GYVENIMO AKTUALIJOS


 

IŠĖJUS Į RINKIMŲ TIESIĄJĄ


Politika nebuvo ir nėra "Mūsų žodžio" "arkliukas", ant kurio užsisėdę jotume plėšti žurnalistikos dirvonų. Vis dėlto, atrodo, visiškai pabėgti nuo jos neįmanoma, o kai kada gal net ir nereikia.
     Norėdami padėti mūsų skaitytojams geriau susivokti priešrinkiminėje situacijoje, rugpjūčio pradžioje aktyviausiai besireiškiančioms Lietuvos politinėms partijoms išsiuntinėjome faksus: "Regėjimo negalę turintiems žmonėms - vienai pažeidžiamiausių socialinių grupių - labai svarbu žinoti, kokią socialinę politiką vykdyti žada kandidatai į Seimą, koks gyvenimas laukia žmonių su negale artimiausius ketverius metus. Prašome jūsų atsakyti į klausimą, ką nuveiksite žmonių su negale labui po rinkimų patekę į Lietuvos Respublikos Seimą" (cituojama sutrumpintai).
     Atsakymus reikėjo atsiųsti ligi rugpjūčio 20 dienos. Iš dešimties partijų, į kurias kreipėmės, atsakė tik trys: "Socialdemokratija-2000", Lietuvos liberalų sąjunga ir A. Brazausko socialdemokratinė koalicija "Veikime kartu". Tad šių partijų rinkimines nuostatas čia ir spausdiname. Atsakymai šiek tiek sutrumpinti, tačiau jų kalba netaisyta. Atsakymų nekomentuojame ir nenarstome - manome, kad skaitytojai patys sugebės atsirinkti, kas yra kas, ir atskirti grūdus nuo pelų. Vis dėlto nesusilaikome nepastebėję, kad tų "grūdų" galėjo būti ir daugiau.

"Mūsų žodžio" redakcija

"Socialdemokratija-2000"
     Lietuvoje yra apie 10 proc. neįgalių asmenų. Kiekvienas jų mūsų partijai yra lygiavertis Lietuvos pilietis ir mūsų pareiga sudaryti jiems sąlygas integracijai į visuomenę ne tik socialine prasme (pensijos, lengvatos, ortopedija ir pan.), bet ir padėti jiems tapti viešo visuomenės gyvenimo (darbas, laisvalaikis, kultūra) pilnaverčiais dalyviais. Lengvatas neįgaliesiems mes suprantame kaip natūralią solidarios visuomenės ir valstybės reakciją, kaip kompensaciją už gamtos ir gyvenimo aplinkybių suteiktą kančią konkrečiam negalę turinčiam žmogui. Ypatingas vaidmuo tenka neįgaliųjų organizacijoms (jūsų konkrečiu atveju - LASS), nes niekas geriau nežino žmonių su negale problemų kaip pastarosios. Invalidų socialinės integracijos įstatymas sudarė sąlygas kurtis ir veikti invalidų visuomeninėms organizacijoms, kurių programos yra dalinai finansuojamos iš valstybės ir savivaldybių biudžetų. Tokiu būdu invalidams atsirado galimybė spręsti savo problemas, dalyvauti formuojant socialinę politiką, rengiant valstybines programas. Atsižvelgiant į šios grupės žmonių gausą, prie vyriausybės įkursime konsultanto pareigybę, kad problemos būtų sprendžiamos tiesiogiai, be tarpininkų. Plėsime nestacionarines paslaugas neįgaliems žmonėms, o tai yra palyginti nauja paslaugų sritis.
     Pagrindiniai nestacionarinių socialinių paslaugų tipai, kurie susiję su neįgaliųjų asmenų poreikių tenkinimu, yra dienos centrai, darbinio užimtumo arba darbo terapijos centrai, vaikų ugdymo centrai, grupės darželiuose ir mokyklose, reabilitacijos centrai. Siūlysime neįgalių vaikų integraciją, ypač neprigirdinčių ir nematančių. 1998 m. Panevėžyje ir Vilniuje buvo įsteigti bendruomenės socialinių paslaugų centrai žmonėms su regėjimo negale. Mes plėsime šių centrų tinklą. Sieksime suderinti invalidumo pensijų dydžius bei invalidams teikiamų socialinių garantijų ir paslaugų, invalidų profesinės reabilitacijos ir užimtumo sistemų kūrimo išlaidas. Rengsime darbinio užimtumo gerinimo koncepciją, aplinkos ir transporto pritaikymo neįgaliems žmonėms programas. Įdarbinimo srityje numatysime privalomą žmonių su negale įdarbinimo kvotą kartu suteikiant darbdaviams tam tikras mokestines lengvatas. Nesilaikantiems kvotų taikysime baudas, kurios būtų kaupiamos darbo vietų neįgaliems kūrimo fonde. Įmonėms, kuriose dirba daugiau nei 50 proc. žmonių su negale, jų gaminamai produkcijai sieksime suteikti prioritetines teises valstybiniams užsakymams. Mes tikimės, kad ne tik programos kontrolė, bet ir glaudus bendradarbiavimas bei aktyvi jūsų organizacijos pozicija bus visų mūsų sėkmės garantas.

