NEREGYS IR VISUOMENĖ


Kristina SURDOKIENĖ,
 Birutė BALTRŪNIENĖ

PASVALIO GIMNAZISTĖS DOMISI AKLAISIAIS


Pasvalio P. Vileišio vidurinėje mokykloje gegužės 17 d. vyko gimnazijos klasių moksleivių kūrybinių darbų gynimas. Visi gimnazistai per mokslo metus rašo pasirinkta tema kūrybinius darbus, kuriems vadovauja paskirti vadovai. Šios mokyklos 3b gimnazinės klasės mokinės Eglė Miknevičiūtė ir Sigutė Juškevičiūtė domisi aklųjų ir silpnaregių gyvenimu, jų problemomis bei reabilitacija, todėl pasirinko kūrybinį darbą apie regėjimo negalės žmones. Kūrybinio darbo kuratorė iš Panevėžio apskrities aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo centro tiflopedagogė Kristina Surdokienė padėjo moksleivėms pasirinkti literatūros, straipsnių, metodinės medžiagos bei paruošti patį darbą. Pirmiausia šios gimnazistės aplankė Panevėžio apskrities ASSUC (aklųjų ir silpnaregių socialinio ugdymo centras) organizuojamus renginius, skirtus tarptautinei Baltosios lazdelės dienai, apžiūrėjo aklųjų ir silpnaregių darbų parodą, lankėsi bibliotekoje, LASS Panevėžio įmonės cechuose ir visa tai panaudojo savo darbe.
     Gimnazistės, rinkdamos medžiagą savo kūrybiniam darbui, susipažino su LASS Pasvalio tarybos pirmininke Birute Baltrūniene, kuri suteikė daug informacijos, perteikė savo patirtį, supažindino su tiflotechninėmis priemonėmis. Moksleivės sužinojo apie Pasvalio rajono aklųjų gyvenimą, bendravo su kai kuriais LASS nariais, aplankė regėjimo negalės vaikus: lopšelio-darželio "Žilvitis" specialios grupės ugdytinę Kristiną Vorobjovą ir lopšelio-darželio "Liepaitė" parengiamosios grupės 6 metų Ramintą Stankevičiūtę. Nors Raminta yra be regėjimo likučio, bet ji lanko sveikų vaikų grupę ir mokosi kartu, o nuo rugsėjo mėn. 1 d. lankys bendrojo lavinimo mokyklą.
     Kūrybinio darbo pristatymas, kuriame dalyvavo direktorius, vertinimo komisija, pedagogai, svečiai, Pasvalio rajoninio laikraščio "Darbas" žurnalistė ir mokiniai, vyko pilnutėlėje salėje. Eglė ir Sigutė papasakojo, kaip rašė šį darbą, parodė skaidrių, pristatė tiflotechninių priemonių, kuriomis leido pasinaudoti LASS Pasvalio taryba. Po to Raminta parodė visiems, kaip ji moka skaityti ir rašyti brailio raštu.
     Mokyklos direktorius gerai įvertino šį darbą bei jo reikšmę, šviečiant visuomenę - supažindinant su aklųjų problemomis, skatinant regėjimo negalę turinčių ir reginčiųjų žmonių bendradarbiavimą - ir pasiūlė gimnazinių klasių moksleiviams toliau rinktis kūrybinius darbus iš šios srities. Buvo pasiūlyta tiflopedagogei tęsti darbą ir su kitų klasių gimnazistais. LASS Pasvalio rajono organizacijos tarybos pirmininkė rekomendavo minėtoms gimnazistėms ir toliau domėtis šia tema, rinktis specialybę, susijusią su socialiniais mokslais. Neseniai LASS Pasvalio rajono taryboje atliko praktiką Panevėžio A. Domaševičiaus aukštesniosios medicinos mokyklos antro kurso studentė Kristina Šimoliūnaitė, kuri ateityje bus socialinė darbuotoja.
    
 

* * *
[Turinys] | [Grįžti]