 kandidatų - manau, kad tai labai gerai. Šiauliuose kandidatavo pats Naujosios sąjungos lyderis Artūras Paulauskas, Naujajai sąjungai priklauso Šiaulių merė, o jų atstovą savo apygardoje aplenkiau beveik trimis šimtais balsų! Neslėpsiu - į daugiamandatę apygardą dėjau nemažai vilčių. Pirmiausia paaiškėjo, kad daugelis žmonių taip ir neperprato reitingo principo ir, matydami pirmąsias 10 pavardžių, jas ir vertino. Tarp pirmojo dešimtuko ir likusių kandidatų yra labai didelis atotrūkis. Savo apygardoje gavau 418 balsų. Šiauliuose - 630, per visą Šiaulių apskritį - 730, už jos ribų - tik 70 balsų. Iš viso 800 balsų. Norint patekti į Seimą man pritrūko 200 balsų. Liaudiškai pasakius, likau "už borto" - penktas.
     - Jeigu būtumėte buvęs išrinktas, neregiai Seime būtų turėję savo žmogų. Įvyko taip, kaip įvyko. Tačiau, atrodo, galėtume padėkoti ir patiems broliams akliesiems, kad E. Žakaris netapo jų atstovu Seime...
     - Kiekvienas žmogus renkasi pats, už ką balsuoti, už ką nebalsuoti. Negaliu ir nenoriu niekam daryti priekaištų. Nepatiko Žakaris, galėjo balsuoti už Naująją sąjungą - už Kęstutį Ancutą. Esu įsitikinęs, kad aklieji turi eiti į valdžią, o mūsų organizacija - skatinti ir remti tuos, kurie nusprendė tai daryti. Kiek žinau, LASS apskričių pirmininkai lyg ir buvo agituojami palaikyti savus, bet, matyt, patys tokios agitacijos neatliko. Dabar, praėjus rinkimams, matau, kad kai ko gal nepadariau ir aš pats - tuos 200 trūkstamų balsų galėjau susirinkti savo apygardoje.
     - Ar toliau ketinate dalyvauti didžiojoje politikoje? Jeigu taip, tai kokiu būdu?
     - Esu miesto tarybos narys, socialdemokratų partijos Šiaulių skyriaus pirmininkas. Skyrių pirmininkai įeina į partijos tarybą - taigi tribūną pateikti siūlymams aš visada turėsiu.

     Kalbėjosi Alvydas VALENTA
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]