Pagarbiai "Socialdemokratija-2000" pirmininkas Rimantas Dagys

Lietuvos liberalų sąjunga
     Liberalai įsitikinę, kad socialinės apsaugos tikslas yra garantuoti žmonių teises ir pasisako už šiuos socialinės apsaugos principus: Lietuvos žmonių gerovės ir socialinio saugumo pagrindas turi būti gerai apmokamas darbas. Jo prielaidos: ekonomikos augimas per rinkos santykių liberalizavimą, investicijų apmokestinimo panaikinimas, mokesčių naštos asmeniui mažinimas. Tik palankios sąlygos verslui gali sumažinti nedarbą, padidinti žmonių pajamas, paskatinti labdarą. Darbo santykių liberalizavimas paskatins darbdavius kurti naujas darbo vietas, ypač kaimo vietovėse ir jaunimui. Tačiau liberalizavus darbo santykius, darbdaviai privalės griežtai laikytis reikalavimų. Atsisakysime privilegijų valstybės tarnautojams. Darbo sutarties reikalavimai ir socialinės garantijos bus vienodos visiems. Valstybė rems bedarbių perkvalifikavimo programas. Bedarbių pašalpos bus keičiamos atlyginimu už viešuosius darbus. Savitarpio pagalba ir rūpinimasis savimi turi tapti pagrindiniais socialinės apsaugos principais. Mūsų nuomone, savitarpio pagalbos principas pirmiausia pasireiškia šeimoje - tėvai privalo rūpintis vaikais, o vaikai - savo pagyvenusiais tėvais. Bendruomenės ir valstybės socialinė parama kaip žmogaus teisių garantas pasireiškia tik nesant pakankamos šeimos savitarpio pagalbos. Valstybinės paramos gali tikėtis ir ją gauti tik dėl objektyvių priežasčių negalintys savimi pasirūpinti ir neturintys pragyvenimo šaltinio ir turto asmenys.
     Mes sieksime, kad:
     1. Nedidinant socialinio draudimo mokesčio, pradėtų veikti nevalstybinis socialinis draudimas, organizuotas kaupimo principu. Pensijų sistemos reformai panaudosime privatizavimo lėšas.
     2. Būtų sujungti Sodros ir valstybės biudžetai, iš kurių būtų mokama bazinė pensija. Kita pensijos dalis būtų kaupiama ir išmokama iš papildomo pensijų draudimo fondo.
     3. Būtų atsisakyta personalinių pensijų skyrimo ateityje. Nuopelnai valstybei turi būti įvertinti apdovanojimais, bet ne socialinės apsaugos sąskaita.
     4. Nelaimingų atsitikimų žala būtų atlyginama per nelaimingų atsitikimų draudimą. Darbdaviai turėtų apdrausti pavojingų profesijų darbuotojus. Žmonės su negale, neturintys pakankamų pajamų ir turto, atsižvelgiant į negalės laipsnį, gautų fiksuotas priemokas, kad sumokėtų už papildomus poreikius.
     6. Sieksime, kad būtų parengta ir įgyvendinta nauja valstybinė invalidų integracijos programa.
     7. Socialinė parama būtų vykdoma ne lengvatų ir kompensacijų teikimu, o piniginėmis išmokomis ir paslaugomis. Prioritetas būtų teikiamas piniginei paramai. Tačiau piniginė parama asmeniui negali viršyti dirbančių asmenų pajamų.
     8. Pagrindiniai kriterijai nustatant socialiai remtinus asmenis, šeimas, būtų jų pajamų ir turto vertinimas.
     9. Socialinių paslaugų teikimas būtų organizuojamas per savivaldybes, perimant šias funkcijas iš apskričių ir kitų vyriausybės institucijų. Paslaugų teikimas į namus pakeistų institucines paslaugas.
     11. Būtų skatinama nevyriausybinių organizacijų veikla, savanoriškas darbas bei piliečių ir įmonių labdara. Nustatytume, kad 2 proc. asmenų pajamų mokesčių žmonės patys galėtų nukreipti laisvai pasirinktai socialines paslaugas teikiančiai nepelno organizacijai.
     Mes įsitikinę, kad neįgalių žmonių integravimas į visuomenę yra ir žmogaus teisių garantavimas, ir būdas mažinti valstybės išlaidas jų globai.

Pagarbiai LLS atsakingasis sekretorius, LLS socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkas Artūras Melianas

A. Brazausko socialdemokratinė koalicija "Veikime kartu"
     Nuosekliai laikysimės nuostatos, kad valstybės teikiama socialinė apsauga turi užtikrinti būtinų pragyvenimui lėšų ir paslaugų teikimą tiems asmenims, kurie dėl senatvės, negalės, artimųjų mirties, ligos, motinystės, tėvystės ir pan. praranda pajamas ir negali pakankamai aprūpinti savęs arba savo šeimos. Todėl koalicija numato: siekti, kad ekonominių problemų sprendimas būtų susietas su žmonių socialinėmis garantijomis; didinti socialines išmokas didėjant vartojimo prekių ir paslaugų kainų indeksui; geresniam socialinių garantijų užtikrinimui deleguoti dalį funkcijų nevyriausybinėms organizacijoms ir remti jų bei kitų fizinių ir juridinių asmenų vykdomas socialinės apsaugos priemones; įdiegti skurdo mažinimo ir kitas priemones, aktyvinti savivaldybių bei kitų nevyriausybinių organizacijų veiklą.
     Dėl socialinių garantijų užtikrinimo mes išsaugosime valstybinę socialinio draudimo sistemą, tačiau ją reformuosime taip, kad derėtų perskirstomosios ir kaupiamosios pensinio draudimo pakopos ir nenukentėtų nei dabartiniai, nei būsimieji pensininkai. Mažindami socialinio draudimo fondo įsiskolinimus, ieškosime galimybių jį padengti iš valstybės biudžeto. Skatinsime kaupiamųjų privačių pensijų fondų steigimąsi, dalį lėšų kompensuodami iš privatizavimo fondo. Vardan socialinio teisingumo ir solidarumo ribosime naujai skiriamų valstybinių pensijų kiekį. Priklausomai nuo šalies ekonominių galimybių, per 2-3 metus sieksime įteisinti dalines pensijas iš darbo rinkos išstumtiems asmenims, kuriems iki senatvės pensijos liko 3-5 metai.
     Socialinių paslaugų bei asortimento plėtojimas yra ne tik savivaldybių, bet ir valstybės uždavinys. Todėl mes, koalicijos nariai, greta dominuojančios valstybinės socialinės paramos visokeriopai remsime nevyriausybinių organizacijų ir privačias pastangas bei iniciatyvas socialinėje srityje. Skatinsime labdarą ir paramą taikydami mokesčių lengvatas jų teikėjams. Sieksime, kad visiems gyventojams, kuriems to reikia, būtų prieinama piniginė socialinė parama ir socialinės paslaugos. Kontroliuosime, kad parama būtų naudojama pagal paskirtį. Socialinę paramą teiksime atsižvelgdami į šeimos pajamas ir turtą.
     Ypatingas dėmesys turi būti skiriamas invalidų profesinei reabilitacijai. Mes parengsime naują Nacionalinę invalidų reabilitacijos programą, spręsime aplinkos ir transporto pritaikymo neįgaliems žmonėms problemas. Plėsime kompensacinės technikos gamybą ir jos asortimentą. Plėsime valstybinių užsakymų neįgaliųjų įmonėse apimtis. Vystysime socialines paslaugas bei kokybišką neįgaliųjų asmenų integravimą į visuomenę. Spręsdami invalidų socialinės integracijos problemas, plačiau bendradarbiausime su invalidų visuomeninėmis organizacijomis.

A. Brazausko socialdemokratimės koalicijos "Veikime kartu" informacijos centras
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]